Zlatni globusi: 'Barbenheimer' bi mogao osvojiti najviše nagrada, Taylor Swift prednjači u novoj kategoriji

Hoće li trijumfirati "Barbie" ili pak "Oppenheimer", saznat ćemo u nedjelju, 7. siječnja

FOTO: NurPhoto via AFP

Za razliku od nagrada Oscar, čiji je ishod moguće predvidjeti s otprilike istom preciznošću kao što je moguće procijeniti gdje će prvo udariti približavajuća oluja, uz tek male mogućnosti promjene, dodjela 81. Zlatnih globusa 7. siječnja mogla bi donijeti najveća iznenađenja u povijesti te nagrade, piše Variety.

Nagrada kritike, često jedan od glavnih indikatora za Oscare, mogla bi ove godine dodatno zacementirati “barbenheimerovsku” bitku u utrci za glavne filmske nagrade svijeta, proglašenjem komedije Grete Gerwig o najpoznatijoj lutki na svijetu i drame Christophera Nolana o stvaranju atomske bombe najboljim filmovima u svojim kategorijama.

Iako je riječ o žanrovski različitim uradcima, “Barbie” i “Oppenheimer” u uskoj su utrci u čak tri kategorije: najbolja režija, najbolji scenarij i najbolji sporedni glumac (Robert Downey Jr. i Ryan Gosling). Kako sada stvari stoje, Nolan bi mogao pokupiti nagradu za režiju, dok bi “Barbie” mogle pripasti druge dvije nagrade.

Nema konsenzusa oko najboljih glumaca

S druge strane, Globusi su poznati po tome što tjeraju po svome. Odluči li ovogodišnjih 300 članova glasačkoga tijela ne razmišljati u skladu s “Barbenheimerom”, korist bi mogla imati dva konkurentska filma: kriminalistički triler Martina Scorsesea “Ubojice cvjetnog mjeseca” i fantastični SF Yorgosa Lanthimosa “Poor Things”.

Kad je riječ o nagradama za najbolje glumce, konsenzusa, čini se, zasad nema. Transformacija Bradleyja Coopera u dirigenta i skladatelja Leonarda Bernsteina u “Maestru” dobila je pohvale kritičara, kao i ostvarenje Carey Mulligan u ulozi Bernsteinove supruge Felicie Montealegre.

Međutim, osim nagrade Društva filmskih kritičara Las Vegasa Cooperu, drugih nagrada za dvojac dosad nije bilo i, iako je moguće da na Zlatnim globusima trijumfiraju “u paketu”, nagrade kritike ipak bi mogli odnijeti “Oppenheimerov” Cillian Murphy i Lily Gladstone za “Ubojice”.

Taylor Swift prednjači u novoj kategoriji

Što se tiče nove kategorije za najbolje postignuće na kino-blagajnama, čini se da bi “Barbie” i “Oppenheimer” mogli izgubiti od Taylor Swift i njezina vrlo uspješnog koncertnog filma “Taylor Swift: The Eras Tour” (koji ne ulazi u utrku za Oscare).

U kategoriji televizijskih serija, s nagradom bi mogla otići Netflixova “Zavada”, dok u novoj kategoriji za stand-up komedije najveće šanse imaju Chris Rock i Ricky Gervais.

Što će biti vidjet ćemo navečer u nedjelju 7. siječnja po američkom vremenu, kada se održava svečana dodjela Zlatnih globusa, prva otkad je drugu najznačajniju mainstream filmsku nagradu od HFPA-e preuzeo Eldridge Industries, te su uvedene radikalne promjene u članstvu, koje tako od sada broji ukupno 300 novinara i kritičara iz 75 zemalja.