Picassova unuka toliko mrzi svog djeda da rasprodaje sve što joj je ostavio, tržište zabrinuto zbog cijene radova

U prodaju ide veliki broj Picassa i nitko nije siguran kako će to utjecati na cijenu slika

The granddaughter of famous Spanish painter Pablo Picasso, Marina Picasso, looks at a picture of her grandfather in her house "Villa Flore", on June 19, 2013, in Cannes, southeastern France.  AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
FOTO: AFP

Unuka Pabla Picassa, Marina Picasso, odlučila je rasprodati njegovu najvrijedniju zbirku keramike kako bi konačno zaključila sa svojim traumatičnim i nesretnim djetinstvom. Objavila je to aukcijska kuća Sotheby’s, a navodno će se na aukciji pronaći cijeli autorov opus nastao u periodu od četrdesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Njezina je priča krajnje čudnovata. Marina je, naime, kćer Pablovog sina iz prvog braka s ruskom balerinom Olgom Khokhlovom. Marinini su roditelji bili alkoholičari, a rastali su se kad je ona bila stara samo 5 mjeseci. Skrb o njoj i njezinom starijem bratu preuzela je majka, a o lošoj financijskoj (ali i obiteljskoj) situaciji govori dovoljno činjenica da su novac za preživljavanje svako toliko trebali tražiti od slavnog umjetnika. Bili su to jedini trenuci u kojima bi Marina viđala svog djeda, a čak bi ih i tada ostavio da satima čekaju pred zatvorenim vratima.

Nasljedstvo bez ikakvih emocija

Kad je imala 22 godine Picasso je umro bez da je za sobom ostavio oporuku. Marina je tad naslijedila jednu petinu svega što je Picasso ostavio za sobom, iako za njegova života od njega nikad nije dobila niti rođendanski dar. Picassova unuka danas je stara 64 godine i (ne)ponosna je vlasnica njegove vile u Cannesu, više od 10.000 komada njegovih umjetničkih djela, uključujući i 300 slika. Nedavno je objavila kako će veći dio toga rasprodati, dok će dio prihoda uložiti u svoju dobrotvornu organizaciju, a dio podijeliti svojoj djeci.

Marina ne osjeća nikakvu potrebu da zadrži Picassova djela. “Naslijedila sam to bez ikakve ljubavi, bez ikakvog osjećaja pripadanja obitelji. U nekoj normalnoj situaciji čak bi i najbezvrijedniji predmet bio od neprocijenjive vrijednosti da je nešto predstavlja, ali meni Picassova ostvaština ne predstavlja ništa. Od svega što sam od njega naslijedila za mene su bile bitne samo dvije fotografije, jedna bakina i jedna očeva”, rekla je Picassova unuka.

Možda najviše o cijeloj toj situaciji govori činjenica da je Marinin prvi čin kao nove vlasnice Picassove vile u Cannesu bio skidanje svih njegovih djela sa zidova. Toliko o ženi koja tvrdi da apsolutno ništa ne zamjera svom djedu.

Najveća aukcija ove godine za Sotheby’s?

Premda je Marina na početku planirala kolekciju prodati privatnim kolekcionarima bez posredstva bilo koje autorske kuće (jer smatra da je osobni kontakt zdravije rješenje u takvim situacijama), na kraju je taj posao ipak odlučila prepustiti aukcijskoj kući Sotheby’s.

Ta aukcijska kuća njenu je kolekciju koja broji 126 komada procijenila na vrijednost od 4.5 milijuna funti. “Sve je ovo nevjerojatno uzbudljivo”, rekao je James Mackie, Sotheby’sov kustos zadužen za ovaj stilski period. S obzirom da se radi o rijetkim primjercima koje je sam Picasso vlastoručno oslikao, a ne samo o ograničenim serijama koje su bile rađene po njegovim predlošcima, takvo uzbuđenje koje vlada u spomenutoj aukcijskoj kući zbog prodaje Picassove keramike nimalo ne čudi.

“Ovi komadi u sebi nose neku nevjerojatno sirovu kvalitetu. Mnogi od njih nisu glazirani pa se može steći neposredniji dojam autorove invetivnosti i njegova zaigranog karaktera. Vrlo je jasno vidljivo da je uživao pri izradi ovih djela i da je svoj svojoj eksperimentalnosti dao slobode upravo ovdje”, zaključio je Mackie.

Zabrinuto tržište

Naravno, u aukcijskoj kući koja će zaraditi proviziju od ove prodaje su itekako uzbuđeni, no to oduševljenje ne dijele ostali trgovci i kupci umjetnina. Stručnjaci su zabrinuti da ovakve situacije, kada se odjednom u prodaju pusti veliki broj dijela koja do sada nisu bila dostupna na tržištu, mogu uzdrmati cijenu koja je već uspostavljena za njegove radove.

S povećanom ponudom Picassovih djela mogla bi im opasno pasti cijena. Ovo, naravno, neće utjecati na velika i kapitalna djela koja će uvijek držati svoje astronomske cijene, ali bi moglo urušiti ekonomiju manje vrijednih slika, koje ionako rade puno veće promete.

No čini se da ovakva upozorenja dolaze kod svake velike aukcije jednog autora. Prošle je godine vladala jednaka zabrinutost da bi puštanje u prodaju velikog broja dosad nedostupnih dijela Warhola mogla srušiti vrijednost autora, no to se ipak nije dogodilo. U Sotheby’su uvjeravaju da se to neće dogiditi ni ovaj put.

Akucija kolekcije Picassove keramike koju je slavni umjetnik neplanirano ostavio svojoj unuci odigrat će se početkom lipnja u londonskoj podružnici Sotheby’sa.