Ovi ljudi će se pojaviti na Zrinjevcu i svi zajedno čitati knjige. Nama se to čini kao super plan

Ovaj petak, u 17 sati, svi mogu doći u park Zrinjevac na veliko zajedničko čitanje

FOTO: smithratliff.com

Obratite li dovoljno pozornosti na ljude koji bivaju u vašoj okolini zasigurno ćete primjetiti da velik dio njih uza se uvijek ima neku knjigu. Možda postoji predrasuda da je čitanje u nas izrazito nepopularna aktivnost, ali postojanje (izrazito posjećenih i omiljenih) manifestacija kao što je Europski festival kratke priče mogao bi poslužiti kao relevantan kontraargument.

Ovogodišnje će se izdanje tog književnog festivala odvijati na dvije lokacije; Zagreb i Šibenik poslužit će u lipnju kao epicentri ovog literarnog hazarda. Poželite li se prijaviti i na taj način sami sudjelovati u samoj manifestaciji, kao autori, još uvijek stignete, čak i ako niste uhvatili vremena napisati priču – ipak se traži kratka. Tema ovogodišnjeg izdanja je Amerika, a natječaj je otvoren do 10. svibnja.

Neuobičajeno iskustvo kolektivnog čitanja

Kao uvod u ovaj festival na zrinjevačkim će se travnjacima organizirati kolektivno čitanje, a ovo vam poručuju njegovi organizatori:

Tramvaj ili kafić, klupa u parku, red u banci – čitamo stojeći, čitamo hodajući, čitamo jer tako vrijeme ne postaje kraće nego dulje, čitamo jer nam treba taj odlazak u fikciju i jer nam knjige počnu nedostajati ako ih zanemarimo. Male gradske trenutke koje dijelimo s knjigama i čitanje na otvorenom ove će godine programom “Knjiga za van” promovirati Festival europske kratke priče, već 14 godina jedinstveno mjesto čitanja i razgovora, mjesto gdje priče, autori i čitatelji jedni drugima izlaze ususret.

Ne zaboravite! Festival of the European Short Story će se održati od 31.5. do 5.6., a uoči Festivala pozvani ste u petak, 8. svibnja u 17 sati u park Zrinjevac na veliko zajedničko čitanje. Plan za ovaj jedinstveni reading mob je jednostavan: dođite s knjigom koju trenutno čitate, sami ili s prijateljima, ponesite dekicu, otkrijte koje su knjige naši pisci donijeli, sjednite na travu i – čitajte.