InStat i Telegram donose detaljni pregled HNL-a: statistički, proteklog vikenda najbolje je igrao Hajduk

Udruženi s analitičkom kompanijom najdetaljnije pratimo HNL

Statistika ne laže, ali nikad ni ne govori cijelu istinu – to znamo, kao i onu mudru izreku o bikiniju. Gotovo svi koji su gledali utakmice HNL-a proteklog vikenda složili bi se da je taktički najbolju partiju odigrao Slaven Belupo, umalo odnijevši sva tri boda s Maksimira. No igrača trenera Željka Kopića – kojima su obilovale naše prethodne momčadi kola – ovaj put nema u statističkom vrhu.

Naprosto je puno teže procijeniti i ‘bodovati’ individualni učinak kad momčad zaista djeluje kao kolektiv; kad mudro i disciplinirano pokriva cijelu dužinu i širinu terena, ne ispada iz linija i ne dopušta suparniku da razvije igru i stvori šanse. No, možete to gledati i s druge strane – to što je stoper Gordon Schildenfeld jedini Dinamov igrač u ovoj Momčadi kola svakako je uspjeh Slaven Belupa i njegova trenera.

Najbolje je igrao Hajduk

Prvak ionako utakmice puno češće dobiva na račun superiorne individualne kvalitete nego nekakve posebne igre, a Slaven je tu kvalitetu uspio gotovo anulirati. Po InStatu, najbolje je proteklog vikenda igrao Hajduk (InStat Indeks 243), a zatim Lokomotiva (230). Stoga ne čudi da ta dva kluba imaju četiri, odnosno tri predstavnika u Momčadi kola.

Kod Hajduka su posebno zanimljivo to što je daleko najviše od svih pokušavao s centaršutevima (23 puta, sljedeći tek Cibalia i Inter s po 10 ubačaja), ali je samo osam od tih pokušaja našlo cilj. Jedan od njih rezultirao ja pogotkom. Posebnost gradskog ‘derbija’ na Parku mladeži bila je ta što smo u njemu vidjeli dvije momčadi koje su izgubile više lopti od svih drugih – Hajduk 140, RNK Split 134. U tome su prednjačili Sušić i Memolla kod Hajduka, a Bagarić i Pešić kod domaćina.

Očekivani bljeskovi genijalnosti

Nakon što su titulu Igrača kola u prva dva tjedna osvojili napadači, Dinamov Armin Hodžić i Rijekin Roman Bezjak, ovaj put je ona otišla veznjaku – i to kakvom… Frane Vitaić jedan je do kultnih igrača 1. HNL, znalac lopte koji je s obzirom na talent mogao (i možda trebao) napraviti više u karijeri. Sada ga u veteranskim godinama gledamo u Cibaliji i čekamo bljeskove njegove genijalnosti – poput golčine iz slobodnjaka koja je definitivno bila, kao što se nekoć govorilo, za eurovizijsku razmjenu. Romantičarski ‘izbor’ statistike, nema što – ali pogledajte dolje čime je ovaj kraljina to zaslužio.

Njegov prvi pratitelj je Dinamov Gordon Schildenfeld, a drugi Lokomotivin Petar Bočkaj. Od igrača koji nisu upali u Momčad kola unutar formacije 4-2-3-1, najviši InStat Index ostvarili su lijevi bek Intera, Ivan Čeliković (275), Hajdukov stoper Ardian Ismajli (272) te desni braniči Dinama i Osijeka, Alexandru Matel (253) i Nikola Matas (252).

Lovre Kalinić, Hajduk (282)
Najviši InStat Index za golmana u dosadašnja tri kola. U reprezentativcu kojeg su ranije kritizirali da prečesto ostaje ‘zalijepljen’ za liniju Hajduk je dobio pravog sweeper-keepera: osim četiri obrane protiv RNK Splita, Kalinić se najviše istaknuo po čak 10 presječenih lopti – bio je peti u čitavoj ligi po tom elementu.

Karlo Bartolec, Lokomotiva (276)
U top 10 po ključnim dodavanjima i centaršutevima, asistirao za izjednačujući gol Lokse.

Gordon Schildenfeld, Dinamo (291)
Kako je igrao Dinamo najbolje se vidi na njegovoj individualnoj statistici: imao je najviše ‘akcija’ od svih igrača u ovom kolu, najviše dodavanja (117, od čega 103 točna) i najviše primljenih pasova, a daleko najviše dodavanja od svih ostvarenih proteklog vikenda bila su ona između njega i Benkovića. Osvojio je 12 ‘ničijih’ lopti, od čega tri na suparničkoj polovici terena.

Zoran Nižić, Hajduk (278)
Šesti po broju osvojenih defenzivnih duela, drugi po broju osvojenih u zraku; ukupno je dobio 15 od 18 duela. Osvojio je devet lopti, od čega tri u suparničkom dijelu terena.

Petar Bočkaj, Lokomotiva (289)
Sedmi po ukupnom broju osvojenih duela (16 – od 19, uspješnost od 84 posto), u top 10 po broju uspješnih driblinga (5/5), drugi po broju uspješnih startova (9/9).

Zvonimir Kožulj, Hajduk (266)
Osvojio 11 ‘ničijih’ lopti, od čega pet na suparničkoj polovici, četiri uspješna driblinga, 90 posto točnosti dodavanja (47/52), asistirao za gol.

Frane Vitaić, Cibalia (309)
Prvi po broju ključnih dodavanja – pokušao ih je osam, prošlo mu ih je šest. Drugi po broju uspješnih dodavanja u kazneni prostor (6/9), šesti po broju uspješnih startova, 85 posto točnosti dodavanja (44/52). Pet puta je pucao na gol, od toga triput unutar okvira. A onaj gol iz slobodnog udarca? Majko mila…

momcad_kola

Ivan Fiolić, Lokomotiva (267)
Triput pucao na gol, od čega dvaput u okvir; pri samom vrhu po broju ključnih dodavanja i dodavanja u kazneni prostor; uspješnost driblinga 5/5, ali i 17 izgubljenih lopti.

Josip Mišić, Rijeka (246)
Solidna all-round partija u kojoj se ni po jednom statističkom elementu nije posebno istaknuo, a zabio je odlučujući gol.

Aljoša Vojnović, Osijek (255)
Četiri uspješna ključna dodavanja (od pet pokušanih), po čemu je bio drugi igrač ovog kola; pri vrhu po broju dobivenih duela, osobito napadačkih i onih u zraku.

Frank Ohandza, Hajduk (251)
Njemu je i jedno poluvrijeme bilo dovoljno da ostvari i statistički najbolji učinak od svih napadača u ovom kolu. Premda nije dobio nijedan duel (!) od 10 u koliko ih se našao, a dodavanja je imao svega četiri (100% uspješnosti). Sve to, međutim, nije ništa posebno neuobičajeno za klasičnog centarfora – nijedan drugi, uostalom, prošlog vikenda nije ostvario bolji rejting – koji se mjere najviše po realizaciji. A odlučujući gol u sudačkoj nadoknadi nosi puno statističkih ‘bodova’…