Sud presudio: Muzej u Madridu može zadržati Pissarroa kojeg su nacisti oteli židovskoj obitelji

Sudska je odluka jednoglasna, no sud se nada da će muzej svojevoljno vratiti sliku

Spain, Madrid, entrance courtyard of the Thyssen-Bornemisza Museum, Paseo del Prado 8 (Photo by BORGESE Maurizio / hemis.fr / Hemis via AFP)
FOTO: Hemis via AFP

Američki prizivni sud odlučio je da jedan od vodećih španjolskih muzeja, Muzej Thyssen-Bornemisza u Madridu, ima pravo zadržati sliku Camilla Pissarroa koju su nacisti oteli od jedne židovske obitelji, a za koju iz muzeja tvrde kako je kupljena desetljećima kasnije na legalan i transparentan način.

U najnovijem zaokretu desetljećima duge pravne bitke cijenjene španjolske kulturne institucije s nasljednicima njemačkih židovskih izbjeglica, odluka je američkog okružnog prizivnog suda u Pasadeni, Kalifornija, da muzej može zadržati djelo francuskoga impresionista iz 1897., ulje na platnu “Rue Saint-Honoré dans l’après-midi. Effet de pluie”.

Wikimedia Commons

Iako je sudska odluka bila jednoglasna, jedna od sutkinja u odvojenom je mišljenju izjavila kako se nada da će Španjolska dobrovoljno vratiti umjetničko djelo obitelji. “Ponekad naše prisege i uvažavanje naše prave uloge kao žalbenih sudaca zahtijevaju da se složimo s rezultatom koji je u suprotnosti s našim moralnim kompasom”, rekla je sutkinja Consuelo Callahan.

Procijenjena na 30 milijuna dolara

Kupljena izravno od Pissarrova trgovca umjetninama, slika, koja prikazuje kišom okupanu parišku ulicu, desetljećima je krasila zidove berlinskog i minhenskog doma židovske obitelji Cassirer. Godine 1939., suočena s eskalirajućim pritiscima nacističke Njemačke, Lilly Cassirer Neubauer rečeno je da je izlazne vize za obitelj moguće dobiti, ali uz određenu cijenu: morat će predati sliku.

Procjenitelj kojeg su imenovali nacisti ponudio je 360 američkih dolara, uplaćenih na blokirani račun kojemu obitelj nije mogla pristupiti. Nasljednici tvrde da je Cassirer godinama pokušavala ući slici u trag. Godine 1958. prihvatila je odštetu od njemačke vlade, ali se nije odrekla prava da traži povrat slike.

Slika je više puta mijenjala vlasnika prije nego ju je kupio barun Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza. Godine 1993. proslijeđena je Španjolskoj kada je neprofitna zaklada koju podupire vlada platila barunu 338 milijuna dolara za veći dio njegove zbirke, izložene u madridskom muzeju koji nosi njegovo ime. Tamo ju je 2000. pronašao Cassirerin unuk Claude, a nakon što je Španjolska odbila zahtjev obitelji za povratom, pokrenuta je dugogodišnja pravna bitka. Vrijednost slike procijenjena je na 30 milijuna dolara.