Hajduk-Slovan 0-1: Česi šokirali puni Poljud i izbacili Bijele iz Europe

Bijeli nisu uspjeli nadoknaditi zaostatak od 1-0 iz prve utakmice

27.08.2015., stadion Poljud, Split - Uzvratna utakmica doigravanja za Europsku ligu, HNK Hajduk - FC Slovan Liberec. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Usprkos sjajnom ozračju prepunih tribina stadiona Poljud, Hajduk nije uspio pobijediti Slovan iz Libereca i ostao je bez plasmana u Europsku ligu. Česi su pred 30.000 gledatelja pobijedili 1-0 ponovivši rezultat iz prve utakmice. Pogodak odluke zabio je Josef Šural u 23. minuti.

Splićani su se nadali kako će poljudsko grotlo uzdrmati Čehe, no dogodilo se posve suprotno. U ključnoj utakmici ove sezone Hajduk je odigrao najslabije i Slovan je posve zasluženo prošao dalje. Česi su bili zreliji i mirniji i kontrolirali su igru praktički cijeli susret. Poljud je bio rasprodan i prije nego je Hajduk krenuo na put za Češku. Nažalost, pune tribine nisu bile dovoljne za pobjedu i prvi plasman Hajduka u Europsku ligu nakon sezone 2010/11. kada je momčad vodio Stanko Poklepović.

Hajduk tijekom utakmice nije imao praktički niti jednu izglednu priliku, tek nekoliko polušansi. Niti gosti nisu previše prijetili Lovri Kalinić, no jedini gostujući udarac u okvir gola završio je u mreži. Domaćin je najbliže golu bio u 89. minuti kada je Roguljić uzdrmao vratnicu. Hajduk može žaliti i za 65. minutom kada se dogodio i sporni trenutak. Vlašić je pucao u kaznenom prostoru, a Hovorka je loptu blokirao rukom. Portugalski sudac Dias je bio vrlo blizu, no nije pokazao na jedanaesterac.

Osim što je ostao bez velikog sportskog rezultata, plasmana u skupinu Europske lige, Hajduk je ostao i bez velike zarade. Procjenjuje se kako bi europski uspjeh blagajnu Hajduka napunio sa 30-tak milijuna kuna.


Hajduk – Slovan 0-1


Tijek utakmice


90.+4 Gotova je utakmica. Hajduk je ispao od Slovana u doigravanju Europske lige

90. minuta Igrat će se još četirri minute sudačke nadoknade

88. minuta Novi udarac i novi promašaj Roguljića

85. minuta Sada puca Roguljić, ali nema promjene rezultata

81. minuta Pokušali su Milić i Ohandza, ali suđeno je zaleđe

79. minuta Novi pokušaj Hajduka iz daljine i novi promašaj

77. minuta Hajduk je ponovno pritisnuo, izveo i opasniju akciju, no i ona je bezopasno završena

64. minuta Gužva pred golom Slovana. Hajduk je tražio jedanaesterac zbog igranja rukom u kaznenom prostoru, ali sudac je ostao tih

62. minuta Bez prilika na Poljudu. Slovan drži utakmicu pod kontrolom

57. minuta Novi neprecizan udarac Jeffersona iz velike daljine

54. minuta Maloku se probio po boku pa puno previsoko nabacio

47. minuta Hajduk je krenuo vrlo odlučno. Tek ostaje vidjeti hoće li to donijeti brz pogodak

46. minuta Počelo je drugo poluvrijeme

Pogledajte fotografije iz prvog poluvremena u našoj galeriji.

Hajduk protiv Slovana

45. minuta Završeno je prvo poluvrijeme nakon kojeg Slovan ima velikih 1-0 protiv neuvjerljivog Hajduka

45. minuta Pritisak Hajduka na kraju prvog poluvremena. slovan se dobro brani

45. minuta Jefferson pokušava nepreciznim udarcem iz velike daljine

40. minuta Sušić pokušava udarcem iz daljine, ali niti to nije bilo uspješno

38. minuta Maloku je odmah i zapucao, ali nije to opasno za golmana Slovana

34. minuta Trener Hajduka Burić već se odlučio na prvu zamjenu. Iz igre vadi Balića, a uvodi Malokua

26. minuta Hajduk odmah želi izjednačiti, ali njihovi pokušaji nisu konkretni. Ako se ništa ne promijeni u njihovoj igri, Slovan neće imati težak posao na Poljudu

