Kinezi su upravo, bez obrazloženja, smijenili svog ministra financija, ključnu osobu ekonomske reforme

Na njegovo mjesto dolazi osoba bliska premijeru

ZADNJA IZMJENA: stu. 7, 2016
Foto: AFP

Kineski ministar financija Lou Jiwei je smijenjen, objavila je kineska vlada, prenosi CNN. Jiwei je bio jedna od ključnih osoba koja se zalagala za ekonomsku reformu kojom bi se smanjio dug koji je kinesko gospodarstvo znatno povećalo u posljednje tri godine.

U kratkom priopćenju kineske vlade stoji kako će Jiweia na čelnom mjestu ministarstva financija zamijeniti bivši šef porezne uprave Xiao Jie. Nije naveden nijedan razlog za Jiweievu smjenu, kao ni što će dalje biti s njim.

Imenovanje koje demantira spekulacije

Šezdesetpetogodišnji Lou Jiwei je na čelu resora financija bio tijekom dosta turbulentnog razdoblja za kinesku ekonomiju, koja bilježi najsporiji rast u posljednjih 25 godina. Ulagao je napore kako bi smanjio ogroman dug koji su akumulirale lokalne vlasti u Kini. Njegov nasljednik Xiao Jie navodno je blizak kineskom premijeru Li Keqiangu, koji ima znatni utjecaj na smjer kojim kreće kineska ekonomija.

Postoje i određene spekulacije kako će kineski predsjednik Xi Jinping ove godine reducirati ulogu premijera u ekonomskom upravljanju. “Ali ovo imenovanje opovrgava ideju da Xi Jinping pokušava smanjiti utjecaj Li Keqianga”, smatra Julian Evans-Pritchard, kineski ekonomist u Capital Economicsu.

Ne očekuju se značajnije promjene

Ekonomisti ne očekuju da će 59-godišnji Xiao uvesti neke značajnije promjene politike. “On je vodio poreznu reformu i bio je uključen u fiskalnu reformu na koju je Lou Jiwei bio prisiljen”, smatra Evans- Pritchard. Jedan drugi ekonomist, Brian Jackson s IHS Markita, kaže i kako je Xiao povezan s predsjednikovim medijskim pritiskom podizanja nacionalnog poreza na nekretnine.

Taj iznos poreza zasad u Kini plaćaju samo u Šangaju i Chongqingu, što je uveo upravo Xiao za vrijeme dok je bio glavni poreznik. Kao ministar financija, sigurno je da će Xiao dobiti veću ulogu na međunarodnoj sceni. Ranije ove godine Lou se malo zakačio s američkim ministrom financija Jackom Lewom po pitanju kineske proizvodnje čelika. Američke vlasti su znatno povećale carine na kineske proizvode od čelika, što je izazvalo revolt u Pekingu, pisao je CNN.

Nazvao Trumpa iracionalnim tipom

Lou Jiwei je došao u fokus javnsoti kada je u intervjuu koji je dao Wall Street Journalu u travnju ove godine rekao kako je predsjednički kandidat Donald Trump iracionalan tip. Bio je to prvi intervju koji je u prethodne četiri godine dao nekom stranom mediju. Lou je tada komentirao Trumpovu najavu kako će, u slučaju da postane predsjednik, staviti pristojbe na kineske proizvode na čak 45 posto.

Stručnjaci su već tada rekli kako smatraju da bi takav potez mogao izazvai trgovinski rat dviju velesila. “Nemojte uzeti retoriku u predsjedničkoj kampanji previše ozbiljno. Trump je iracionalan tip”, rekao je tada kineski ministar financija kojega su kineske vlasti sada odlučile smijeniti.

Kineski predsjednik prvi puta nazvan glavnim vođom

Kakva je trenutno atmosfera u Kini možda najbolje pokazuje činjenica da je prošloga tjedna, nakon četverodnevnog tajanstvenog zasjedanja 300 najvažnijih partijskih lordova KIne, koje je tada završilo u Pekingu, kineski predsjednik Xi Jinping prvi put službeno nazvan “glavnim vođom”. Prije njega, taj su status imali samo Mao Ce-tun i Deng Xiaoping.

Kineski mediji i političari već objašnjavaju da je, zbog složene situacije u domaćoj ekonomiji i svjetskoj politici, Kini potreban jak lider koji će moći provesti zemlju kroz izazove i zamke koje krije budućnost.
Međutim, oporba te mediji i političari na Zapadu, upozoravaju da su povod za stvaranje novog kulta ličnosti Xi Jinpinga, po uzoru na Mao Ce-tunga, izbori za predsjednika države i partije koji će se održati sljedeće godine. Xiju, naime, istječe prvi petogodišnji mandat, pa mu je bilo potrebno unaprijed osigurati reizbor. Više o svemu pročitajte u ekstenzivnoj analizi Telegramovog reportera.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3025 članaka Više o autoru