EU proglasila skakavce grickalicom, smatra ih korakom prema održivijoj prehrani

Uskoro bi na istom popisu mogli završiti i cvrčci

An employee holds grasshoppers at a store of the San Juan market at the historic center in Mexico City on August 3, 2021. - Insects and corn have been two of the staples of the Mexican cuisine since pre-hispanic times and are still present in the country's gastronomy. Pre-Hispanic traditions as dance, gastronomy and language endure in Mexico 500 years after the fall of Mexico-Tenochtitlan to the Spanish conquerors. (Photo by CLAUDIO CRUZ / AFP)
FOTO: AFP

Skakavci su u petak uvršteni na europski popis hrane u sklopu nastojanja EU-a za održivom proizvodnjom i prehranom. To je drugi put da je Bruxelles odlučio da su kukci sigurni za konzumaciju, nakon što je u lipnju odobrio suhe ličinke brašnara.

Uskoro bi mogao uslijediti i treći, cvrčak. Europska komisija je objavila da će skakavci biti označeni kao grickalica ili sastojak hrane u dehidriranom ili zamrznutom obliku nakon što im se uklone krila i noge ili pak kao prašak.

Europska agencija za sigurnost hrane navodi da je skakavac locusta migratora bogat proteinima i neškodljiv, iako može izazvati reakcije kod ljudi alergičnih na ljuskare i mekušce. Organizacija za proizvodnju hrane ističe da su kukci vrlo hranjiv i zdrav izvor hrane bogat proteinima, vitaminima, vlaknima i mineralima.

Insekti su navedeni kao alternativni izvor proteina

Insekti, koje svakodnevno jedu milijuni ljudi diljem svijeta, u novoj strategiji EU-a su navedeni kao alternativni izvor proteina koji bi mogao ubrzati zaokret prema održivijoj proizvodnji hrane.

Europskom direktivom iz 1977. već su odobrene alge, novi biljni proteini i određene vrste hrane iz drugih zemalja. Zahtjevi su podneseni za još devet vrsta kukaca.