Umjetnici koja je naslikala onaj kontroverzni akt Donalda Trumpa neprestano stižu prijetnje smrću

Morala je pobjeći iz Amerike kako bi pokušala prodati kontroverznu sliku

A gallery curator looks at a painting of US presidential candidate Donald Trump titled "Make America Great Again" by Los Angeles based artist Illma Gore at the Maddox gallery in central London on April 9, 2016. / AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
FOTO: AFP

Kontroverzni akt Donalda Trumpa privukao je tijekom prošlog tjedna brojne zainteresirane kupce koji su spremni ponuditi više od 100.000 funti kako bi ga se dokopali. No, postoji strah da bi Illma Gore, autorica djela, mogla odustati od njegove prodaje zbog brojnih anonimnih prijetnji da će se u slučaju prodaje akta naći na sudu, piše Guardian.

Djelo, inače, nosi naslov Make America Great Again i prikazuje republikanskog predsjedničkog kandidata prikazanog s malim penisom. Slika je u veljači postala viralna nakon što ju je sama autorica objavila na svom Facebook profilu. Otada je na različitim društvenim mrežama bezbroj puta cenzurirana, a čak je i skinuta s eBaya nakon što je nepoznata osoba zaprijetila tužbom.

My latest painting "Make America Great Again" Because no matter what is in your pants, you can still be a big prick.

Gepostet von Illma Gore am Dienstag, 9. Februar 2016

Tad se u priču uključila londonska galerija Maddox ponudivši Gore mogućnost da svoje djelo izloži u galerijskim prostorima spomenute galerije nakon što su je američke galerije odbile zbog straha od mogućih nereda. Sliku je u međuvremenu vidio golem broj ljudi.

Nevjerojatna reakcija na sliku

“Rekacija na sliku bila je nevjerojatna, osobito u Velikoj Britaniji”, rekla je mlada umjetnica. “Slična iskustva imala sam svugdje osim u Americi. Tko bi rekao da će ona tamo biti toliko veliki problem”, zapitala se. “Mislim da se umjetnik mora referirati na vrijeme u kojem živi. A moja slika je upravo to, opis trenutka u kojem živim”, poručila je Gore.

Gore inače živi u Los Angelesu, ali je zbog prijetnji smrću koje su joj uputili Trumpovi sljedbenici privremeno otputovala u London dogovorivši s Maddoxom prodaju slike čija je cijena sada podignuta na milijuna funti.

https://www.instagram.com/p/BD5vQL6MLDq/

“Cijela stvar izmaknula je kontroli nakon što se Trump u jednoj javnoj debati referirao na tu sliku”, rekla je direktorica galerije Maddox Cordelia de Freitas. “No, to je samo suma Donalda Trumpa i njegovog ega. Nakon toga su svi htjeli vidjeti o čemu se radi”, dodala je.

Dominantna tema repblikanaca

Sama autorica uvjerena je da je je njezino dijelo poslužilo kao inspiracija Marcu Rubiu koji je na jednom skupu u Virginiji rekao: “Znate što kažu o muškarcima s malim rukama? Ne možete im vjerovati.”

Trumpov odgovovor uslijedio je nekoliko dana nakon toga. “Referirao se na moje ruke u smislu ako su one male, onda mora i nešto drugo biti takvo. Garantiram vam da tu nema problema. Garantiram.”

Otada redovito odgovara na pitanja povezana s ovom temom koja je u međuvremenu postala čak i jednom od dominantnijih tema na republikanskim debatama.