Slovan-Hajduk 1-0: Bijeli poraženi golom u završnici, prolaz će morati tražiti na Poljudu sljedeći tjedan

Pogodak odluke je postignut u 79. minuti nakon gužve u šesnaestercu

Liberec's forward (23) celebrates after scoring a goal during the UEFA Europa League football match Estoril Praia SAD vs FC Slovan Liberec at the Antonio Coimbra da Mota stadium in Estoril on December 12, 2013.
FOTO: AFP

U prvom susretu završne runde kvalifikacija za plasman u Europsku ligu Hajduk je u Liberecu poražen od Slovana 0-1, a pogodak odluke postigao je Lukaš Pokorny u 79. minuti nakon gužve u kaznenom prostoru.

Bio je to zanimljiv susret s mnogo uzbuđenja na obje strane, ali Hajduk nije iskoristio niti jednu od svojih četiri-pet prilika. Hajduk je bolje otvorio utakmicu i mogao je do vodstva već u prvoj minuti. Točnije u 30. sekundi. Ohandza je probio desnu stranu, prošao dvojicu igrača i ušao u kazneni prostor, ali je pucao preko gola. U 13. minuti gosti su imali novu priliku. Sušić je podvalio loptu Vlašiću koji je utrčao u kazneni prostor, ali je njegov udarac obranio Koubek.

Nakon početnog traženja, Slovan je od 15. minute zagospodario terenom i počeo sve opasnije prijetiti. U 21. minuti je Folprecht opalio s 20-tak metara, no Kalinić je bio spreman. Tri minute kasnije zaprijetio je i Bartošak, no pucao je pored gola. U 27. minuti Kaliniću je zaprijetio i njegov suigrač Milović. Šural je ubacio loptu u kazneni prostor, a kapetan Hajduka je glavom skrenuo prema vlastitim vratima, no ‘jedinica’ splitskog kluba je sjajno reagirala. U završnici prvog dijela Hajduk se napokon probudio i u razmaku od 35. do 38. minute imao je tri izgledne prilike. Prvo je Sušić u 35. minuti opalio s više od 25 metara i uzdrmao gredu. Dvije minute kasnije Sušić je odlično ubacio u kazneni prostor, ali je Ohandza zakasnio, a u nastavku akcije priliku je imao i Vlašić.
Hajduk je vrlo dobro otvorio i nastavak i u 49. minuti je imao još jednu lijepu priliku. Sušić je odlično glavom spustio loptu Jeffersonu koji je uletio u kazneni prostor i pucao iz kosa, ali je češki vratar obranio njegov udarac. U 63. minuti priliku je imao i domaći veznjak Rabušic, no Kalinić je još jednom sjajno reagirao. U posljednjih 20-tak minuta Hajduk je zaigrao opreznije, no nažalost splitska obrana je u 79. minuti popustila. Slovan je stigao do vodstva nakon prekida, a strijelac je bio Lukaš Pokorny.

Uzvratni susret je 27. kolovoza na Poljudu.


 

Tijek susreta


Slovan – Hajduk 1-0


 

Slovan: Koubek, Coufal, Hovorka, Pokorny, Bartošak, Folprecht, Pavelka, Delarge, Bakoš, Shala, Šural

Hajduk: Kalinić, Bily, Milović, Milić, Sušić, Caktaš, Jefferson, Vlašić, Balić, Juranović, Ohandza


90. minuta Završena je utakmica

89. minuta Hajduk ne uspijeva napraviti opasniju akciju, Slovan mirno čuva prednost

82. minuta Hajduk pritišće, pokušavaju Burićevi nogometaši izjednačiti u završnici

80. minuta Nakon prekida Pokorny zabija iz blizine za velikih 1-0 Slovana

PAOK vodi 3-0 protiv Brondbyja, a Krasnodar čak 5-1 protiv HJK-a

70. minuta Brza akcija Hajduka i činilo se kao da bi moglo biti opasno, ali obrana Slovana je neutralizirala tu prijetnju

64. minuta Opasno je bilo pred golom Hajduka, ali Kalinić spašava Bijele. Još jednom

58. minuta Hajduk prijeti preko boka, ali Juranovićev ubačaj završava u korneru

55. minuta Slovan je sada pokušao zaprijetiti, ali obrana Bijelih je pravovremena

54. minuta Osim onog pokušaja Jeffersona, nismo vidjeli mnogo zanimljivosti. Igra se smirila

50. minuta Jefferson je imao dobru priliku, ali opet nema gola. Vratar Slovana brani

46. minuta Počelo je drugo poluvrijeme

45. minuta Završeno je prvo poluvrijeme između Hajduka i Slovana, momčadi idu na odmor s 0-0

Sparta je preokrenula protiv Thuna, s 2-1 je završeno prvo poluvrijeme.

