Bayern je osvojio naslov, a mi se pitamo može li Guardiola prestići Fergusona

Guardioli je ovo peti naslov prvaka u njegovoj šestoj trenerskoj sezoni

FOTO: PATRIK STOLLARZ/AFP

Bayern München je u nedjelju osigurao 25. naslov prvaka Njemačke. To im je također treći osvojeni naslov prvaka u nizu, a osim tih činjenica najzanimljivije su brojke vezanje uz njihovog trenera Pepa Guardiolu.

Kako je objavio portal za nogometnu statistiku Squawka, Guardioli je ovo peti naslov prvaka u njegovoj šestoj trenerskoj sezoni. Tri je osvojio s Barcelonom, a dva s Bayernom.

Prema podacima koje je objavio MisterChiping Guardiola je u karijeri ukupno osvojio 19 trofeja u 348 službenih utakmica (247 s Barcelonom i 101 s Bayernom) , što znači da je Španjolac osvaja trofej u prosjeku svakih 18 utakmica.

Drugi podaci govore da je Guardiola u posljednjh sedam godina osvojio trofeja koliko i Luis van Gaal u 24 godine karijere te Sven Goran Erikson u 35 godine.

Uz to aktualni trener Bayerna osvojio je 19 od 27 trofeja za koja se natjecao, tako da je njegov postotak osvojenih trofeja na visokih 70%. Do kraja sezone Guardiola će imati priliku popraviti taj rekord jer se Bayern bori za još dva naslova, onaj u Ligi prvaka u i njemačkom kupu.

Ukoliko Španjolac još nekoliko godina ostane na ovoj razini, mogao bi lako postati najtrofejiji trener u povijesti nogometa. Iako je veliki sir Alex Ferguson tijekom gotovo 40 godina trenerske karijere osvojio nevjerojatnih 49 trofeja, što je zasigurno teško dostižno, Guardilan postotak uspješnosti ulijeva veliku nadu.