Što se dogodilo s Nutellom različite kvalitete po državama? Na kraju će i Nijemci imati lošiju

Da bi preduhitrili zakonske propise, veliki proizvođači počinju izjednačavati kvalitetu svojih proizvoda

FOTO: Vjekoslav Skledar/Telegram

Iz ureda europarlamentarke Biljane Borzan jutros su priopćili da je Europska komisija potvrdila kako neke multinacionalne kompanije kreću u proces izjednačavanja kvalitete svojih proizvoda po različitim državama.

Kontekstualiziraju kako je do toga došlo zato što veliki proizvođači žele preduhitriti skore zakonske promjena na kojima radi i hrvatska europarlamentarka. Biljana Borzan, koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane, u priopćenju navodi da se među tim kompanijama nalaze tvrtke HIPP i Ferrero čije je proizvode obuhvatilo njezino istraživanje o kvaliteti hrane.

Tri multinacionalne kompanije mijenjaju recepte

Objavom rezultata istraživanja koje je Borzan provela, postalo je jasno da Hrvati i Nijemci ne jedu istu Nutellu. “Nakon mog istraživanja, Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama je jednaka”, objašnjava Borzan. Uprava Ferrera zatim je odlučila krenuti u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj, kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Što znači da naša Nutella neće biti bolja, već će Njemačka postati lošija.

“Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostruke kvalitete i iznimno su nezadovoljni”, kazala je Borzan.

Ovu je vijest potvrdila i povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova. Dodala je da osim HIPP-a i Ferrera i njemačka kompanija Bahlsen, koja proizvodi vafle i kekse, kreće s promjenama recepata. Oni su se obvezali da će u svojim proizvodima koji se zovu “keksi s maslacem” koristiti isključivo maslac, a ne kao do sad.

Jeftiniji sastojci u proizvodima za hrvatsko tržište

Istraživanje koje je provela eurozastupnica Biljana Borzan pokazalo je da je testirana HIPP-ova dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj i HIPP se obvezao da će ih izjednačiti. Također, usporedba hrvatske i njemačke Nutelle pokazala je da ona iz Hrvatske sadrži sirutku u prahu, koja je jeftinija, i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu .

“Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili preduhitriti promjene na kojima radimo u Europskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebice one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel”, poručila je Borzan, inače jedina hrvatska zastupnica koja se našla u najužem izboru za prestižnu nagradu MEP Award, popularno zvanu EU Oscar.