Ridley Scott je prije nas saznao za vodu na Marsu, no ipak nije stigao promijeniti scenarij 'Marsovca'

Paralelno objavljivanje vijesti o vodi i izlazak filma dio su pomno planiranog PR-a

FOTO: Youtube screenshot

NASA je ovog ponedjeljka iznenadila cijeli svijet s viješću kako su otkrili vodu na Marsu. No to nisu bile novosti za redatelja Ridleya Scotta, čiji film “Marsovac” se ovog tjedna počeo prikazivati u domaćim kinima. Radnja ovog filma vrti se oko astronauta i botaničara kojeg glumi Matt Damon i koji je ostao sam na crvenom planetu gdje pokušava pronaći način kako preživjeti.

Scott je ovog tjedna izjavio kako su mu čelni ljudi NASA-e pokazali fotografije vode na Marsu još prije nekoliko mjeseci. “Da sam znao za to prije nego što je počela produkcija ‘Marsovca’, vrlo vjerojatno bi unio neke bitne promjene u scenarij”, rekao je poznati redatelj.

Scott tvrdi da bi radnja izgledala drukčije

U filmu, koji je adaptacija istoimenog romana Andyja Weira, Damonov lik je prisiljen pronaći način kako da sam proizvede vodu i uz pomoć nje u stakleniku kojeg je sam stvorio počne uzgajati hranu. Da se ovo važno NASA-ino otkriće dogodilo ranije, Scott tvrdi da bi Damonov lik jednostavno išao kopati i pronaći vodu u zemlji.

“On bi definitivno pronašao neki glečer. Bilo bi to fascinantno. No zbog toga bi bio prisiljen izbaciti odličnu sekvencu u kojoj proizvodi vodu i osmišljava sustav u kojem može uzgajati biljke. Možda i bolje da se nisam našao u toj dilemi”, dodao je Scott.

‘Marsovac’ daje pozitivni zamah NASA-i

“Marsovac” je bio vrlo bitan film za NASA-u. Iako predstavnici svemirske agencije tvrde kako se vrijeme objave vijesti o vodi na tom planetu slučajno poklopilo s izlaskom filma, vrlo je očito kako je riječ o pomno planiranoj PR akciji. NASA se nalazi u teškoj situaciji zbog smanjenih sredstava koje dobiva od američkog kongresa, a plan istraživanja Marsa je dugoročan i ne očekuje se kako će astronauti stići gore prije 2035. godine. Zbog toga im je trebao ovakav film koji im zajedno s otkrićem vode daje novi pozitivni zamah, koliko god on kratkotrajan bio.