Čajevi za bol u želucu: korijen bijelog sljeza pomaže kod žgaravice, a matičnjak kod mučnine i povraćanja

Kako prirodno ublažiti bol u želucu otkriva dr. Valter Ajman koji se fitoterapijom bavi 20 godina

FOTO: Freepik

Uznemireni želudac, osjećaj žarenja i pečenja, nepodnošljivo jak bol koji se iz želuca širi u prsište ili u donji dio trbuha simptomi su s kojim se većina ljudi susrela barem jedanput u životu. Shodno tome, bol u želucu jedan je od najčešćih simptoma zbog kojih ljudi odlaze obiteljskom liječniku. I to je sasvim logično jer je želudac jedan od prvih organa na udaru – on probavlja hranu koje jedemo, ali osjećaje koje svakodnevno probavljamo.

No, pomoć u ublažavanju boli u želucu, uz propisane lijekove može pružiti čaj za želudac te ekstrakti biljaka. O primjeni čajeva za bol u želucu razgovarali smo s dr. Valterom Ajmanom koji se fitoterapijom bavi dvadesetak godina tijekom kojih je održao brojne edukacije u Rijeci, Zagrebu i Splitu.

Želudac boli zbog stresa, viška kila…

“Bolovima u želucu mogu doprinijeti prekomjerna tjelesna masa radi pritiska na želudac i stresni poremećaj”, govori nam dr. Ajman dodajući da najčešći uzroci bolova u želucu zapravo nisu bolesti želuca već loše životne navike.

“U ovom slučaju u loše navike ubrajamo neadekvatan unos hrane pri čemu se misli da osoba jede jedan obilan obrok u danu umjesto više manjih, ida osoba prebrzo jede i da pritom nedovoljno žvače hranu. Uzrok može biti i loša kvaliteta hrane, odnosno prehrana bazirana na brzoj i jednoličnoj hrani”, ističe naš sugovornik. Biljni čajevi djeluju kao prirodni lijek protiv mučnine.

čaj za želudac mučnina povraćanje
Irene Ivantsova/Unsplash

Čajevi za čir na želudcu: korijen bijelog sljeza, matičnjak i stolisnik

Kako je ulkus, odnosno čir na želudcu ili vrijed vrlo česta bolest modernog čovjeka, dr. Ajman izdvojio je biljke koje se primjenjuju u ublažavanju žgaravice.

“Jedna od najdjelotvornijih biljaka za smanjenje osjećaja žarenja, odnosno žgaravice, koji se javlja kod gastritisa i čira na želucu je korijen bijelog sljeza”, otkriva.

Budući da je jedan od glavnih ciljeva liječenja ubrzati zacjeljivanje sluznice, ono se može postići lijekovima, ali i djelovanjem ljekovitog bilja. “Djelotvorna tvar u korijenu bijelog sljeza je sluz koja obloži sluznicu želuca i time spriječi djelovanje kiseline na oštećena područja što olakšava simptome, ali i omogućuje sluznici da lakše zacijeli.”

Čaj od korijena bijelog sljeza vrlo se jednostavno priprema, uvijek prema uputama koje pišu na pakiranju čaja, a naš sugovornik naglašava da vrlo brzo dolazi do nestanka simptoma.

“Uz sljez, tu su još i biljke koje djeluju umirujuće na kretnje želuca, poput matičnjaka i stolisnika. Sve čajeve ili čajne mješavine uvijek treba uzimati prema uputi ljekarnika ili uputi koja piše na pakiranju. Također, jako je važno provjeriti postojanje bakterije Helicobacter pylori te poduzeti adekvatne mjere da se ta bakterija odstrani iz želuca”, napominje naš sugovornik.

Čajevi protiv mučnine i povraćanja: paprena metvica, matičnjak i đumbir

Tradicionalno se kod želučanih viroza koje prate povraćanje i uznemireni želudac primjenjuju matičnjak i paprena metvica, napominje dr. Ajman. “Ako su povraćanje ili mučnina jako izraženi, treba napraviti čaj od đumbira ili uzeti već gotove pripravke đumbira u obliku kapsula. Uzimanje ide po potrebi ili do nestanka simptoma”, govori.