23. minuta GOL Slovan vodi 1-0. Šural je poentirao neobranjivim udarcem nakon gužve. Sada je prolazak u Europsku ligu za Hajduk postao nemoguća misija

18. minuta Malmo se predstavio u boljem svjetlu na početku utakmice. Hajduk se još nije oslobodio početnog grča

12. minuta Slovan je opasnija momčad, zaprijetili su gosti par puta u zadnjih nekoliko minuta, ali Hajduk se obranio

7. minuta Češka momčad postavila se čvrsto i ne ostavlja mnogo prostora hajdukovcima

3. minuta Ohandza je pokušao, ali vratar Slovana brani

2. minuta Moglo je biti opasno odmah na početku pred golom Hajduka, ali Slovan nije uspješno završio utakmicu

1. minuta Počela je utakmica

Hajduk će igrati u sastavu Kalinić, Tudor, Milović, Nižić, Milić, Jefferson, Sušić, Caktaš, Balić, Vlašić, i Ohandza. Za Slovan će nastupti Koubek, Coufal, Hovorka, Pokorny, Bartošak, Pavelka, Sakkey, Delarge, Shala, Šular i Bakoš.

 


Splitski Hajduk u četvrtak u 20 sati očekuje uzvratna utakmica doigravanja Europske lige u kojoj će Splićani na svojem terenu pokušati nadoknaditi zaostatak od 1-0 iz prve utakmice. Hajduk će prolaz u europsku ligu tražiti uz podršku 30 tisuća navijača jer je već puno ranije objavljeno kako je poljudski stadion rasprodan za tu utakmicu.

Trener nogometaša Hajduka Damir Burić ocijenio je kako će uzvratna utakmica 4. pretkola Europske lige između njegove momčadi i Slovana iz Libereca biti teška, ali je najavio kako će igrači dati sve od sebe za pobjedu i plasma u natjecanje po skupinama.

Hajduk je spreman na sve

“Garantiram vam da će moja momčad dati sve od sebe, igrači će dati zadnji atom snage kako bi ovu utakmicu dobili, mi smo motivirani. Ovo je za mene i moje igrače jako važna utakmica, a za sve u klubu ona nosi poseban naboj”, rekao je Burić u srijedu na konferenciji za novinare. U prvoj utakmici završne runde prednatjecanja za Europsku ligu prošlog je tjedna Hajduk u Liberecu izgubio od Slovana 0-1, a Burić je rekao kako u uzvratnoj utakmici na Poljudu ne treba isključiti niti mogućnost izvođenja jedanaesteraca, te da je on s igračima razgovarao i o toj varijanti kako bi se psihološki pripremili.

“Siguran sam da će moja momčad psihološki biti na visokoj razini, spremni smo za sve scenarije i jedva čekamo početak utakmice”, poručio je Burić. Trener Hajduka naglasio je kako vjeruje u svoje igrače rekavši da su oni “kao spužva”, jer upijaju njegove zamisli, a također je rekao kako u momčadi Hajduka nema ozlijeđenih i protiv Slovana će na Poljud istrčati najbolji sastav.

Burić je također istaknuo kako momčad Hajduka mora biti strpljiva u igri protiv Slovana koji “isključivo vreba polukontre i kontre”, te Hajduk mora na to paziti, ali istodobno i napadati i biti aktivan. “Bit će umjetnost sve to provesti”, dodao je Burić ponovivši kako je momčad Slovana opasna i u prekidima.

Pomoć od navijača

Burić se nada kako će i publika na Poljudu imati strpljenja za mladu Hajdukovu momčad, te je pozvao navijače da pomognu njegovoj ekipi. “Prije tjedan dana u Liberecu zapažene su i slabosti češke momčadi koje ćemo nastojati iskoristiti kako bi što prije kreirali šanse za gol”, najavio je strateg Hajduka.

Susret je najavio i trener Slovana Jindrich Trpišovsky koji namjerava kontranapadima nadmudriti Bijele i proći u Europsku ligu. “Svjesni smo gdje smo došli, da Hajduk igra pred svojim gledateljima, u atmosferi kakvu nismo još doživjeli, što ih gura u ulogu favorita, ali mi još nismo izgubili utakmicu u ovoj sezoni. Očekujemo da će Hajduk jurnuti od prve minute u napad, što će nama ostaviti prostora za kontranapad, što je naše jako oružje”, prenosi njegovu izjavu 24sata.