Mayweather jednoglasnom odlukom sudaca porazio Mannyja Pacquiaoa

Floyd Mayweather je tako ostao neporažen i nakon 48 mečeva

US boxer Floyd Mayweather Jr., celebrates after defeating Manny Pacquiao of the Philippines in their welterweight unification boxing bout at the MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada on May 2, 2015. AFP PHOTO / JOHN GURZINKSI
FOTO: AFP/AFP

Amerikanac Floyd Mayweather Jr. ujedinio je naslove prvaka svijeta u velter kategoriji po verzijama WBA, WBC i WBO nakon što je u meču stoljeća u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu pobijedio Filipinca Mannyja Pacquiaoa jednoglasnom odlukom sudaca. Bila je to 48. pobjeda 38-godišnjeg američkog boksača koji nema niti jedan poraz u profesionalnoj karijeri. Dvije godine mlađi Pacquiao je doživio šesti poraz uz 57 pobjeda i dvije neodlučene borbe, prenosi Hina.

Premda dio boksačkih stručnjaka smatra kako je kroz povijest bilo atraktivnijih i poznatijih boksača od Mayweathera Jr. i Pacquiaoa, bio je to svakako marketinški najveći meč u povijesti ovog sporta. Njihov okršaj se dogovarao godinama i na koncu je to postala najskuplja borba teška 300 milijuna dolara. Od tog iznosa oko 180 milijuna dolara pripast će Floydu, dok će Pacquiao dobiti 120 milijuna dolara.

Floyd Mayweather pobijedio Mannyja Pacquiaoa u meču stoljeća

Mayweather neporažen 19 godina

Posljednji poraz Mayweather je doživio u polufinalu olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine od bugarskog boksača Serafima Todorova. U Atlanti je osvojio broncu, a četiri mjeseca kasnije je debitirao u profesionalnim vodama i pobijedio. Od tada je nanizao 48 pobjeda u 48 profesionalnih borbi. U četiri različite kategorije je osvojio 10 naslova prvaka. Pacquiao je sportski ponos Filipina i prvi boksač na svijetu koji je postao svjetski prvak u čak osam različitih težinskih kategorija.

Mayweather je taktički izvrsno odradio meč, iako su zbog toga patili gledatelji jer je falilo na atraktivnosti. U prve 4 runde Pacquiao je uputio nekoliko dobrih udaraca, no nije uspio ozbiljnije zaprijetiti Mayweatheru.

U idućim rundama 36-godišnji Filipinac je nastavio u istom stilu, no do 10. runde je već ostao bez ideje dok ga je Mayweather razvlačio po ringu i crpio snagu iz njega. Niti jedan od boksaša nije tijekom meča ozbiljnije ozlijeđen.

Statistika meča
Statistika meča Telegraph.co.uk

 

https://twitter.com/Bill_Nye_Tho__/status/594744777716797440

Boksački spektakl u Las Vegasu izazvao neviđeni interes medija i zvijezda. Iz prvih redova meč su pratile hollywoodske zvijezde Clint Eastwood, Robert De Niro, Denzel Washington, Ben Affleck, Bradley Cooper i Mark Wahlberg, legende NBA lige Michael Jordan, Magic Johnson, Charles Barkley i Reggie Miller, zvijezda američkog footballa quarterback New England Patriotsa Tom Brady, tenisač Andre Agassi i njegova supruga Steffi Graf, bivši svjetski boksački prvaci Mike Tyson, Evander Holyfield i Sugar Ray Leonard, pjevač Sting, reper Jay Z i njegova supruga Beyonce, P. Diddy i mnogi drugi.

Neke zanimljive brojke vezane uz meč

300 – milijuna dolara će podijeliti borci (180 će dobiti Mayweather Jr., a 120 Pacquiao)

74 – milijuna dolara je zarada od prodaje ulaznica

16.800 – gledatelja je pratilo borbu u MGM Grand Garden Areni u Las Vegasu

350.000 – dolara je bila cijena ulaznice na crnom tržištu za mjesto uz ring

25.000 – dolara je plaća suca u ringu Kennyja Baylessa

5,8 – milijuna pratitelja ima Mayweather Jr na Twitteru

2 – dolara je dobio Pacquiao za prvi meč u karijeri na Filipinima

66,7 – kilograma je dopuštena gornja granica težine boksača

18.000 – zahtjeva novinara za akreditacije (odobreno je 1.500)