Preporučamo 7 emisija koje možda najbolje pokazuju zašto je Bourdain legendaran

Malo tko znao je ispričati priče kao danas preminuli Anthony Bourdain

FOTO: Anthony Bourdain/Twitter

Anthony Bourdain, poznati američki kuhar, pisac i voditelj brojnih kulinarsko-putopisnih emisija, preminuo je danas u 61. godini. CCN, za kojeg je snimao svoju emisiju Parts Unknown izvijestio je danas da je Bourdain počinio samoubojstvo u Francuskoj, gdje je radio na novoj epizodi Parts Unknowna. Inače, trenutno se prikazuje jedanaesta sezona te serije, iz koje su još ostale tri neobjavljene epizode.

Bourdain je postao globalno poznat 2000. godine kada je objavio svoj best-seller Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly, knjigu u kojoj otkriva pozadinski svijet vrhunskog kulinarstva. Njegova prva TV emisija bila je A Cook’s Tour na Food Network u 2002., no već tri godine kasnije stvara Anthony Bourdain: No Reservations za Travel Channel, emisiju kojoj je dva puta dodijeljena nagrada Emmy. Svoju treću emisiju, Parts Unknown stvarao je za CNN od 2013. godine. Izvukli smo 7 emisija koje možda najbolje pokazuju zašto je postao legendaran.

1. Parts Unknown – Sezona 1, Libija

Bourdain se uputio u Libiju nakon odlaska Muammara al-Gaddafija. U svojem putovanju, Bourdain je bio impresioniran stavom lokalnih ljudi koji su prema njegovom mišljenju, “napravili nešto užasno veliko u užasno malo vremena” nakon pada režima. Libijsku epizodu završio je parafrazirajući lokalno stanovništvo: “Svi mi govore, znate, vratite se za pet godina, pa ćete vidjeti gdje ćemo biti tada. To mi se čini kao jako dobar stav”, rekao je.

Bourdain je na svom blogu objavio da je epizoda u Libiji bila nešto najbolje što je do tada snimio. “Napravio sam mnogo sati televizijskog sadržaja, ali mislim da sam najponosniji na nedjeljnu epizodu iz Libije”, napisao je. Upravo je ta epizoda dokazala zašto je Bourdain bio poseban. Svoj tipični spoj kulture i kulinarstva u više puta je pokušao uvesti u konfliktne zone, no nikada toliko uspješno kao u Libiji.

2. Parts Unknown – Sezona 4, Massachusetts

Dobar dio epizoda Parts Unknowna odvijao se u nekakvim konfliktnim zonama i o pitanjima koja polariziraju javnost, ali uglavnom van Amerike. No epizoda u Massachusettsu, ta pitanja postavlja u Ameriku. Bourdain je izbjegavao tipične kulinarske lokacije u okrugu Bostona u Massachusettsu pa je radije odlazio u manje gradove poput Provincetowna. Povratak u Provincetown bio je posebice emocionalan, budući da je Bourdain tamo imao svoje prve kuharske gaže.

Potom je otišao u ruralni okrug Franklin, gdje je istraživao devastirajuću heroinsku epidemiju New Englanda. Jednosatna epizoda fokusirala se nešto manje na hranu i piće, a nešto više na neke bitne teme, zbog čega je ona jedna od najbitnijih epizoda serijala Parts Unknown. Anthony je u tu epizodu dodao posebnu osobnu notu, zbog emocionalne povezanosti s tim krajem, koja se rijetko mogla vidjeti kroz cijeli serijal. Sukladno tome, epizoda je mnogo depresivnija od ostalih, no, zasigurno jedna od najbitnijih.

3. Parts Unknown – Sezona 1, Kongo

“To je nedvojbeno jedna od nacija koju su najviše sjebavali, ali već jako dugo sanjam otputovati u Kongo”, riječi su s kojima je Bourdain započeo ovu epizodu. Većinu epizode, Bourdain je putovao brodom, istražujući srce Afrike, kroz koje je putovanje užasno komplicirano, a ponekad i frustrirajuće. Zabačena zemlja, nabijena napetostima između lokalnog stanovništva, omogućila je stvaranje epizode koja je postavila ljestvicu očekivanja za ovu seriju iznimno visoko.

