Peptički ulkus: simptomi, dijagnoza, liječenje i prehrana kod čira na želucu

Najčešći uzročnik čira na želucu je bakterija Helicobacter pylori

FOTO: Shutterstock

Što je čir na želucu?

Probavni trakt prekriven je sluznicom koja ga štiti od utjecaja kiseline. Kada se količina kiseline poveća ili se količina sluzi smanji, može se razviti čir. Stoga se peptički ulkus, vrijed ili čir definiraju kao oštećenje sluznice želuca u obliku ranica, želuca ili dvanaesnika izazvano djelovanjem želučanih sokova. Čir na želucu tijekom života ima 1 od 10 osoba. Najčešći uzročnici čira na želucu su bakterija Helicobacter pylori i uzimanje određenih lijekova kao što su nesteroidni antireumatici te stres.

Čimbenici koji povećavaju rizik od čira na želucu:

  • pijenje previše alkohola
  • redovita uporaba nesteroidnih protuupalnih lijekova (primjerice ibuprofena)
  • pušenje cigareta ili žvakanje duhana
  • liječenje zračenjem
  • stres

Ako bolest napreduje, može doći do prodiranja u susjedne organe (primjerice gušteraču ili jetra) ili pak do puknuća stjenke želuca ili dvanaesnika te istjecanja sadržaja u trbušnu šupljinu, što je hitno, po život ugrožavajuće stanje.

Simptomi čira na želucu

Najčešći simptom čira na želucu je osjećaj bola, odnosno žarenja ili pečenja koji može biti pojačan pod djelovanjem želučane kiseline. Bol se često može ublažiti jedenjem određene hrane koja ublažava želučanu kiselinu ili uzimanjem lijekova za smanjenje kiseline, nakon čega se može vratiti. Također, bol se može pojačati noću te vas doslovno probuditi iz sna, ili se pojaviti od 1 do 3 sata nakon obroka. Dok kod jednog dijela ljudi prevladavaju blaži simptomi, kod nekih se stanje može razviti naglo i izazvati po život opasne komplikacije kao što su krvarenje i perforacija (pucanje) čira. Mnogi ljudi pak nemaju nikakve simptome, a s obzirom na to da čir na želucu nije uvijek bolan, neki ljudi mogu osjetiti druge simptome, kao što su žgaravica, refluks (povrat želučanog sadržaja u jednjak) i mučnina.

Simptomi čira na želucu su:

  • bol koja se manifestira kao osjećaj žarenja ili pečenja u želucu
  • nadutost
  • gubitak apetita
  • brz osjećaj sitosti
  • anemija
  • brzo umaranje
  • kratkoća daha
  • bljedolikost

Iako rijetko, čir na želucu može izazvati teške simptome kao što su:

  • povraćanje ili povraćanje krvi
  • pojavu krvi u stolici (stolica je crna ili boje katrana)
  • poteškoće s disanjem
  • osjećaj slabosti
  • neobjašnjiv gubitak težine

Dijagnosticiranje čira na želucu

S obzirom na to da je bakterija H. pylori jedan od glavnih uzročnika čira na želucu, za postavljanje dijagnoze potrebno je potvrditi prisutnost iste. Čir se stoga dijagnosticira pomoću egzofagogastroduodenoskopije, dijagnostičke metode koja se kolokvijalno naziva gastroskopija, a koja omogućava pregled sluznice jednjaka, želuca i dvanaesnika. Također, tijekom gastroskopije se može uzeti i uzorak tkiva. Pretraga se izvodi tako da se kroz usta uvodi savitljiva cijev na čijem je vrhu smještena kamera (endoskop), te promatra sluznica jednjaka, želuca i dvanaesnika.

