Željko Senečić ima izložbu u Beogradu, prikazao je dosta zanimljivu vezu Venecije i Dubrovnika

Željko Senečić naš je nagrađivani likovni umjetnik

U Beogradu, u galeriji Haos, ovih je dana otvorena izložba radova zagrebačkog slikara Željka Senečića, jedinstvene umjetničke pojave u hrvatskoj kulturi. Senečić je, naime, slikar, scenograf, književnik, filmski i tv redatelj, scenarist, kolumnist, a beogradskoj publici predstavio je svoje viđenje Venecije i Dubrovnika.

U katalogu izložbe povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Tonko Maroević, zapisao je kako su Dubrovnik i Venecija, “dvije Meke kulturnog hodočašća i snobovskih putešestvija, i dalje neodoljive mnogim putopiscima i slikopiscima.”

“Povezati ih na jednoj izložbi, kao što to ovom ugodom čini Željko Senečić, znači ustrajati na njihovoj različitosti, odnosno jedinstvenošću autorskog rukopisa istaknuti upravo nesvodive im specifičnosti… U Senečićevim temperamentnim zabilješkama mletačka pročelja kao da uranjaju u vodu svojih kanala, dok gipko i ležerno crtovlje nudi jasne obrise dubrovačkih zidova i krovova i zvonika i crkava”, piše Maroević.

Mini turneja po Europi

Senečićev nastup u Beogradu dolazi nakon što je u Zagrebu odigrana njegova predstava Tin Ujević, poslije promocije romana Britanac te izložbe u Galeriji Mala. Senečić je i u Veneciji imao dva predstavljanja: održana je projekcija njegova filma o Dori Maar te otvorena izložba najnovijih djela.

Svoju mini europsku turneju Senečić je nastavio u Beču gdje je odigrana njegova adaptacija Glembajevih Miroslava Krleže, a završava izložbom u Beogradu gdje je na otvorenju predstavljen njegov film o Dori Maar, dugogdišnjoj Picassovoj prijateljici i muzi.

Inače, Željko Senečić je dobitnik državne nagrade Vladimir Nazor, filmske nagrade Oktavijan za životno djelo, četiri Zlatne Arene u Puli za scenografiju, Grand Prix na Salonu u Parizu 1984. U Zagrebu, Beču, Grazu, Genevi imao je više od sto izložbi, napisao je 5 romana, režirao 45 kratkih i 5 igranih filmova, 4 televizijske drame, napisao 10 filmskih scenarija te napravio 91 filmsku i 141 televizijsku scenografiju.