Hrvatska je nakon produžetka u zagrebačkoj Areni svladala Njemačku s Nowitzkim 74-72

Dario Šarić predvodio je Hrvatsku do pobjede s 18 poena i deset skokova

Nowitzki i Šarić
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

ZAGREB – Hrvatski košarkaši u pripremnoj su prijateljskoj utakmici pred nastup na Eurobasketu u zagrebačkoj Areni svladali Njemačku sa 74-72 (15-15, 21-13, 19-25, 9-11; 10-8) nakon produžetka.
Dario Šarić sa 18 koševa i 10 skokova predvodio je Hrvatsku, Bojan Bogdanović je dodao 15, a Luka Žorić 13 poena. U Njemačkoj je najefikasniji bio Maik Zirbes sa 14 pogodaka, Dennis Schroeder je dodao 13, a Dirk Nowitzki 11 ubačaja.

Loš početak

Hrvatska je loše otvorila utakmicu protiv Njemačke, niz izgubljenih lopti i promašenih šutova rezultirao je zaostatkom 2-11 nakon pet minuta. Ipak, već do završetka prve četvrtine naša se reprezentacija uspjela vratiti u rezultatsku ravnotežu poravnavši na 15-15.

Njemačka je bolje otvorila i drugu četvrtinu, odlijepila se na 24-18, a tada je uslijedilo najbolje razdoblje igre Hrvatske koja je povezala nekoliko dobrih šutova uz kvalitetnu igru obrani i napravila seriju od 18-1 za 36-25. Ipak, tricom Giffeya u samoj završnici Njemačka je na odmor otišla s rezultatom 36-28.

Njemačka serija 10-0

U drugo poluvrijeme Hrvatska je krenula potpuno dekoncentrirano, ponovno je olako gubila lopte što je rezultiralo brzim protunapadima Njemačke koja je u samo dvije minute napravila seriju 10-0 i preuzela vodstvo. Tu seriju tricom je prekinuo Mario Hezonja, a do kraja susreta niti jedan sastav više nije uspio napraviti prednost veću od četiri razlike.

Kod rezultata 64-64 u završnici četvrte četvrtine njemački razigravač Dennis Schroeder je pronašao Robina Benzinga samog u kutu na šutu za tricu, ali ovaj nije bio precizan, da bi nakon skoka Šarića šut za pobjedu Hrvatske imao Bojan Bogdanović, no niti njegov pokušaj s tri metra udaljenosti nije prošao kroz obruč.

Hrvatskih 7-0 u produžetku

Produžetak je započeo tricom Schaffartzika, no potom gotovo četiri minute nije postigla niti jedan poen. Hrvatska, pak, nije postigla niti jedan koš u prve dvije minute nastavka, ali potom je uslijedio niz od 7-0, Bogdanović je pogodio oba slobodna bacanja, Luka Žorić je pogodio polaganje nakon skoka u napadu, a sve je okrunio Marko Tomas tricom za 71-67 minutu prije isteka vremena.

Zipster je tricom za 71-70 vratio neizvjesnost, no nakon promašaja Ukića Šarić je skočio u napadu, a njegovu snalažljivost nagradio je Žorić košem za 73-70 10 sekundi prije kraja. Schroeder je pogodio oba bacanja za 73-72 8.3 sekundi prije kraja, a potom je Tomas 5.9 sekundi prije kraja pogodio jedno od dva bacanja za 74-72, a u preostalom vremenu Ukić je izbio loptu Schroederu i sačuvao pobjedu Hrvatskoj.

Treća pobjeda u tri utakmice

Hrvatskoj je ovo treća pobjeda u isto toliko pripremnih utakmica, a sljedeći nastup imat će već u nedjelju ponovno protiv Njemačke, ali u Bremenu.

U prvom krugu Eurobasketa Hrvatska će igrati upravo u Areni, a suparnici u skupini C bit će joj Slovenija, Grčka, Makedonija, Nizozemska i Gruzija.