Čajevi protiv pečenja i boli: matičnjak, paprena metvica i đumbir

GERB nastaje radi povratka hrane natrag iz želuca u jednjak. Ta hrana je kisela i dolazi na sluznicu jednjaka koja nije građena da bi mogla podnijeti kiselinu, pa se brzo ošteti što dovodi do osjećaja pečenja i boli. Razlozi su kao i kod gastritisa, najčešće neadekvatne životne i prehrambene navike te stresni poremećaj”, kaže dodajući da ove neugodne simptome dodatno izaziva “jedna posebno loša navika, a to je unos hrane neposredno prije spavanja.”

Ajman kaže da je bilje koje se koristi u ublažavanju osjećaja žarenja i pečenja te boli izazvanih gastroezofagealnom refluksnom bolesti identično onome koje se koristi kod želučanih tegoba. To su dakle, matičnjak, paprena metvica i đumbir.

čaj za želudac mučnina povraćanje
Igor Miske/Unsplash

Čajevi za smirenje želuca: pasiflora i matičnjak

Osim neuravnotežene prehrane i loših prehrambenih navika kao što je prebrzo jedenje, još jedan od promjenjivih čimbenika koji mogu izazvati bol u želucu je – stres.

“Stresni poremećaj vrlo je čest uzrok želučanih tegoba, od slabe probave u želucu kada se ljudi najčešće žale da imaju osjećaj kamena u želucu pa do bolesti poput gastritisa ili čira”, govori dr. Ajman ističući da je uz liječenje simptoma neophodno i liječiti uzrok, a to je stres.

“To nije ni lako ni jednostavno, budući da osoba mora prvo shvatiti što je glavni uzrok nastanka stresa. Stresori koje prepoznajemo kao što su stanje na poslu, u obitelji i slično, najčešće nisu problem budući da se s njima naučimo nositi jer znamo gdje leži uzrok. Problem su tihi neprepoznati stresori koji čovjeka izjedaju iznutra poput prevelikih očekivanja, raznih nezadovoljstava i slično. Kada se tu čovjek otvori i posveti problemu onda smo na pola puta izlječenja”, kaže dodajući:

Naravno, postoje i neki čajevi protiv boli u želucu izazvane stresom. “U tome nam može pomoći čaj za smirenje želuca i biljke s umirujućim djelovanjem poput pasiflore i matičnjaka koje se uvijek uzimaju prema uputi proizvođača.”

Ekstrakt ananasa pomaže kod boli u želucu koju izaziva dispepsija

Jedan od specifičnih simptoma dispepsije, funkcionalnog poremećaja gornjeg dijela probavnog sustava, je neugodna, žareća bol u želucu. U liječenju dispepsije, napominje naš sugovornik, prvenstveno je “potrebno otkriti uzrok te utvrditi je li to manjak želučane kiseline, gastritis, čir ili nešto treće”.

“Načelno, kod većine ovakvih poremećaja propisuje se ekstrakt biljke ananas kojeg na tržištu nalazimo pod nazivom bromelain. On se može nabaviti u ljekarnama i biljnim ljekarnama bez recepta, dolazi u kapsulama ili tabletama, a sadrži enzime koji nam olakšavaju razgradnju i probavu hrane”, otkriva dr. Ajman.

Zaključno, važno je još jedanput napomenuti da je kod učestale boli u želucu, osobito kod one koja traje dugo i neprestano se vraća, što prije potražiti pomoć liječnika i utvrditi uzrok kako bi liječenje bilo što uspješnije.

Kada se obratiti lječniku za pomoć?

Nije potrebno odlaziti liječniku za svaku bol u želucu, no liječniku bi se svakako trebalo obratiti ako bol ne jenjava, ako se javlja s vremena na vrijeme, osobito ako traje nekoliko dana uzastopno. U tom slučaju liječnik će vas prema potrebi uputiti na daljnje pretrage kako bi se utvrdilo je li riječ o prolaznoj, akutnoj boli u želucu koja je izazvana virusnom infekcijom ili nekom kroničnom stanju koje treba liječiti, poput gastritisa, čira ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) koja se kolokvijalno naziva žgaravica.

Nakon što se utvrdi točan uzrok boli u želucu, nadležni specijalist će odrediti terapiju. Tako se u liječenju GERB-a propisuju lijekovi antacidi koji neutraliziraju djelovanje kiseline, inhibitori protonske pumpe koji smanjuju stvaranje kiseline te prokinetici koji normaliziraju rad crijeva, a u liječenju čira, čiji je uzročnik vrlo često Helicobacter pylori, trojna terapija koja se sastoji od dva antibiotika i jednog inhibitora protonske pumpe.