Čovjek koji je izgubio izbore od Blattera 1998. nije začuđen ovim što se zbiva

- Žalosno je da najveći svjetski sportski pokret ima takvog vođu - kaže Johansson

Swedish UEFA President Lennart Johansson gives a speach during the results of the 2006/07 draw for the football Champions League's first group, 24 august 2006 in Monaco. AFP PHOTO / VALERY HACHE
FOTO: AFP

Dodjelu domaćinstava svjetskih nogometnih prvenstva 2018. i 2022. godine treba preispitati u svjetlu novonastalih događaja vezanih uz koruptivne radnje, smatra bivši predsjednik Europskog nogometnog saveza (UEFA) i protukandidat na izborima iz 1998. godine, kada je započela vladavina Seppa Blattera, za predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), Lennart Johansson.

Danas 85-godišnji Šveđanin prokomentirao je uhićenja čelnih ljudi svjetskog nogometa koja su se u srijedu dogodila u Zürichu, a sve zbog korumptivnih radnji koje su se događale u FIFA-i. Upravo on, smatra počasni UEFA-in predsjednik, dovele su do toga da domaćinstvo SP-a 2018. godine dobije Rusija, a 2022. Katar.

SP 2018. treba dati Engleskoj

– Očekujem preispitanje tih odluka. I sam Blatter je kazao da odluka da se ide na Istok nije ispravna. Siguran sam u pokretanje inicijative za donošenje nove odluke. Engleska nije imala SP od 1966. godine, a smatra se, štogod mi mislili o tome, kolijevkom nogometa. Ona mora biti vrijedna pažnje.

– Mene ne čudi što se događa. Blatter će, očito je, osigurati pobjedu na izborima na sebi svojsten način. Meni je žalosno da najveći svjetski sportski pokret ima takvog vođu, zaista to žalim.

ACOMPAÑA NOTA: El fútbol mundial vivió un año de transición. (ARCHIVO) El presidente de la FIFA, Joseph Blatter (I) escucha a Lennart Johansson, presidente de la UEFA, el 28 de noviembre de 2001 en Corea del Sur. AFP PHOTO KIM JAE-HWAN

Rusi ne brinu

Aleksej Sorokin, čelni čovjek organizacijskog odobora za dovođenje SP-a u Rusiju, nije zabrinut istrgama vezanim uz dodjelu domaćinstva. Smatra da govora o promišljanju tih odluka ne bi smjelo biti:

– Mnogo smo puta ponovili da nismo uplašeni istrage. Dvije godine smo sudjelovali u istrazi i predali sve činjenice, papirologiju i svjedočenja, baš sve što se u procesu od nas zahtijevalo. Ne znam čime bismo još mogli pridonijeti. Proces je transparentan i istrage nas ne brinu, samo je čudno da postoji šansa da kroz sve to prolazimo još jednom, a činilo se da je priča završena.

– Ne brine nas mogućnost ponovnog glasanja, mnogo smo već napravili i duboko smo u pripremama. Naša vlada i naša zemlja napravile su silan posao u pripremi izvrsnog SP-a.