Prequel 'Kuće od papira' na Netflixu: 'Berlin' donosi priču o enigmatičnom negativcu koji je sve smislio

Najnoviji projekt scenarista najgledanije Netflixove serije koja nije na engleskom jeziku vraća se njegovu najenigmatičnijem liku

FOTO: Screenshot / YouTube

Nakon nekoliko godina bavljenja drugim projektima, španjolski scenarist i producent Álex Pina vratio se jednoj od svojih najpoznatijih zločinačkih kreacija, enigmatičnom liku kodnog imena Berlin, u osmodijelnom prequelu popularnoj seriji “Kuća od papira” pod naslovom “Berlin”, koji se upravo počeo emitirati na Netflixu.

Španjolska serija “La Casa del Papel” – “Money Heist” na engleskom, ili “Kuća od papira” na hrvatskom – izrasla je u globalni televizijski fenomen nakon što ju je Netflix koncem 2017. preuzeo od španjolske mreže Antena 3. Do 2020., Pinova nabijena, nasilna, stilski iscizelirana serija o skupini pljačkaša u crvenim kombinezonima s maskom Salvadora Dalíja na licu, koji prvo targetiraju kraljevsku kovnicu novca a potom i španjolsku središnju banku, postala je najgledanija serija na Netflixovoj platformi koja nije na engleskom jeziku.

Dvije godine nakon što je popularna pljačkaška saga privedena kraju, Pina se odlučio vratiti njezinu najzagonetnijem liku, okrutnom, kontradiktornom intelektualcu poznatom pod imenom Berlin, posve ignorirajući činjenicu da je ovaj na kraju druge sezone serije – umro. Na kraju krajeva, vraćao se već – u flashbackovima smo ga imali prilike vidjeti i u trećoj i u četvrtoj, pa i u petoj sezoni.

Kontradiktorna privlačnost velikog negativca

I tako ga sada ponovo gledamo u prequelu seriji jednostavno naslovljenom “Berlin”, snimljenom kao, riječima njegova autora, djelomičan pokušaj da se ispravi greška Berlinove smrti u kiši metaka. “Da smo znali da ćemo doći sve do Netflixa, ne bismo ga bili ubili”, rekao je Pina za britanski Guardian.

“Mislim da je Berlinova privlačnost ista ona kao kod svih velikih filmskih negativaca: on može biti stvarno zao i okrutan, i sposoban je činiti užasne stvari, ali je isto tako u stanju činiti i one najbolje, i biti vrlo romantičan i divan prijatelj. Mislim da ga to gledatelju čini dragim – to i njegova transgresivnost, kao i njegov crni humor”.

Berlin iz prequela je elegantan, lukav i manipulativan snob kakvim ga pamtimo, koji razmišlja o kraju svog trećeg braka, smišlja najnoviju operaciju – parišku pljačku koja uključuje kalež iz četvrtog stoljeća, gradske katakombe i kraljevske dragulje u vrijednosti od 44 milijuna eura – i uz to nalazi vremena prezirati lopove koji se ne oblače u skladu s ulogom, uspoređujući ih s “ljudima koji nose trenirke na aerodrom”.

Moguće širenje na druge likove

Atmosfera nove serije nešto je lepršavija od klaustrofobično intenzivne sage koja ju je iznjedrila. “Htjeli smo napraviti nešto vedrije”, pojašnjava Pina. Izbjegavanje ekstremnog nasilja omogućilo mu je približavanje komediji. “Jako volimo blockbustere iz 1990-ih, tu mješavinu komedije, romanse i akcije koja nije toliko nasilna. A kad pojačate komediju, uvijek postoji rizik od gubitka napetosti”.

Statistike pokazuju da španjolska televizija upravo proživljava svoj globalni trenutak slave. Nedavna analiza pokazala je da je u proteklih deset godina udjel Velike Britanije i Španjolske u globalnoj potrošnji streamera na originalni europski sadržaj iznosio 37 posto. Udjel globalnih streamera u potrošnji na originalan sadržaj bio je posebno visok u Španjolskoj (51 posto, u usporedbi s 30 posto u Velikoj Britaniji, 20 u Francuskoj i 11 u Njemačkoj).

Pina kao svoj sljedeći projekt najavljuje dramu o megabogatašima koji se od apokaliptičnog događaja skrivaju u svojim luksuznim bunkerima, čije snimanje počinje sljedeće godine. Za sve obožavatelje “Kuće od papira”, nije isključio još jedan povratak u trezore “Money Heista”: “Mislim da postoji još likova koje bih želio istražiti – i to ne samo onih iz redova pljačkaša”.