Sutra je premijera Mletačkog trgovca na Splitskom ljetu; velike su šanse da predstava bude vrlo dobra

Režira Aleksandar Ogarjev, autor Hamleta u Splitu i Mećave u Gavelli

FOTO: Matko Biljak

Kulminacija programa 62. Splitskog ljeta jest premijera Shakespearovog Mletačkog trgovca 10. kolovoza, kojim će se jedna od najznačajnijih kulturnih ljetnih manifestacija u lijepoj našoj, pridružiti proslavi 400. obljetnice smrti legendarnog dramatičara.

Ovoga puta svoju verziju, već masu puta uprizorene priče, ponudit će publici na Oceanografskom institutu u Splitu, eminentni ruski redatelj Aleksandar Ogarjev, učenik Anatolija Vasiljeva, nositelj prestižne titule zaslužnog umjetnika Ruske federacije, već vrlo dobro znan splitskoj publici uspjelim predstavama Ćelava pjevačica, Zločin i kazna i Hamlet, koje je postavio u splitskom nacionalnom kazalištu između 2007. i 2010.

Šarmantna komedija i dosta zanimljiva ekipa

Za one koji ne poznaju siže, šarmantna je to komedija izvanrednih dijaloga i istančanog humora o svijetu mletačkog 16. stoljeća, o Židovu Schylocku i njegovom odnosu s mletačkim trgovcem Antonijem, s kojim sklapa pogodbu o posudbi tri tisuće dukata, kako bi pomogao svom prijatelju Bassaniju prikupiti novac za prosidbu bogate nasljednice Porzije.

Zbog nemogućnosti da novac vrati, Antonio završava pred sudom gdje Schylock pokušava ostvariti bizarnu pogodbu, po kojoj ima pravo, u slučaju nepovrata duga, odrezati libru mesa s dužnikova tijela. „Kolika je snaga novca, tolika je moja snaga…“, mogao bi se sažeti kao moto ovog vječno aktualnog komada.

Zanimljiva je ekipa teatarskih profesionalaca koju je Ogarjev okupio na ovome projektu: posebno je šarmantna, čini se, modernistička scenografija i trendovski kostimi koju potpisuje Vera Martinova, stalna Ogarjeva suradnica, koja je bila scenografkinja i kostimografkinja na Ćelavoj pjevačici, Zločinu i kazni i Hamletu. Glazbu je skladao Marjan Nećak, (zanimljivo je da će na sceni u ovom neklasičnom uprizorenju klasika glumica Zorana Kačić Čatipović izvoditi jazz standarde, uz pratnju pijanista Marina Limića, čelistice Petre Benzon i trubača Adama Gvozdenovića), dok je za scenski pokret zaslužna Anastazija Boiko.

U Dubrovniku je, s druge strane, Othello

Za interprete glavnih uloga redatelj je odabrao četvero vrsnih glumaca: kao Židov Shylock gostuje prvak Gavelle Ozren Grabarić, jedan od najangažiranijih glumaca ovoga ljeta, u ulozi idealnoj za vrsnog komičara njegova profila, partner mu je kao Antonije Elvis Bošnjak, jedan od onih lokalnih glumaca koji s godinama dobivaju na snazi i ekspresiji. Bassanija tumači filmska zvijezda Goran Marković, dok glumica koja je s Ogarjevom već uspješno surađivala, kojoj Shakespearove heroine nisu strane, jer bila je zapamćena i kao Julija i Ofelija, Anastazija Jankovska tumači Porziju.

Produkcija Splitskog ljeta pobrinula se i prijevoz publici od zgrade HNK-a do lokacije Oceanografskog instituta, obzirom da pristup automobilima nije moguć dalje od južne rampe park-šume Marjan.

I dok Dubrovačke ljetne igre 400. godišnjicu Shakespearea obilježavaju Othellom Ivice Boban s premijerom 20. kolovoza , Split prvi uzvraća udarac Mletačkim trgovcem Ogarjeva, kojeg neki teoretičari u svjetlu suvremenog imperativa za političkom korektnošću smatraju antisemitskim tekstom. Vidjeti ćemo s kakvim rezultatom.