 

45. minuta: Utakmica je završena pobjedom Hrvatske 74-72. Posljednji njemački napad završio je gubljenjem lopte Schrödera na sredini terena. Deveta mu je to bila izgubljena lopta.

45. minuta: Na crti slobodnih bacanja je Tomas. Prvo bacanje je promašio, drugo ubacio. 74-72, 5.9 sekundi prije kraja.

45. minuta: Na Tomasovu tricu Nijemci odgovaraju na jednak način. Košem Žorića osam sekudni prije kraja utakmice Hrvatska vodi tri razlike. Na 73-72 smanjio je Schröder slobodnim bacanjima. Minuta odmora.

43. minuta: Dva slobodna bacanja Bogdanovića i Žorićev koš nakon skoka u napadu dovode Hrvatsku do prednosti 68-67. Do kraja produžetka ostalo je manje od dvije minute.

42. minuta: Schaffartzik je ubacio tricu, Hrvatska i dalje bez koša. Gubimo loptu nakon prekršaja Tomića u napadu.

40. minuta: Igrat će se produžetak utakmice nakon što je Benzing promašio tricu, a Bogdanović šut za dva. Inače, šuterski skromna četvrtina završila je 11-9 za Njemačku.


 

40. minuta: Do kraja utakmice ostale su 34 sekunde. Njemačka ima loptu.

39. minuta: Dva slobodna bacanja ubacio je Šarić za poravnanje rezultata na 64-64. Stigao je njima do 18 poena. Njemačka zove minutu odmara.

38. minuta: Prekršaj Tomića u napadu pri rezultatu 64-62 za gostujuću momčad. Dosta pogrešaka u napadačkim dijelovima akcija za obje momčadi.

36. minuta: Prazan prostor u Hrvatskoj obrani ponovno koristi Benzing za +4 Njemačke. Svojim 16 poenom na utakmici Šarić postavlja 60-62.

34. minuta: Trica Nowitzkog za vodstvo Njemačke 58-55. Poravnava Bojan Bogdanović tricom iz svog sedmog pokušaja iza crte.

33. minuta: Za sada samo jedan ubačaj, Benzingov za 55-55.

31. minuta: Započinje posljednjih deset minuta ogleda u zagrebačkoj Areni. Fleming koristi Nowitzkog na poziciji centra.


 

30. minuta: Završena je treća četvrtina utakmice, u posljednju će se ući s prednošću Hrvatske 55-53, nakon što je Simon propustio tricom povećati prednost. Treba naglasiti da je obrana Perasovićeve momčadi u ovom dijelu igre pala i da smo primili 25 poena, samo tri manje no u cijelom prvom poluvremenu utakmice.

28. minuta: Nešto manje uzbuđenje u posljednjim minutama. Rezultat je 50-49 nakon što je asistenciju Rudeža iskoristio Žorić za svoj deveti koš na utakmici (šut 4-6). Simon povećava na +3.

25. minuta: Trica Hezonje, pa potom i Šarića vraćaju vodstvo Hrvatskoj 42-40, no nakon dijela igre u kojem je bilo koš za koš trenutačno je 46-44 za Njemačku.

22. minuta: Serijom 10-0 Njemačka je u samo dvije minute vratila neizvjesnost u utakmicu.

21. minuta: Započelo je drugo poluvrijeme.


 

20. minuta: Na poluvrijeme se ide uz prednost Hrvatske 36-28. Izborena je ona sjajnom serijom 14-0 u nešto manje od tri minute druge četvrtine. Hrvatske strijelce predvode Šarić (devet poena, četiri skoka) i Bogdanović (osam koševa, dvije uhvaćene lopte). U redovima suparnika koševi su pravilno raspodjeljeni, po četiri su zabili Pleiss (pet skokova), Schaffartzik, Zirbes i Nowitzki. Pet je postigao Schröder.

