Umrla je Doris Roberts, glumica koja je igrala u seriji Svi vole Raymonda

Televizijska, filmska i kazališna glumica umrla je u dobi od 90 godina

(FILES): This file photo taken on November 3, 2010 shows actress Doris Roberts arriving on the red carpet for the 50th anniversary birthday bash of the Hollywood Walk of Fame at the Kodak Theater in Hollywood, California. 
According to US media reports, stage and screen actress Doris Roberts, who starred in the hit sitcom “Everybody Loves Raymond,” (1996-2005) died  April 17, 2016 at age 90 in Los Angeles. The cause of death has yet to be released.   / AFP PHOTO / MARK RALSTON
FOTO: AFP

Glumica Doris Roberts, poznata po ulozi majke naslovnog lika serije Svi vole Raymonda, umrla je u dobi od 90 godina. Glasnogovornica obitelji Roberts Janet Daily poručila je medijima da je poznata glumica preminula u snu u svom domu, piše Guardian.

Doris je, inače, bila aktivna do samog kraja pa je tako još pred koji tjedan sudjelovala na raspravi posvećenoj temi Hollywooda i spola koju je organizirala američka udruga glumaca. Vrhunac svoje karijere doživjela je igrajući ulogu Marie Barone za koju je osvojila čak četiri Emmyja.

Oproštaj od voljene kolegice

“Voljeli smo svoju mamu, odličnu #DorisRoberts. Prekrasnu, zabavnu, neizbrisivu glumicu i prijateljicu”, napisao je na svom Twitter profilu Phil Rosenthal, producent serije Svi vole Raymonda.

U toj seriji, koja se emitirala od 1996. do 2005. godine, glumili su, osim nje, i Ray Romano, Brad Garrett i Patricia Heaton. Peter Boyle, glumac koji je u seriji igrao mrzovoljnog supruga Doris Roberts, umro je, inače, još 2006. godine.

“Bila je zabavna i oštra i voljela je život koji je živjela punim plućima”, tweetala je pak Heaton koja se Robert sjeća kao predane profesionalke.

Poznata televizijska glumica

Roberts će mnogi, osim po seriji Svi vole Raymonda, pamtiti i po ulozi koju je 1980. ostvarila u televizijskoj detektivskoj seriji Remington Steele. Doris je inače glumila i u kazalištu, ali i na filmu u naslovima poput The Rose, The Taking of Pelham One Two Three i Madea’s Witness Protection.

Svoju bogatu filmografiju zaključila je projektima na kojima je bila angažirana još prošle godine, a posljednji TV film u kojem je igrala, Merry Kissmas and others slated, gledatelji će imati prilike gledati tek ove godine.

Bogata karijera

Rodila se 4. studenog 1925. godine u St Louisu, a odrasla je u New Yorku. Svoju glumačku karijeru započela je u 50-ima na Broadwayu. Među najpoznatijim predstavama u kojima je igeala u prijestolnici američkog teatra nalaze se i The Last of the Red Hot Lovers Neila Simona i Bad Habits Terrencea McNallyja.

Svoje najranije televizijske nastupe ostvarila je u Studio One dok je svoj prvi Emmy primila 1983. godine za sporednu ulogu u seriji St. Elswhere. Tijekom svoje karijere za tu prestižnu nagradu nominirana je čak jedanaest puta.

Doris je osim glume strastveno voljela i kuhanje, a čak je napisala i vlastitu kuharicu Are You Hungry, Dear? Life, Laughs, and Lasagna. Objavljena je 2005. godine, a osim recepata uključuje i njezine memoare.