Šef Fife Sepp Blatter podnio ostavku

Blatter je svoju odluku objavio na izvanrednoj konferenciji za medije

FIFA President Sepp Blatter walks after a press conference at the headquarters of the world's football governing body in Zurich on June 2, 2015. Blatter resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected days ago, said a special congress would be called to elect a successor. AFP PHOTO /
FOTO: AFP/AFP

Svega četiri dana nakon što je osvojio novi mandat na čelu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Švicarac Sepp Blatter je podnio ostavku.

Na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdio je kako napušta mjesto čelnika Međunarodne nogometne organizacije, koja se trenutno nalazi usred najvećeg korupcijskog skandala u svojoj povijesti.

Podsjetimo, Blatter je prošli petak osvojio peti uzastopni mandat predsjednika Fife, no on nije dugo trajao: “Čini se da moj mandat ne podržavaju svi. Zato sam organizirao ovaj izvanredan sastanak”, rekao je.

“Organizirat ću izvanredni kongres na kojem će se izabrati moja zamjena što je prije moguće. Na njemu se neću kandidirati i bit ću u poziciji u kojoj se mogu usredotočiti na reforme”, kaže Blatter. 79-godišnji čelni čovjek svjetske nogometne federacije istaknuo je: “Treba nam ograničenje mandata. Borio sam se za to, no mojim pokušajima se suprotstavljalo”, poručio je pa zatim rekao koliko voli Fifu.

“Fifini interesi su mi važni i zato sam donio ovu odluku. Ono što mi je najvažnije je institucija Fife i nogomet diljem svijeta”, izjavio je Blatter.

Blatter je o izboru svojeg nasljednika rekao: “U najskorije vrijeme će biti sazvan novi Kongres na kojem će se izabrati novi predsjednik. FIFA-i su potrebne promjene i moj nasljednik će biti poznat što prije.”

Blatter je u petak osvojio peti mandat predsjednika krovne kuće svjetskog nogometa koju je vodio od 1998. godine. Pobijedio je na izborima nakon što je njegov jedini protukandidat jordanski princ Ali bin Al Hussein odustao od kandidature poslije prvog kruga tajnog glasovanja.

Njegov izbor zasjenio je skandal s uhićenjima bivših i sadašnjih visokih dužnosnika FIFA-e, koji su privedeni u Zuerichu dva dana prije izbora pod optužbama koje uključuju korupciju i pranje novca.

FIFA President Sepp Blatter speaks during a press conference at the headquarters of the world's football governing body in Zurich on June 2, 2015. Blatter resigned as president of FIFA as a mounting corruption scandal engulfed world football's governing body. The 79-year-old Swiss official, FIFA president for 17 years and only reelected days ago, said a special congress would be called to elect a successor. AFP PHOTO / VALERIANO DI DOMENICO
Blatter na današnjoj izvanrednoj presici AFP

Nakon što Blatter podnio ostavku, pojavila su se nagađanja kako je to učinio jer mu prijeti sudski progon zbog nedavne korupcijske afere u vrhu krovne kuće svjetskog nogometa. Međutim, oglasilo se Švicarsko državno odvjetništvo (OAG) demantiravši takve navode.

“Blatter nije pod istragom. Njegova ostavka nema nikave veze niti će utjecati na nedavne kriminalne slučajeve u FIFA-i,” poručili su iz OAG-a.

Inače, Blatter će ostati predsjednikom FIFA-e do novih izbora, a Domenico Scala, prvi čovjek Odbora za pravno djelovanje je poručio kako je sada na potezu Izvršni odbor koji mora, ali i ne mora prihvatiti ostavku.

“Iudući redovni Kongres je u svibnju 2016. u Mexico Cityju. Međutim, tražit ću od IO-a da sazove izvanredan Kongres. To mora biti po propisima, a novi kandidati moraju imati dovoljno vremena kako bi pripremili kandidaturu,” poručio je Blatter.

FIFA proživljava najgore trenutke od osnutka prije 111 godina, sumnja se da su prilikom dodjele domaćinstva Svjetskih prvenstava 2018. u Rusiji i 2022. u Kataru članovi FIFA-e dobili mito, a zbog najnovijeg skandala čelnu organizaciju svjetskog nogometa napuštaju i sponzori.

Podsjetimo, iako su se proših dana proširile glasine da će zbog korupcije u Fifi Nijemci bojkotirati nadolazeće Svjetsko prvenstvo, čini se da od toga neće biti ništa. Tu informaciju potvrdio je predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach.

S druge strane, nakon reizbora Blattera za predsjednika Fife, predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA) Greg Dyke izjavio je kako će FA podržati bojkot Svjetskog prvenstva koji bi predvodila UEFA.

Nakon što je podnio ostavku, sa svih strana stigle su brojne reakcije. Šef Engleskog nogometnog saveza Greg Dyke rekao je: “Pozdravljamo Blatterov postupak. Vjerujemo kako je njegova ostavka dobra vijest za nogomet i FIFA-u. Promjena na vrhu krovne nogometne organizacije je nužnost ukoliko želimo reformu cijele organizacije.”

Slično misli i predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini: “Bila je to teška odluka, hrabra oduka, ali i ispravna odluka.”

Bivši kandidat za predsjednika FIFA-e Jerome Champagne također je pozitivno govorio o Blatterovom odlasku: “Sepp Blatter je jasno naglasio – jedino je važna FIFA i nogomet. Njegov odlazak je bil jedino moguće rješenje za dobrobit cijele organizacije”, poručio je. Reagirao je i službeni Bruxelles preko glasnogovornice Europske komisije Nathalie Vandystadt: “Ostavka Seppa Blattera je važan korak, no mnogo je još posla. Sada nas očekuje dugačak proces povrata povjerenja u FIFA-u.”