Američki lovci na oluje avionom su uletjeli u samo središte uragan Matthew i sve to snimili

Udari vjetra iznosili su i do 220 kilometara na sat

ZADNJA IZMJENA: Oct 8, 2016

Uragan Matthew koji je ovih dana poharao Haiti sada prolazi obalom Južne Karoline u Sjedinjenim Američkim Državama, do sada je odnio već više od 800 ljudskih života i gradove sravnjene sa zemljom te za sobom ostavio golemu materijalnu štetu.Dvojica pilota specijalnog odjela američke Nacionalne oceanske i atmosferske agencije (NOOA) nazvan Hurricane Hunters (u prijevodu lovci na uragane) koja se bave istraživanjem s ciljem istraživanja avionom su ušli ravno u središte uragana kad su udari vjetra bili i do 220 km/h, a video snimljen iz letjelice objavili su na društvenim mrežama.

Snimka turbulentnog leta

Avion kao leteća meteorološka stanica

Ekipa Hurricane Huntersa igra važnu ulogu u prognoziranju ovakvih ekstremnih oluja, a njihov avion je zapravo leteća metereološka stanica koja prikuplja podatke o brzini vjetra, temperaturi, vlagi, tlaku i drugo.

CNN javlja da je Matthew u međuvremenu oslabio na prvu kategoriju te postiže brzinu od oko 136 km/h. U saveznim državama Floridi, Georgiji, Južnoj i Sjevernoj Karolini proglašeno je izvanredno stanje, a zbog uragana je u Sjedinjenim Državama za sada poginulo četvero ljudi.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru