Telegramov reporter iz Rotterdama: Hrvatske odbojkašice pobijedile Rusiju, za četvrtfinale protiv Italije

Utakmica za ulazak u četvrtfinale igra se u srijedu u 17.30

20.09.2014., Zagreb, Mladost, Dom Odbojke - Prijateljska utakmica Hrvatska - SAD. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Hrvatska je pobjedom nad Rusijom od glatkih 3-0 priredila najveće iznenađenje prvog dijela Europskog prvenstva za žene koje se održava u Nizozemskoj i Belgiji.

Nakon izvanredne igre u kojoj su potpuno nadigrale jedne od glavnih favoritkinja prvenstva, Hrvatska se plasirala u drugi krug natjecanja gdje ju u borbi za ulazak u četvrtfinale (srijeda, 17.30) čeka reprezentacija Italije. Nakon što je Bjelorusija u dramatičnom meču pobijedila Bugarsku s 3-2 i tako otvorila put Hrvatskoj prema završnici natjecanja, naše su reprezentativke u meč s Rusijom ušle bez rezultatskog pritiska.

Od katastrofalnog početka do spektakularne pobjede

I odigrale najbolju utakmicu u posljednje doba. Što je najvažnije u potpunosti su izvršile sve taktičke zamisli trenera Angela Vercesija što je na kraju i omogućile uvjerljivu pobjedu.
U tri dana naše reprezentativke prevalile su dug put od katastrofalnog početka protiv Bjelorusije i poraza od 0-3, preko dramatičnog meča s Bugarskom i pobjede od 3-2, do spektakularne pobjede na Rusijom. To će svakako vratiti poljuljano samopouzdanje cijeloj ekipi, ali i uliti respekt Talijankama.

Prvi poraz Ruskinja na prvenstvu

Pobjedom nad Rusijom, ali još više i igrom, hrvatske reprezentativke pokazale su da se mogu nositi i s najboljim momčadima.
Već u prva dva seta hrvatske igračice najavile su prvorazredno izjednačenje: glatko su dobile prvi set s 25-:21, a drugi set nakon dramatične završnice s 26-24. I na kraju sjajnom igrom u trećem setu potpuno su uništile rusku momčad. Tako je ruska reprezentacija protiv Hrvatske zabilježila prvi poraz na prvenstvu. Prije toga brzo i lako pobijedile su Bjelorusiju i Bugarsku sa po 3-0.

Čini se da je s Božičević riješen problem libera

Premda su Ruskinje odmah na početku seta pokazale da ih s pravom drže za favoritkinje prvenstva, imaju snažne, neugodno lelujave servise, odlične blokove i silovite smečeve, hrvatske reprezentativke zaigrale su još bolje. Postava Šušnjara Barun, Ušić Jogunica, Božićević, Topić, Grbac, Miloš, Poljak sjajno se nosila s moćnim Ruskinjama i nakon što su sredinom seta prešle u vodstvo nisu ga ispuštale do kraja susreta.

Zanimljivo da su Ruskinje većinu servisa upućivale na Nikolinu Božičević vjerujući da se naša mlada debitantkinja neće moći nositi s njihovim početnim udarcima. Međutim Božićević je odigrala odlično i to je jedan od razloga poraza Ruskinja u prvom setu. S Božićević napokon je riješeno i pitanje libera, kronične, dugogodišnje boljke naše reprezentacije.

Izbornik Rusije zaradio i žuti karton

I u drugom setu naše su nastavile odličnom igrom, premda je prijem servisa bio nešto slabiji, sve su igrale izvanredno, a do 24:24 momčadi su se stalno smjenjivale u vodstvu. Tada su naše reprezentativke iskoristile drugu set loptu te dobile set s 26-24.. Ruski trener Jurij Maričev u tim je trenucima potpuno izgubio živce, dobio je i žuti karton, što je bio najbolji pokazatelj koliko mu je bilo stalo do pobjede nad Hrvatskom.

U trećem set naše su igračice vodile u više navrata s 12-8 i 14-11, a u tim trenucima malo im je i sreća okrenula leđa, napravile su nekoliko pogrešaka, pa su omogućile Ruskinjama da se vrate u meč. Međutim kriza je potrajala vrlo kratko, naše su pri kraju seta ponovno uzele sve konce igre u svoje ruke te iskoristile prvu meč loptu te zaključile susret s 26:24.

Sve su igračice igrale sjajno, no Maja Poljak, Katarina Barun Šušnjara, Mira Topić, Nikolina Božićević, Ivana Miloš, odigrale su izvanredno i najzaslužnije su za senzacionalnu pobjedu nad Ruskinjama.