Dijagnoza čira uključuje:

  • testove za utvrđivanje postojanja infekcije bakterijom H. pylori
  • i prema potrebi, specijalističku gastroenterološku obradu uz endoskopski pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika

Liječenje čira

Cilj liječenja je ubrzati zacjeljivanje čira, te ujedno spriječiti ponovnu pojavu kako simptoma tako i samog čira. Smjer liječenja određuju uzroci bolesti pa se tako, ako je prisutna, liječi infekcija bakterijom Helicobacter pylori, dok se u slučajevima u kojima su uzrok čira lijekovi, isti izbjegavaju. U oba slučaja koriste se i lijekovi koji smanjuju lučenje želučane kiseline, a u većini slučajeva potrebno je provoditi i posebnu dijetu te izbjegavati pušenje, alkohol kako bi se smanjio rizik od komplikacija. U liječenju čira na želucu uzrokovanog bakterijom Helicobacter pylori, koristi se kombinacija lijekova, odnosno takozvana trojna terapija koja se sastoji od dvaju antibiotika te lijeka za suzbijanje lučenja želučane kiseline. Trojna terapija za liječenje čira na želucu uzima se u trajanju od tri tjedna.

Lijekovi koji se koriste u liječenju čira na želucu su:

  • antibiotici koji se koriste za eradikaciju bakterije H. pylori
  • antacidi, lijekovi koji neutraliziraju želučanu kiselinu te tako ublažavaju neugodne simptome
  • inhibitori protonske pumpe, lijekovi koji smanjuju sekreciju želučane kiseline

Nakon provedene trojne terapije potrebno je napraviti kontrolni pregled kako bi se provjerilo je li iskorijenjena bakterija H. pylori. Pritom nije nužno ponovno raditi pregled gastroskopijom, nego je vrlo često dovoljno napraviti takozvani izdisajni test na H. pylori.

>>više o bolestima probavnog sustava saznajte ovdje

Prehrana kod čira na želucu

Vrlo važnu ulogu u liječenju i prevenciji ponovnog nastanka čira na želucu imaju promjene u stilu života.

Promjene načina života mogu uključivati:

  • izbjegavanje hrane koja pogoršava simptome kao što su kava, alkohol, jako začinjena te jela pržena u dubokom ulju
  • prestanak pušenja zato što pušenje može spriječiti zacjeljivanje čira, a povezuje se i s ponovnim razvojem čira na želucu
  • izbjegavanje nesteroidnih protuupalnih lijekova

Kako bi se spriječio ponovni nastanak čira na želucu, preporučuje se u prehranu uključiti namirnice bogate topivim vlaknima:

  • voće i povrće
  • zobene pahuljice i mekinje
  • mahunarke (suhi grah i grašak)

Posljednjih nekoliko desetaka godina u fokusu znanstvenika je upotreba probiotika u liječenju čira na želucu uzrokovanog bakterijom Helicobacter Pylori. Neke su studije pokazale da određeni sojevi probiotika mogu smanjiti pojavu nuspojava antibiotske terapije i posljedično povećati stopu iskorjenjivanja bakterije H. pylori. Primjerice, suplementi koji sadrže soj S. boulardii pokazali su se korisnom popratnom terapijom u standardnom protokolu liječenja H. pylori te je utvrđeno da povećavaju stopu eradikacije, odnosno iskorjenjivanja bakterije.

Postoje namirnice koje se preporučuje izbjegavati zato što mogu pojačati ili izazvati neugodne simptome čira na želucu. Primjerice, kava povećava lučenje želučane kiseline te može izazvati neugodan osjećaj žarenja.

Kod čira na želucu preporučuje se izbjegavati:

  • masne juhe, industrijske gotove juhe, juhe od suhog mesa
  • prženo, pohano i dimljeno meso, salame i trajne kobasice, mesne konzerve
  • pržena jaja
  • majonezu
  • gazirane sokove
  • punomasno mlijeko, vrhnje s većim postotkom mliječne masti, te zrele, masne i dimljene sireve
  • kruh s integralnim žitaricama, svježi, vrući kruh i pecivo, dizana tijesta te krokete
  • paprike, kiseli kupus, krastavce, kelj, patlidžan, konzervirano povrće, prženi i pečeni krumpir, grah, bob te leću
  • neoguljeno, nezrelo i kiselo voće, grožđe, konzervirano voće
  • crveni luk, češnjak, ocat alkoholni, senf, hren, začinsku papriku, papar

Stručni izvor korišteni za ovaj članak:

National Health Service

PennMedicine

Mayo Clinic

Cleveland Clinic

Johns Hopkins

Harvard Medical School

Niagara Health System

National Library of Medicine