18. minuta: Šarić pogađa tricu iz kuta za +6. U nešto manje od tri minute serijom 12-0 Hrvatska ne samo da se vratila u igru, već i vodi 30-24. Bogdanović produljuje seriju i povećava vodstvo šutom za dva poena.

16. minuta: Marko Tomas tricom (koja nam je sada 2-11) i svojim petim košem smanjuje na 23-24. Slobodna bacanja nakon skoka u napadu zabija Hezonja za vodstvo Hrvatske, prvo na ovoj utakmici. Rezultat je 25-24, a dvama pogođenim slobodnim bacanjima dodatno ga povećava Bogdanović.

14. minuta: Hrvatska se i dalje muči sa šutom (ukupno 8-25), a posebice za tricu koji je slabih 1-9 nakon što je četiri promašio Bogdanović, a dvije Rudež. Rezultat je 22-18 za Njemačku.

11. minuta: Započela je druga četvrtina utakmice. Njemačka, ponovno s Nowitzkim u postavi, prvim koševima Pleissa ponovno u vodstvu.


 

10. minuta: Šarić bacanjima izjednačio rezultat na 15-15 i tim se rezultatom kreće u drugu četvrtinu.

8. minuta: Odmah po ulasku u igru Marko Tomas položio je za smanjenje vodstva, a potom i izborio prekršaj Dennisa Schrödera u napadu. Oliver Lafayette tricom približava Hrvatsku na -2 (13-15).

7. minuta: Nowitzki teškim korakom odlazi na klupu. S druge strane, mijenja i Perasović. U igri su Tomas, Lafayette, Simon i Žorić. Nova minuta odmora kod rezultata 15-8 za Njemačku.

6. minuta: Perasović je primoran zvati minutu odmora nakon trice Paula Zipsera za vodstvo gostiju 11-2. Hrvatski izbornik poziva na veću agresivnost u obrani. Inače, šut Hrvatske je 1-8. Precizan je bio samo Šarić.

5. minuta: Početak utakmice dokazuje problem Hrvatske s organizacijom napada, a već smo i iskoritili bonus nakon drugog prekršaja Marija Hezonje. Nakon slobodnih bacanja Nowitzkog, koš postiže i Maik Zirbes (svoj četvrti, a ima već i dva skoka), pa Njemačka vodi 8-2.

2. minuta: Dario Šarić postiže koš preko Nowitzkog, prvi za Hrvatsku, za smanjenje rezultata nakon što su Nijemci poveli 4-0.

1. minuta: Započela je utakmica

21:00 U početnoj momčadi za Hrvatsku kreću Ukić, Hezonja, Bogdanović, Šarić i Tomić. Za Njemačku od starta i zvijezda NBA lige, njen najkorisniji igrač iz 2007. i osvajač prstena iz 2011. godine.


 

Pripremnu utakmicu za rujansko Europsko košarkaško prvenstvo upravo započinju igrati hrvatska i njemačka reprezentacija. Susret se igra u zagrebačkoj Areni.

Najvažnija vijest iz redova suparničke momčadi jest nastup ponajboljeg europskog košarkaša svih vremena, igrača NBA momčadi Dallas Mavericksa Dirka Nowitzkog. Iako je bio upitan za ogled, trener njemačke izabrane vrste Chris Fleming izjavio je da njegovu želju za nastup u Areni neće priječiti.

Evo i sastava pred početak utakmice na koje izbornici Velimir Perasović i Fleming računaju:

Hrvatska: Ante Tomić, Damjan Rudež, Rok Stipčević, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Marko Tomas, Roko Leni Ukić, Krunoslav Simon, Oliver Lafayette, Željko Šakić, Tomislav Zubčić, Miro Bilan, Luka Žorić, Mario Hezonja

Njemačka: Akeem Vargas, Maodo Lo, Niels Giffey, Alex King, Heiko Schaffartzik, Karsten Tada, Tibor Pleiss, Robin Benzing, Dirk Nowitzki, Dennis Schröder, Paul Zipser, Anton Gavel, Johannes Voigtmann