Zvuči nevjerojatno, ali prošlo je 40 godina od premijere Bliskih susreta treće vrste; sad pripremaju reizdanje, a izašao je i kratki teaser

Bliski susreti čuvat će se zauvijek u američkoj Library of Congress

FOTO: NASA/Screenshot YouTube

Sony Pictures objavio je teaser za reizdanje Bliskih susreta treće vrste. Kultni film Stevena Spielberga ove godine slavi 40 godina od prvog prikazivanja u kojima je zadržao status jednog od najboljih i najutjecajnijih SF-ova svih vremena. No, kako tvrde u Sony Picturesu, milijuni ljudi, posebice mlađe generacije, nisu nikad pogledali Bliske susrete, stoga su ga odlučili preraditi i ponovno pustiti u kina 15. studenog, odnosno točno na dan kad je prije 40 godina film premijerno prikazan u Americi.

Bliski susreti treće vrste označili su prekretnicu u SF žanru. Od samih početaka znanstvene fantastike autori su se bavili temom izvanzemaljskih bića koja dolaze s ciljem da pokore Zemljane. Ta tema se pretvorila u iskonski strah i paniku kada je Orson Welles 1938. emitirao radio dramu War of the Worlds. Zvučala je kao da nas zaista napadaju Marsovci, a slušatelji radija su u to u potpunosti povjerovali.

Bliski susreti sačuvat će se za buduće generacije

Spielberg je ponudio gledateljima drukčiju, umirujuću verziju iste priče te nas je u Bliskim susretima upoznao s glazbeno talentiranim dobroćudnim izvanzemaljcima koji samo žele s nama komunicirati. Tu ideju o prijateljski nastrojenim posjetiteljima iz svemira Spielberg je nastavio u još jednom od filmskih klasika, kultnom E.T-ju.

Spielberg je revolucionarizirao ne samo žanr nego filmsku umjetnost uopće, stoga ne čudi da je United States Library of Congress izabrao Bliske susrete kao jedan od filmova koji će se čuvati zauvijek zbog, kako se navodi u objavi, kulturološkog, povijesnog i estetskog značaja.