4. Parts Unknown – Sezona 5, New Jersey

Bourdain je ovu epizodu o svojem rodnom kraju počeo u pjesničkom stilu, govoreći “znati Jersey znači voljeti ga”. Iako je Bourdain samog sebe uvijek smatrao okorjelim Njujorčaninom, on je ustvari rođen u obližnjem New Jerseyu. U nekoliko navrata, Bourdain je isticao kako je New Jersey nažalost poznatiji po solarijima i umjetnim ličnostima nego po svojoj hrani.

U cijeloj epizodi, Bourdain prolazi kroz neke od kulinarskih institucija grada, poput sendviča s goveđim pastramijem u Asbury Parku, prženim školjkama i cheesesteakovima iz Camdena. Ono što cijelu epizodu čini posebnom je postepeno spajanje i “pomirba” sa svojim rodnim krajem. Međutim, vjerojatno ponajbolja stvar na epizodi je što možemo vidjeti Bourdainovog brata, koji je možda, ali samo možda, još veća faca od njega.

5. Parts Unknown – Sezona 4, Iran

Poput epizoda iz Konga i Libije, epizoda iz Irana još jednom je dokazala Bourdainovu posebnost: spajanje političkih i socio-ekonomskih problema kroz gledište hrane i kulture. Bourdain je napravio ustvari jednu od genijalnijih stvari. Ljudima sa Zapada, koji o Iranu ne znaju ništa osim onoga što pročitaju na naslovnicama svojih novina, omogućio je drugi uvid u zemlju.

Epizoda nije samo Zapad upoznala sa zemljom, već i sa stvarnim, svakodnevnim životom Iranaca. Bourdain je također pronašao tanku granicu između autentičnog prikazivanja života ljudi, bez da je ih je previše eksploatirao. Iranska epizoda se često spominjala kao jedna od onih koje bi mogle promijeniti gledišta ljudi, te se često navodi i kao općeniti vrhunac cijele serije.

6. No Reservations – Sezona 5, Hrvatska

Bourdain je u listopadu 2011. godine posjetio Hrvatsku, te ukratko, ostao oboren s nogu. U svojem stilu, Bourdain je odmah pri dolasku rekao da nema nikakvog pojma o Hrvatskoj, no samo par minuta u epizodu izjavljuje u svojem stilu: “Ja sam jebeni idiot”.

U Hrvatskoj, Bourdain je prolazio obalu počevši od Istre gdje je kušao kamenice, dagnje, tartufe i riblja jela. Sljedeća postaja je bila zadarski akvatorij, gdje mu je servirana najsvježija tuna, nakon čega je krenuo na Pag. Epizodu je završio kušanjem skradinskog rižota i ribe s gradela na Kornatima. Na kraju, Bourdain je proglasio hrvatska vina među najboljima na svijetu, Hrvatsku “sljedećom velikom stvari”, a sve one koji još uvijek nisu došli u Hrvatsku “jebenim idiotima”.

7. Parts Unknown – Sezona 4, Vietnam

Duboko u utrobi Hanoia, glavnog grada Vietnama, Anthony Bourdain sjeo je na ručak od šest dolara s američkom predsjednikom Barackom Obamom. Bourdain i Obama ručali su poput svih drugih gostiju u restoranu, koji ih, čini se, nisu ni primijetili. Na meniju je bio bun cha, tradicionalno vijetnamsko jelo sačinjeno od svinjetine s roštilja, rižinim rezancima i nešto povrća, što su zalili s hanojskim pivom.

Bourdain je za časopis People izjavio kako on nije pričao s Obamom poput novinara, te da se ustvari nije radilo o intervjuu. Rekao je da su pričali kao dvojica očeva mladih djevojaka, kao dvojica ljubitelja južno-azijske kulture, te kao dvojica tipova koji baš vole sjediti na plastičnim stolcima, jedući rezance sa štapićima, dok piju hladno pivo.