Zanimljivo. Švicarski Nestle počeo je raditi hranu za kućne ljubimce na bazi kukaca

Nestleova Purina traži inovativne načine za diverzifikaciju izvora bjelančevina pa su sad na redu kukci

FOTO: CIA Museum

Skakavci preliveni čokoladom, začinjeni škorpioni, pljeskavice od glista i energetske pločice od skakavaca uvukle su se u prodavaonice diljem svijeta dok ljudi polako dolaze na ideju da jedu insekte kao alternativni, ekološki prihvatljiv izvor proteina. A uskoro će i kućni ljubimci moći birati takvu hranu.

U pokušaju da ponude održive proizvode za kućne ljubimce, švicarski Nestle je napravio novu liniju hrane na bazi insekata, javlja Reuters.

Svake godine troši se oko 26.6 milijuna metričkih tona hrane za kućne ljubimce što godišnje unosi u atmosferu 64 milijuna tona ugljičnog dioksida. Kako bi smanjili štetan utjecaj na okoliš, Nestleova Purina traži inovativne načine za diverzifikaciju izvora bjelančevina pa su sad na redu kukci. Linija Beyond Nature’s Protein pojavit će se u švicarskim trgovinama krajem mjeseca, a kućni ljubimci birat će između piletine, fava graha i ličinki crne muhe ili piletine, svinjske jetrice i prosa.

UN projicira da će do 2050.godine Zemlju naseljavati 9.6 milijardi ljudi, a proizvodnja hrane morat će se povećati za 70 posto kako bi se zadovoljila potražnja. Da bi se to postiglo, svijet će morati masovno reformirati način proizvodnje hrane. Dio rješenja, smatra UN, je unošenje kukaca u našu hranu.

Postoji oko 2000 jestivih insekata. Kukci su stoljećima kulinarske namirnice u kulturama Latinske Amerike, Azije i Afrike, a najmanje 2 milijarde ljudi već jede insekte. Ako ljudi mogu preboljeti strah i odbojnost od insekata, proteini stjenica mogli bi postati ključni dio naše prehrane.

National Geographic piše da je kukce puno lakše i održivije uzgajati nego stoku. Kukci zauzimaju puno manje prostora za uzgoj, tako da su razorni utjecaji stočarske proizvodnje na okoliš, krčenje šuma, korištenje vode i proizvodnja otpada, znatno smanjeni. Insekti, osim toga, ne proizvode toliko stakleničkih plinova koliko stoka, ublažavajući utjecaj na klimu dok svijet radi na smanjenju emisije ugljičnog dioksida. Kukci puno učinkovitije pretvaraju prehrambene proizvode u proteine nego stoka pa je za puno rezultata potreban mali unos.

Iz Nestlea kažu za NPR da vide potrebu za diverzifikacijom izvora bjelančevina u hrani iz različitih razloga, uključujući ciljeve zaštite okoliša poput borbe protiv klimatskih promjena i zaštite biološke raznolikosti ali nije baš jasno odakle će nabavljati kukce. U siječnju će Nestle proširiti alternativne proteinske mogućnosti što će uključiti azijskog šarana, invazivnu ribu koja je opustošila vodene ekosustave u SAD , a počet će i internetsku prodaju.