44. minuta Ponovno se smirila igra, još nas malo dijeli do odmora

PAOK je poveo 2-0 protiv Brondbyja.

36. minuta Nove prilike za Bijele, ali nisu uspješni. Nadamo se da im se promašaji neće osvetiti

35. minuta Sada je Hajduk mogao povesti, Sušić je odlično pucao i pogodio gredu

33. minuta Slovan i dalje prijeti, Hajduk se povukao

28. minuta Slovan opet opasno prijeti, Kalinić čuva Hajdukovu mrežu netaknutom

HJK je smanjio na 2-1 protiv Krasnodara, Tudorov PAOK je poveo protiv Brondbyja, a Molde vodi 2-0 protiv Standarda.

19. minuta Dobar udarac nogometaša Slovana koji Kalinić brani. Vrlo je opasno bilo pred Hajdukovim golom

17. minuta Slovan je preuzeo inicijativu, a Hajduk igra disciplinirano. Nema velikih prilika

U drugim utakmicama dogiravanja EL-a koje su počele u istom terminu Thun vodi 1-0 protiv Sparte, a Krasnodar 2-0 protiv HJK-a.

13. minuta Velika prilika za Vlašića koju brani golan Slovana pa Hajduk ima korner

10. minuta Nakon vatrenog početka malo se smirila igra

3. minuta Uzvratio je Slovan, ali ni on nije uspješan

1. minuta Samo nekoliko sekundi nakon početnog zvižduka, odmah prva prilika za Hajduk. Ohanza je bio opasan, ali puca previsoko

1. minuta Počela je utakmica


Nogometaše Hajduka u četvrtak u 19 sati očekuje gostovanje kod češkog Slovana i prva utakmica doigravanja Europske lige. Hajduk u susret ulazi pun optimizma i uvjeren da može napraviti veliki korak prema plasmanu u skupine tog europskog natjecanja.

Taktička zrelost u prvom planu

Trener nogometaša Hajduka Damir Burić izjavio je u srijedu kako će prva utakmica posljednjeg, 4. pretkola nogometne Europske lige protiv češkog predstavnika Slovana, koja će se igrati u četvrtak u Liberecu, biti teška za Splićane ali je i poručio kako je njegova momčad spremna odigrati discipliniran i taktički zreo meč. “Mi smo spremni za utakmicu protiv Slovana. Imam dojam da je momčad Hajduka stasala i u stanju je odigrati taktički zrelu i discipliniranu utakmicu, a ja vjerujem u svoje igrače”, rekao je Burić u srijedu ujutro na konferenciji za novinare na Poljudu uoči polaska momčadi u Liberec. Dodao je kako je zadovoljan reakcijom Hajdukovih nogometaša na treningu uoči utakmice protiv Slovana.

Hajduk je spreman

Po Burićevim riječima, Slovan je jako snažna i dinamična momčad u duelima i utakmica će biti teška za Hajduk.”Spremni smo na takvu igru Slovana odgovoriti agresijom i dinamikom i da naše linije budu kompaktne”, poručio je Burić. Dodao je da je Slovan momčad koja raste, motivirana je i želi biti jedna od najjačih u Češkoj. Posebice je istaknuo kako je Slovan kreativan u prekidima sa puno kombinacija u takvim situacijama.

Burić je niječno odgovorio na pitanje bi li ga zadovoljio minimalan poraz Hajduka u utakmici protiv Slovana u Liberecu uz postignuti gol u gostima, rekavši kako njegova momčad u svakoj utakmici ide “da izvuče maksimalno dobar rezultat”. Rekao je da na utakmicu protiv Slovana u Liberec vodi 20 nogometaša. Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je da se nada da će Franck Ohandza biti u stanju odigrati jedno poluvrijeme u Liberecu, ali je potrebno najprije čuti što će liječnici reći. Za Hrvoja Milića, koji je nedavno s Hajdukom potpisao trogodišnji ugovor, Burić je rekao kako bi mogao biti spreman za sutrašnju utakmicu u Liberecu.