Princeza Leia je najpopularniji lik iz Star Warsa, sudeći prema novom istraživanju

Novi film stiže za par dana, a Morning Consult je odradio istraživanje s 2200 ispitanika

FOTO: Star Wars

Novi Star Wars: The Last Jedi stiže u kina 14. prosinca i malo je reći da su fanovi uzbuđeni. U novom Star Wars filmu trebali bismo dobiti odgovore na pitanja što se sve u međuvremenu događalo s Lukeom Skywalkerom, je li Rey njegova kćer i naposlijetku, tko je posljednji Jedi.

Obzirom na trenutni hype i popularnost Star Warsa, američka tvrtka Morning Consult odlučila je napraviti anketu u kojoj je 2200 ispitanika pitala koji su im najdraži likovi, te kako rangiraju dosadašnje filmove.

U istraživanje su bile uključene samo punoljetne osobe, od kojih je 49 posto izjavilo da planira pogledati The Last Jedi, dok je 32 posto izjavilo da namjeravaju novi Star Wars film pogledati u kinu.

Najpopularniji likovi iz Star Wars svijeta

Carrie Fisher kao princeza Leia u prvom Star Wars filmu screenshot

Većina ispitanika, čak 73 posto njih, izjavilo je kako princeza Leia Organa kod njih ostavlja pozitivan dojam. Nju je glumila Carrie Fisher, koja je preminula ubrzo nakon što je završeno snimanje nadolazećeg The Last Jedi.

R2-D2 je popularniji od svojeg kolege C-3PO screenshot

Drugo mjesto sa 72 posto pozitivnog dojma dijele tri lika: Luke Skywalker, Chewbacca i Yoda. Na sljedećem mjestu je R2-D2 sa 71 posto glasova, čime je nadmašio svog vjernog suputnika C-3PO-a koji ima 65 posto, što je gotovo dvostruko više od najnovijeg robotića, Poe Dameronovog BB-8 koji ima 39 posto.

Han Solo je na iznenađujuće niskom šestom mjestu sa 68 posto, a vrlo blizu iza njega s tek jednim postotkom manje je Obi-Wan Kenobi.

Najpopularniji likovi u Star Wars filmovima Morning Consult

Anakin Skywalker je popularniji od Darth Vadera

Hayden Christensen kao Anakin Skywalker screenshot

Još jedno iznenađenje je to što je Darth Vader, koji je dugo godina bio u samom vrhu najpopularnijih Star Wars likova, a sada je prema posljednjem istraživanju Morning Consulta manje popularan od Anakina Skywalkera. U brojkama to znači da je za Anakina glasalo 55 posto, dok je za Darth Vadera glasalo 49 posto ispitanika.

Taj rezultat se vjerojatno može pripisati izmjeni generacija i novim, mlađim fanovima koji su odrasli s prequel trilogijom na prelasku milenija, ali i tome da su prequeli prikazali razvoj Anakina od slatkog dječaka, preko zbunjenog Padawana koji tek na kraju postaje zao i samo naznaka onog što će predstavljati kao Darth Vader. Lakše je suosjećati sa slatkim klincem koji je već spretan pilot, nego s mračnim i zastrašujućim likom koji je očito zao ispod svoje groteskne maske.

Najmanje popularni likovi

Andy Serkis kao Supreme Leader Snoke, najomraženiji lik u Star Wars screenshot

Kada govorimo o najnepopularnijim likovima, svima će najprije pasti na pamet Jar Jar Binks. Nema sumnje da je Jar Jar najiritantniji lik u cijelom Star Wars svemiru i mnogi fanovi se još uvijek pitaju što je to trebalo Georgeu Lucasu. No, Jar Jar ipak nije najmanje popularan lik.

Nasljednik Anakina Skywalkera tj. Darth Vadera, Kylo Ren, je dosta manje popularan od svojih zlih prethodnika sa svega 32 posto pozitivnih impresija. Time je čak 5 posto ispod lika koji je prije Force Awakens bio najomraženiji lik cijelog serijala, Jar Jar Binksa koji ima 37 posto.

Jar Jar Binks začudo nije najomraženiji lik screenshot / 20th Century Fox

Prate ga negativci Emperor Palpatine s 31 posto, Count Dooku s 27 posto, a najnepopularniji je Supreme Leader Snoke s 26 posto pozitivnih impresija. Interesantno je da se među najnepopularnijim likovima našla Jyn Erso, heroina Star Wars: Rogue One koji 29 posto ljudi smatra najboljim Star Wars filmom. No prema istraživanju Morning Consulta, Rogue One ipak nije najbolji.

Prva trilogija bolja od svih sljedećih Star Wars filmova

Ispitanici su glasovali za najbolje Star Wars filmove Morning Consult

Istraživanje je pokazalo da je današnjim gledateljima originalna trilogija najdraža. Sva tri filma iz originalne trilogije zaradila su jednaku ocjenu s 94 posto pozitivnih kritika. Posljednji Force Awakens zaradio je 91 posto, jednako kao i prvi Star Wars spin-off Rogue one, čime su nadmašili drugu, prequel trilogiju. Epizoda I The Phantom Menace zaradila je 84 posto, dok su nastavci Attack of the Clones i Revenge of the Sith zaradili 85 odnosno 88 posto.

Istraživanje je pokazalo da su ključna publika Star Warsa muškarci između 30 i 44 godine. Ispitanici u toj dobnoj kategoriji su u najvećem postotku izjavili da su pogledali sve Star Wars filmove. Prvi Star Wars film otkako je Disney otkupio franšizu, Force Awakens, trenutno je sa zarađenih gotovo 937 milijuna dolara još uvijek film s najvećom zaradom u američkim kinima dosad.