Što se dogodilo s Nutellom različite kvalitete po državama? Na kraju će i Nijemci imati lošiju
Da bi preduhitrili zakonske propise, veliki proizvođači počinju izjednačavati kvalitetu svojih proizvoda
Iz ureda europarlamentarke Biljane Borzan jutros su priopćili da je Europska komisija potvrdila kako neke multinacionalne kompanije kreću u proces izjednačavanja kvalitete svojih proizvoda po različitim državama.
Kontekstualiziraju kako je do toga došlo zato što veliki proizvođači žele preduhitriti skore zakonske promjena na kojima radi i hrvatska europarlamentarka. Biljana Borzan, koja je nedavno imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za različitu kvalitetu hrane, u priopćenju navodi da se među tim kompanijama nalaze tvrtke HIPP i Ferrero čije je proizvode obuhvatilo njezino istraživanje o kvaliteti hrane.
Tri multinacionalne kompanije mijenjaju recepte
Objavom rezultata istraživanja koje je Borzan provela, postalo je jasno da Hrvati i Nijemci ne jedu istu Nutellu. “Nakon mog istraživanja, Ferrero se izjasnio da je kvaliteta Nutelle viša samo u Njemačkoj, a u svim ostalim državama članicama je jednaka”, objašnjava Borzan. Uprava Ferrera zatim je odlučila krenuti u proces snižavanja kvalitete Nutelle u Njemačkoj, kako se ne bi doveli u situaciju da opet budu prozvani u istraživanjima. Što znači da naša Nutella neće biti bolja, već će Njemačka postati lošija.
“Službeno to objašnjavaju promjenama u lancu opskrbe hranom, ali potrošači u Njemačkoj su odmah to povezali s problemom dvostruke kvalitete i iznimno su nezadovoljni”, kazala je Borzan.
Ovu je vijest potvrdila i povjerenica Europske komisije za zaštitu potrošača Vera Jourova. Dodala je da osim HIPP-a i Ferrera i njemačka kompanija Bahlsen, koja proizvodi vafle i kekse, kreće s promjenama recepata. Oni su se obvezali da će u svojim proizvodima koji se zovu “keksi s maslacem” koristiti isključivo maslac, a ne kao do sad.
Jeftiniji sastojci u proizvodima za hrvatsko tržište
Istraživanje koje je provela eurozastupnica Biljana Borzan pokazalo je da je testirana HIPP-ova dječja hrana u Hrvatskoj manje zdrava od one u Njemačkoj i HIPP se obvezao da će ih izjednačiti. Također, usporedba hrvatske i njemačke Nutelle pokazala je da ona iz Hrvatske sadrži sirutku u prahu, koja je jeftinija, i manji postotak obranog mlijeka u prahu, dok proizvod iz Njemačke sadrži samo obrano mlijeko u prahu .
“Očito je da su neki proizvođači mudro odlučili preduhitriti promjene na kojima radimo u Europskom parlamentu. Pozivam i druge proizvođače da se uključe, a posebice one kojima smo u Hrvatskoj našli najveće razlike poput proizvođača hrenovki Wudy ili deterdženta Ariel”, poručila je Borzan, inače jedina hrvatska zastupnica koja se našla u najužem izboru za prestižnu nagradu MEP Award, popularno zvanu EU Oscar.