Hrvatske odbojkašice danas (17.15) protiv Italije za četvrtfinale, izbornik upozorava na napad suparnica

Igra Italije igračice su analizirale u utorak i srijedu

04.01.2014., Dvorana Gimnasium, Rovinj - Kvalifikacijski turnir odbojkasica za odlazak na Svjetsko prvenstvo, Hrvatska - Francuska. Senna Usic Jogunica.
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Danas u 17.15 Hrvatska će se u osmini finala Europskog prvenstva za odbojkašice koje se igra u Nizozemskoj i Belgiji, sastati s reprezentacijom Italije koja je u skupini A zauzela drugo mjesto.

Premda je naša reprezentacija uvjeljivom igrom nadigrala Ruskinje i pobjedom o 3-0 nanijela im jedan od najtežih poraza na službenim natjecanjima, a Talijanke su glatko izgubile od domaćina prvenstva reprezentacije Nizozemske, naše protivnice ipak su favoritkinje.

U posljednjem dvoboju slavile Talijanke

Ponajprije zbog toga što su već godinama u samom svjetskom odbojkaškom vrhu, a i poraz protiv Nizozemski nije zabrinjavajući jer su domaćini u dosadašnjem dijelu prvenstva pružili uvjerljivo najbolje igre.
Iako je hrvatska reprezentacija bila prije godinu dana na Svjetskom prvenstvu u Rimu u vrhunskoj formi, Talijanke su ih ipak relativno lako pobijedile s 3-0.

Premda su naše igračice priredile golemu senzaciju kako igrom tako i pobjedom nad Ruskinjama, u momčadi nema euforije jer su sve reprezentativke, od kojih velika većina igra ili je igrala za talijanske momčadi, svjesne snage njihovog tima.

Vercesijeva zapažanja o slabim stranama

U ponedeljak kasno navečer, odmah poslije utakmice s Rusima, stručni stožer na čelu s trenerom, Brazlicem Angelom Vercesijom, satima je pregledao snimke sve tri dosadašnje talijanske utakmice na prvenstvu te odabrao najkarakterističnije trenutke iz njihove igre.

U utorak prije podne naše su igračice prvi puta analizirale igru protivnica, dok su u srijedu, na dan utakmice, učinile to još jednom. Na grafikonima na kojima su bile skice kretanja i načina na koji pucaju Talijanke, pažljivo su ispisivale Versecijeva zapažanja. Posebno se proučavao talijanski napad, a Vercesi je stalno upozoravao kada njihov napad završava udarcima po paraleli, a kada po dijagonali.

“Odličan servis i igra u obrani”

“Moramo ostati s obje noge na zemlji, čeka nas iskusan, jak protivnik koji već godinama igra u sličnom sastavu i zbog toga će to biti iznimno zahtjevna i teška utakmica. Možemo uspjeti jedino ako ćemo biti strpljivi i dovoljno koncentrirani da svaki poen, ma kako dugo trajao, ispratimo do kraja. Talijanke odlično serviraju i imaju sjajnu obranu za koju nema izgubljene lopte. Protiv njih treba i po nekoliko napada da bi se osvojio bod. Talijanke imaju samo jednu slabiju točku: zbog nedostatka visine blokovi im nisu jača strana i u tomu je naša šansa”, zaključio je Verseci.

Ušić Jogunica zna kako do pobjede

Senna Ušić Jogunica, jedna od naših najiskusnijih igračica, koja je godinama igrala u Italiji, upozorava kako su naše protivnice iznimno jaka momčad koju nije lako nadigrati. Slaže se s Versecijem da će biti potrebna puna fokusiranost na igru.
“Da bi se pobijedilo Talijanke trebalo bi ponoviti igru protiv Rusije te još k tomu odigrati krajnje disciplinirano. Samo strpljenjem i punom koncentracijom tijekom cijele utakmice možemo nadigrati Talijanke, istakla je Senna Ušić Jogunica.