Tribina u Botaničaru: roman Mihaele Gašpar kao povod za razgovor o gorućoj temi nasilja nad ženama

Tribina se održava večeras u 19 sati uz razgovor s Idom Prester i Anom Pecotić, a vodi je književnica Monika Herceg

Druga tribina u ciklusu književnih razgovora “Književnost čita znanost, znanost čita književnost” bavi se gorućom temom nasilja nad ženama. Tribina se održava večeras, u opuštenoj atmosferi galerije i caffe bara Botaničar, u 19 sati uz razgovor o ovoj temi s aktivistkinjom, pjevačicom i voditeljicom, Idom Prester i psihoterapeutkinjom i aktivistkinjom, jednom od osnivačica inicijative #spasime, Anom Pecotić. Razgovor vodi književnica i urednica Monika Herceg.

U fokusu je knjiga Mihaele Gašpar, “Premještanje snova”. Ovaj roman na suveren, emotivan i psihološki uvjerljiv način progovara o tri žene koje su prošle i prolaze nasilje. U ovom potresnom romanu, Gašpar je sjajno prikazala dinamike koje pokreću nasilje, kao i različita nasilja i reakcije, ali i nerijetku nemogućnost žrtve da se makne od nasilnika, jer je i sam sustav onaj koji nakon nasilnika maltretira žrtvu.

U Hrvatskoj svakih petnaest minuta žena doživi nasilje. Femicidi su postali užasna svakodnevna stvarnost. Kako možemo mijenjati te obrasce? Koliko danas otvoreno govorimo o tome, iako je to mučna stvarnost? Držimo li se i dalje toga da su neke stvari privatne? Održava li i kako i to nasilje? Zašto je sustav tako trom? Koji su mehanizmi nasilja? Kako nasilje utječe na žrtvu?

Žene ne govore zbog srama

Ana Pecotić o ovoj temi i samoj tribini kaže:

“Zašto žene ne pričaju o nasilju koje proživljavaju? Zbog srama. Sram nas sprečava da progovorimo, a to je prvi korak prema životu u slobodi. Čak i junakinje našeg romana, kad se upoznaju, jedna drugoj ne kažu ništa o vlastitom iskustvu nasilja, praveći se da vode neke sasvim normalne živote. A nema ‘normalnih’ života jer nema ni jedne obitelji na Balkanu koja, ako ne u ovoj, onda barem u prethodnim generacijama ne nosi iskustvo nasilja, iskustvo koje se dalje, svjesno ili nesvjesno, prenosi svim idućima.

Sram nestaje kadse teške priče ispričaju na sigurnim mjestima. Zato je važno da pišemo o nasilju. Da taj razgovor postane jednako ‘normalan’ poput svakog drugog i da svako mjesto postane to sigurno mjesto na kojem možemo ispričati svoju priču, mjesto koje će nam otjerati sram i donijeti sreću početka novog života.”

Knjiga koju trebamo čitati

Monika Herceg, začetnica i voditeljica projekta, kao i moderatorica tribine ističe kako je književnost bitna i jer može aktulanim i bitnim temama dati drugačiji pristup.

“Knjiga Mihaele Gašpar, ‘Premještanje snova’, nevjerojatna je studija nasilja nad ženama i ovo je knjiga koju bismo svi trebali pročitati kako bismo razumjeli u kakvom društvu živimo. Jer društvo nasilja jest naše društvo. Femicidi su naša stvarnost, kao i nasilje sustava nad žrtvama.“, ističe Herceg.

“Nasilje nad ženama poprima gotovo oblik epidemije, brojke koje govore o ženama žrtvama nasilja u porastu su i u Hrvatskoj i u regiji. Da bi se takva situacija promijenila, potrebno je zajedničko djelovanje šire društvene zajednice. Pitanje rodne ravnopravnosti zahtijeva promjene u obrazovanju, zakonskoj regulativi, odnosu medija prema toj temi. Sve aktivnosti koje doprinose osnaživanju žena od izuzetnog su značaja,“, zaključuje Ida Prester.

Tribine su zamišljene kao razgovor o bitnim i gorućim temama kojima se bave pojedine knjige, ali kroz različite vizure, one spisateljske, ali i one znanstvene, ali i kao otvoreni razgovor s publikom.