Veliki američki studio odgodio je izlazak većine svojih filmova, a nitko nije baš siguran zašto

Potrošili su milijarde dolara na velike blockbustere koje su sada odgodili

FOTO: Scott Garfield/Universal Pictures

Warner Borthers i Marvel Studios intenzivno rade na širenju svojih filmskih svjetova. Snimaju nastavke, spin offove i sve veće i veće blockbustere. Universal, očito, ima neke druge planove. Odgodili su izlazak većine filmova na koje su se kladili idućih nekoliko godina. Jučer su objavili datume izlaska novog nastavka Fast and Furious franšize i dva nastavka Fifty Shades of Grey, ali su i promijenili datume kada su trebali izaći filmovi bazirani na njihovim čuvenim čudovištima.

Universalova čudovišta definitivno su najpoznatija čudovišta koja smo ikada vidjeli na ekranu – Mumija, Dracula, Frankenstein, Wolfman, Zvonar crkve Notre Dame, Fantom opere, Nevidljivi čovjek i Stvorenje iz crne lagune. Od ranih dvadesetih do sredine šezdesetih, ovih nekoliko čudovišta je potpuno dominiralo filmovima. Doslovno su bili veći od Marvela danas.

Najveći projekt u povijesti

Universal je planirao sva ta čudovišta ponovno vratiti na film, u epskom serijalu filmova za koje su računali da će ih moći iskorištavati kao što Disney iskorištava Marvel. No očito se nešto promijenilo. Kako doznaje Hollywood Reporter, Universal je promijenio datum izlaska prvog iz serije filmova o čudovištima. Mumija je trebala izaći za ljeto iduće godine, ali je odgođena za ožujak 2017. To naravno pomiče i sve ostale filmove iz serije čudovišta prema naprijed.

Ova odluka dolazi odmah nakon velike odluke da se odgodi nastavak Pacific Rima na kojem radi Guillermo del Toro, i film koji su trebali snimati po poznatoj igrici Warcraft. Del torov film je isto pomaknut za 2017. godinu, dok će Warcraft vjerojatno izaći u ljeto 2016.

Okladili su se na dvije franšize

Nitko nije potpuno siguran što se zbiva. Jedni spekuliraju da se Universal nalazi u velikim problemima s produkcijom i da nikako ne stižu završiti niti jedan film. No drugi imaju puno racionalnije objašnjenje. Universal je upravo u kina pustio sedmi nastavak Fast and Furious franšize i u rekordnom su roku zaradili više od milijardu dolara. To je, naravno, ne samo rekord za ovu godinu, nego je i rekord za franšizu koja se u jednom trenutku našla u velikim problemima. Čini se da je Fast and Furious 8 pravi razlog zašto se odgađaju svi filmovi.

Na valu zarade koje su imali Fast 7 i Fifty Shades of Grey, Universal se odlučio okladiti na ova dva filma. Zato su Fast 8 odlučili izbaciti 2017., u ljeto, a 2017. i 2018. izlaze s dva nastavka Fifity Shades of Grey. Koliko će im se ova kocka isplatiti i hoće li ova dva filma moći nositi cijelu postavu za iduće tri godine, ostaje za vidjeti.