Režiser Filip Filković Philatz, inače Telegramov suradnik, upravo je u Francuskoj osvojio važnu nagradu

Film 'Posljednji bunar', uz nagradu, osvojio je i emitiranje na France 3

Debitantski kratkometražni film Posljednji bunar Telegramovog suradnika redatelja Filipa Filkovića Philatza osvojio je na forumu C3PM glavnu nagradu čime si je osigurao ugovor s francuskom televizijom France 3 kao i postprodukcijske usluge Film Factoryja.

Radi se, inače, o europskom programu koji se odvija za vrijeme festivala kratkometražnog filma Paris Courts Devants. “Riječ je o natječaju na koji se mogu javiti kratkometražni filmovi koji su u fazi postprodukcije te za istu traže dodatna financijska sredstva”, ispričao nam je autor filma kojeg smo uhvatili odmah pri povratku iz Francuske.

Producenti su se oduševili Posljednjim bunarom

Na spomenuti natječaj prijavila se gomila filmova, ali samo ih je pet u konačnici odabrano za prikazivanje pred producentima i potencijalnim ulagačima. “Reakcije stranih producenata na film bile su sjajne. Jako su pohvalili cjeloviti projekt te spomenuli režiju, priču, sliku, montažu i likove”, kazao je redatelj dodavši kako se stranim producenatima dopao i kraj filma koji nam, nažalost, nije otkrio.

ozren grabarić na setu Posljednjeg bunara
ozren grabarić na setu Posljednjeg bunara

Televizija France 3 otkupila je prava za prikazivanje Posljednjeg bunara na području Francuske pa su dobili rijetku priliku da se njihov kratki film nakon festivalskog života prikaže široj publici, na televiziji. Francuzi, naime, gledateljima, za razliku od velike većine drugih nacionalnih televizija, omogućuju uvid i u produkciju kratkometražnih igranih filmova čime dodatno doprinose popularizaciji te forme.

Distopijska priča o vodi

Što se radnje filma tiče, radi se o distopijskoj priči o vodi smještenoj u negdje u Hrvatskoj u 2037. godini. U toj je, relativno bliskoj, budućnosti sva voda privatizirana. Problematično je i to što zbog različitih dodataka koje kompanije trpaju u nju, ona nosi određene nuspojave. Pa ljudi moraju tražiti pitku vodu na Darknetu.

Alen Liverić na setu Posljednjeg bunara
Alen Liverić na setu Posljednjeg bunara
mia biondić na setu posljednjeg bunara
mia biondić na setu posljednjeg bunara

Tu se u priču uključuje obitelj čije se dijete razboljelo pa su primorani na alternativne načine osigurati čistu vodu od jedinog čovjeka koji još uvijek ima pristup nezagađenom izvoru. Vlasnika izvora igran Alen Liverić, dok članove obitelji glume Mia Biondić, Ozren Grabarić i Ida Rogić.

Premijera se planira iduće ljeto

“Na ideju za film došao sam pred dvije godine nakon što je CEO Nestlea izjavio kako smatra da bi sva voda na svijetu trebala biti privatizirana”, rekao nam je Philatz. Posljednji bunar žanrovski pripada SF-u, ali redatelju je od skupih specijalnih efekata, inače karakterističnih za takve filmove, bilo važnije uložiti u iznimno kvalitetne glumce zbog čega je priču zadržao prilično realističnom.

Film je, inače, financirao HAVC podržavši projekt sa 150.000, a sniman je šest dana u okolici Zaprešića. “Nagrada koju smo dobili važna nam je i zbog toga što ćemo sad u fazi postprodukcije, zahvaljujući financijskoj potpori svojih partnera, imati priliku dodatno doraditi film.” Posljednji bunar je trenutačno pred završetkom, a po festivalima bi trebao krenuti već idućeg ljeta.