'Poetika življenja posvećena običnoj ljudskoj sreći': kazalište Komedija najavljuje premijeru predstave 'Krava na granici'

Predstava prati priču o lovu na bijelu kravu-šampionku koja je odbjegla iz Mađarske i zalutala oko sela Gotalovo u Podravini

FOTO: Ines Novković

Ansambl zagrebačkog kazališta Komedije u subotu 24. veljače premijerno će izvesti predstavu “Krava na granici” Vida Baloga u režiji Damira Lončara, o lovu na bijelu kravu-šampionku koja je odbjegla iz Mađarske i zalutala oko sela Gotalovo u Podravini.

Predstava se bavi fakinom Goldijem iz zagrebačkog naselja Špansko, koji se dođe na metu mafijaša čija se torba s novcem odjednom nađe kod njega. Da bi se spasio, bježi u selo Gotalovo, gdje ga primaju seljani koji pokušavaju uloviti odbjeglu mađarsku kravu, šampionku svih natjecanja, koja je nekom nesrećom odlutala preko granice na njihov teritorij. Kako se predsjednik Mađarske slikao upravo s tom kravom, njezino hvatanje je od državne važnosti, političari su u panici za svoje fotelje, a lov na kravu na granici postaje životno pitanje.

“Kad piše o malim ljudima, Balog nas uvodi u romantičnu i pomalo idealiziranu stvarnost kakvu imaju najbolji češki filmovi, ispisuje posebnu poetiku življenja posvećenu običnoj ljudskoj sreći”, istaknula je Nina Kleflin u povodu predstave, navodi se u priopćenju Kazališta Komedija.

Petarpanovski Neverland

“Tako komadić piščeva zavičaja postaje magična, zaboravljena zemlja, mjesto skriveno od svih, petarpanovski Neverland u kojem je sve moguće. Mikrosvijet Gotalova i njegova okolica, čudesna šuma u kojoj traje potraga za mističnom kravom, mjesto je kojega nema na zemljopisnoj karti, koje je promaklo radaru svjetskih sila i koje živi po svojim vlastitim zakonima i pravilima. Epicentar događanja je, naravno, lokalna birtija koja postaje izvorište radnje i odnosa između dramskih lica”, dodaje Kleflin.

Kako ističu iz Komedije, Vid Balog glumac je koji izvrsno piše komediju i satiru, te “izvlači duhovite bravure kojima hrabro ironizira političke malverzacije i sitne igre lokalnih moćnika” te ističe prednosti i slabosti ruralne i urbane sredine, a društvo u cjelini predstavlja kroz mikrosvijet sela Gotalovo.

Glumački ansambl čine Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Sanja Marin, Davor Svedružić, Vanja Ćirić, Igor Jurinić, Vanda Winter, Igor Mešin, Goran Malus, Saša Buneta, Ivan Glowatzky, Ognjen Milovanović i Željko Duvnjak.

Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Petra Pavičić, autor glazbe Tomislav Babić, oblikovatelj svjetla Anđelko Kos, a savjetnik za mađarski jezik Pišta Filaković.