Danas se igra derbi u Premier ligi, ogled dviju najefikasnijih i vodećih momčadi prvenstva

Vardy, Mahrez i Agüero kombinirano su postigli 44 gola

Manchester City's Spanish midfielder David Silva (L) vies with Leicester City's English striker Jamie Vardy during the English Premier League football match between Leicester City and Manchester City at King Power Stadium in Leicester, central England on December 29, 2015.  AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. / AFP / ADRIAN DENNIS
FOTO: AFP

Dvije najefikasnije i ujedno dvije vodeće momčadi engleskog nogometnog prvenstva otvorit će 25. kolo borbe za naslov prvaka u subotu. Na Etihadu se sastaju drugoplasirani Manchester City i vodeći Leicester City.

Razlika lidera ljestvice Premier lige iznosi tri boda u korist gostujuće momčadi koja je posljednji prvenstveni poraz doživjela krajem prosinca nanizavši potom tri podjele bodova i tri utakmice s punim bodovnim plijenom. Sličan je i niz domaćina ogleda koji za poraz ne znaju već sedam utakmica iz kojih su konto obogatili četirima pobjedama i trima utakmicama s osvojenim bodom.

Ono što bi u nadolazećoj utakmici svakako trebalo staviti pod povećalo je napadačka forma istaknutih pojedinaca momčadi koje igraju na pogodak više. Ali i podsjetiti da Leicester nije protiv Cityja slavio u posljednjih sedam utakmica, odnosno punih dvanaest godina kao i na činjenicu da je njihov posljednji susret igran 29. prosinca prošle godine završio remijem bez pogodaka. A evo u kakvoj formi momčadi i njihovi najistaknutiji pojedinci dočekuju subotnji ogled.

Manchester City i Agüero

Pobijedili su u 16 od posljednjih 19 ligaških utakmica na Etihadu. Također, u 16 od posljednjih 19 prvenstvenih utakmica pred svojim navijačima postigli su barem po dva gola u suparničke mreže, a ukupna brojka od 46 postignutih najveća je u natjecanju.

Kroz 24 odigrane utakmice u Premier ligi momčad osvaja prosječno 1.96 bodova, a njen prvi strijelac jest Sergio Agüero. Postigao je Argentinac trinaest golova u sedamnaest odigranih utakmica, od čega šest u posljednjih pet ogleda.

https://www.youtube.com/watch?v=lD7NkXLX3wg

Leicester City, Vardy i Mahrez

Svojim su suparnicima zatvorili put do gola na pet od posljednjih šest ligaških ogleda, a nevjerojatno zvuči podatak da su u posljednjih petnaest utakmica na strani upisali samo jedan poraz. Prosječno upisuju 2.08 bodova po susretu, postigli su ukupno dva gola manje od sljedećih suparnika i jednako kao trećeplasirani Tottenham imaju ih 44 na kontu. Najveći broj njih stigao je iz inspiracije vodećeg strijelca lige, točnije njih 18 postigao je Jamie Vardy.

Nakon što je precizan bio na rekordnih jedanaest uzastopnih prvenstvenih utakmica, pa uz jednu golgeterskog ‘odmora’ naudio i Chelseaju u 16. kolu, uslijedila je kreativna pauza duga šest prvenstvenih utakmica. U posljednje dvije, tri se puta upisao među strijelce, što uključuje i sjajan pogodak Liverpoolu u posljednjem kolu.

https://www.youtube.com/watch?v=1janpXFPSDk

Za razliku od Agüera koji nema napadački efikasnu pratnju, Vardy uživa u društvu Riyada Mahreza, strijelca trinaest ligaških golova. Ipak, treba znati da je Alžirac u posljednjih sedam susreta propustio upisati se među strijelce, no ne i među asistente. Na posljednje dvije utakmice asistirao je dva puta i stigao do devet asistencija u natjecanju.