Jaja otrovana insekticidom postaju sve ozbiljniji problem u Europi, i kod nas su povučena neka koja bi mogla biti zaražena

U Nizozemskoj su zbog nezakonitog korištenja insekticida i uhitili dvije osobe

ZADNJA IZMJENA: kol. 10, 2017

Nizozemska policija uhitila je dvije osumnjičene osobe u sklopu istrage o nezakonitoj primjeni otrovnog insekticida u peradarskoj industriji, objavila je služba nizozemskog tužiteljstva. Milijuni kokošjih jaja povučeni su s polica europskih supermarketa iz straha od korištenja insekticida fipronila, a tisuće kokoši mogle bi biti uništene u Nizozemskoj.

Tužitelji su u izjavi naveli da je u sklopu istrage pretraženo osam lokacija u Nizozemskoj i Belgiji, zaplijenjena su vozila, bankovni računi i nekretnine. Uhićeni su direktori nizozemske tvrtke Chickfriend, koja je u središtu skandala. Dužnosnici tvrtke zasad nisu dostupni za komentar.

Pretražene lokacije povezane su s Chickfriendom, koji je navodno koristio pesticid, kao i potencijalni nabavljači. Direktori su osumnjičeni za ugrožavanje javnog zdravlja i posjedovanje zabranjenih pesticida.

U Danskoj prodano 20 tona takvih jaja

Danske službe nadležne za sigurnost hrane priopćile su kako je tamo prodano dvadeset tona zaraženih jaja. Kuhana i oguljena jaja uglavnom su prodavana kafićima i ugostiteljskim objektima, priopćeno je iz danske Uprave za veterinarstvo ui hranu. Danska je tako posljednja europska zemlja u kojoj su otkrivena jaja kontaminirana otrovnim insekticidom fipronila.

Fipronil je insekticid širokog spektra koji se koristi za borbu protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Nije dozvoljena njegova upotreba na životinjama čiji se proizvodi koriste za prehranu ljudi. Insekticid može oštetiti ljudske bubrege, jetru i štitnjaču ukoliko se konzumira u većim količinama.

I s kod nas povučena jaja nizozemskog proizvođača

Ministarstvo poljoprivrede javilo je danas kako se s hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja nizozemskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o.

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Nizozemske, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede.

Riječ je o svježim jajima nizozemskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom ‘najbolje upotrijebiti do 11/08/2017’, a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima.