Upravo je objavljeno da su među starim papirima Oje Kodar pronašli nedovršenu autobiografiju Orsona Wellesa

U hrpi papira koji su stigli iz Hrvatske znanstvenici pronašli neprocjenjivu knjigu

Welles je radio na porno filmu ‘3 ujutro’ dok je pokušavao snimiti posljednji film
FOTO: AFP

Obično kad budu neke obljetnice rođenja ili smrti velikih umjetnika, sve bude zatrpano novim biografijama, novim dokumentarcima i netko progovara o dosad nepoznatim detaljima. Ali na kraju ništa od toga ne bude baš revolucionarno. Orson Welles nije bio samo veliki umjetnik. On je bio majstor nedovršenih projekata. Zato ove godine, kada se obilježava sto godina njegova rođenja, izlazi nekoliko stvarno monumentalnih knjiga i filmova.

Arhiv Sveučilišta Michigan ovaj je tjedan objavio da su pronašli opsežne fragmente autobiografije na kojoj je radio Welles. Zanimljivo je da su dio te nedovršene knjige, kao i hrpu bilješki za autobiografiju, našli u gomili papira koje su kupili od Oje Kodar, glumice i Wellesove nevjenčane supruge, nekoliko godina prije njegove smrti, navodi New York Times.

Osam kutija iz Hrvatske

‘Sve je razbacano, još kopamo po kutijama’, rekao je Philip Hallman, kustos kolekcije u kojoj će završiti sav ovaj materijal. A imat će što kopati jer je prošli tjedan stiglo osam kutija iz Hrvatske, gdje ih je Kodar čuvala od 1985., kad je Welles preminuo.

Ovo otkriće dolazi samo nekoliko dana nakon što je grupa producenata, o kojima smo već pisali, objavila da pokušavaju skupiti dva milijuna dolara kako bi završili ‘The Other Side of the Wind’, nikad završeni film Orsona Wellesa kojeg su se nekako uspjeli dokopati. Do sada su skupili 206 tisuća dolara, a svotu koju planiraju prikupiti uložit će u montažu, glazbu i ostale postprodukcijske troškove za film koji nitko još nije imao prilike vidjeti.

Stranica autobiografije prepuna Wellesovih bilješki
Stranica autobiografije prepuna Wellesovih bilješki Posebna kolekcija Sveučilišta Michigan

Welles je bio nemiran režiser. Koliko god je ‘Citizen Kane’ bio savršen film, toliko je bio nemaran oko nekih svojih drugih projekata. Iza njega je ostalo dvanaestak filmova u raznim fazama produkcije. Neki su još u fazi scenarija, neke je počeo snimati, a neki su praktički bili završeni, a onda su izgubljeni ili uništeni. Zanimljivo je da scenarij za nikad završeni ‘The Other Side of the Wind’ već dugo leži u istom arhivu, u koji je sada stigla i nedovršena autobiografija. Producenti koji pokušavaju završiti ‘The Other Side of the Wind’ moći će se služiti originalnim scenarijem dok budu završavali film.

Nedovoljno materijala za knjigu?

Nezavršene memoare, kaže Hallman, pronašli su među vrlo čudnim stvarima koje su stigle iz Hrvatske. Oja Kodar im je poslala kutije u kojima su, među ostalim, bili i scenariji za mađioničarske predstave. Welles je jedno vrijeme čak pokušavao napraviti i televizijsku emisiju o mađioničarima. Hallman kaže da je kako je siguran da ovi materijali do sada nisu bili dostupni istraživačima i teoretičarima filma.

Još nije siguran koliko memoara zapravo imaju i hoće li ih moći objaviti. ‘Nadamo se da ćemo ovo uspjeti pretvoriti u knjigu’, kaže Hallman za NYT, ‘ali gledajući što smo sve dosad pronašli, čisto sumnjam’. Ono što su zasad uspjeli pročitati, prepuno je Wellesovih anegdota o susretima s drugim umjetnicima.

Pijani Hemingway i mađioničari

‘Nije ni čudo da me mrzio’, piše Welles u nedovršenim memoarima o režiseru D. W. Griffithu. ‘On je bio izbjeglica u vlastitom gradu, a ja sam kao novi dečko imao ugovor sa studijem’. Sve je najviše šokirala Wellesova epizoda s Ernestom Hemingwayem, koji je baš u tom trenutku primio Nobeolovu nagradu. Potpomognut većom količinom alkohola, Hemingway je otvoreno rekao da je nagrada trebala otići Isaku Dinesenu. Ta crtica iz Hemingwayeva života nije nigdje prije zabilježena.

U arhivu procjenjuju da će im trebati pet mjeseci kako bi razvrstali papire i bili ih spremni pokazati javnosti. No prije toga, krajem lipnja, Oja Kodar će održati govor na sveučilištu u čast filmskog arhiva. I već sada se priča da će to biti ozbiljna večer. Osim što će se izvoditi glazba koja je pisana za orkestar instrumenata-igračaka, Oja Kodar najavljuje da će izvoditi neke od mađioničarskih trikova koje je Welles zapisao.