InStat i Telegram donose tjedni statistički pregled HNL-a: Osijek je, nesumnjivo, hit momčad lige

Udružili smo se s analitičkom kompanijom i detaljno pratimo HNL

Trener Zoran Zekić od letargičnih je slavonskih ‘lega’ napravio agresivne krvoloke! Tako bi to vidjeli tabloidi – kad bi tabloide zanimao HNL. Stvari, naravno, ne stoje baš tako i daleko od toga da Osijek – nesumnjivo hit dosadašnjeg dijela prvenstva, koji s petoricom igrača po prvi put dominira našom Momčadi kola – igra posebno grubo i ‘mesarski’, ali po nekoliko statističkih pokazatelja vidimo da se radi o najžešćoj momčadi lige.

Najprije, vodeća je po broju počinjenih prekršaja – i ovo kolo napravila ih je najviše od svih, 25. Po broju žutih (21) i drugih žutih (1) kartona izjednačena je na vrhu s Interom, Zaprešićani su usto imali još i jedan izravni crveni. Još je bolji pokazatelj InStat Index intenziteta duela (broj duela i presječenih dodavanja momčadi koja se brani po minuti suparničkog posjeda lopte): Osijek je, s prosjekom od 11,6 vodeći u ovoj kategoriji.

Osijek i Istra odigrali bolje od svog prosjeka

Gotovo na svakoj utakmici neki se Zekićev igrač malo zanese i napravi neoprezan prekršaj na rubu izravnog crvenog kartona. U susretu s Cibalijom to je napravio Borna Barišić, koji je jednim faulom poprilično zaslužio isključenje, a pitanje je kako bi se onda raspleo slavonski derbi. Sve ovo možda je posebno značajno u svjetlu činjenice da Osijek u idućem kolu ide na noge Dinamu – poučeni prijašnjim iskustvima, nekako sumnjamo da će sudac te utakmice imati previše razumijevanja za ‘rubne’ grubosti i zahvate…

Inače, Osijek i Istra jedine su dvije momčadi koje su, ako je suditi po InStat Indexu, u ovom kolu odigrale znatno bolje od svog prosjeka (Osijek 263, prosjek 229; Istra 221, prosjek 197). Za nijansu natprosječna bila je još Cibalia, Hajduk i Inter odigrali su otprilike na svojoj prosječnoj razini, dok su ostali bili slabiji nego inače. Najniži Index ostavio je Slaven Belupo – 182, a prosjek mu je 210.

Ovaj put uspjeli smo u Momčad kola utrpati svih 11 statistički najuspješnijih pojedinaca proteklog kola. Nije to nužno ekipa koja bi na terenu izgledala posebno dobro, jer djeluje sklepano i neki igrači nisu na svojim prirodnim pozicijama, a nema ni pravog centarfora. Što se ovoga posljednjeg tiče, naprosto nijedan klasični napadač nije ostvario InStat Index ni blizu ostatka odabranih (najbliže je bio prošlotjedni Igrač kola, Muzafer Ejupi, s 238), pa smo momčad posložili bez njih, a s Juniorom Fernandesom u špici napada. Evo tko je u Momčadi kola, formacija je 4-3-3.

momcad_kola_06

Zvonimir Mikulić, Osijek (301)

Drugi izbor u Momčad kola za osječkog golmana ove sezone. Zaslužio ga je stopostotnih učinkom – sve udarce na gol (4) je obranio, uspio u svim pokušajima hvatanja centaršuteva, nije nijednom pogriješio u predaji lopte.

Stefan Ristovski, Rijeka (290)

Makedonski internacionalac prvi je u ligi dospio do već četvrtog uvrštavanja u Momčad kola i slobodno možemo reći da se radi o trenutno najboljem desnom beku HNL-a. Ovaj put imao je 87 posto točnih dodavanja, dobio 12 od 15 duela, imao 5/5 uspješnih startova i pokupio 11 ‘ničijih’ lopti (drugi u ligi po tome), od čega čak devet na suparničkoj polovici terena.

Dino Perić, Lokomotiva (275)

U svom posljednjem nastupu za Loksu, prije nego što je ‘povučen’ u Dinamo, mladi se stoper vrlo uspješno nosio s Hajdukovim napadačima (za razliku od ostatka ekipe). Najviše dobivenih duela od svih proteklog vikenda (18, uspješnost 18/21), prvi i po dobivenim defenzivnim i zračnim duelima, presjekao 12 dodavanja (drugi u ligi po tome). Usto je i dvaput pucao na gol (jednom unutar okvira).

Mislav Leko, Osijek (279)

Točnost u predaji lopte 95 posto, 8/9 dobivenih duela, četiri presječena dodavanja.

Ivica Jurkić, Istra (285)

Od svega pomalo: 2/2 ključnih dodavanja, 9 osvojenih ‘ničijih’ lopti (od čega tri na suparničkoj polovici), 10/12 dobivenih duela, 3/3 uspješna driblinga, 2/3 uspješna starta, tri presječena dodavanja… Jurkić je prvi Istrin igrač s izborom u Momčad kola.

Domagoj Antolić, Dinamo (296)

Dinamov kapetan drugi je put u ovom izboru, a to je zaslužio statistikom koja uključuje 91-postotnu točnost dodavanja, 8/9 dobivenih duela i 6/7 uspješnih startova (samo su trojica u ligi imala više). Triput je i pucao na gol.

Domagoj Pušić, Osijek (291)

Izborio uvrštavanje u Momčad kola već u svom prvom nastupu po povratku u Gradski vrt, i to za svega 61 minutu koliko je odigrao. Dva ključna dodavanja, 4/4 uspješnih startova, 9/13 dobivenih duela, tri presječena dodavanja.

Benedik Mioč, Osijek (298)

Zekićev čovjek odluke ušao je s klupe i ubrzo iz solo akcije postigao lijep gol za 1-0 protiv Cibalije. Usto je imao i dva starta (2/3), tri driblinga (3/3), jedno presječeno dodavanje i 100-postotnu uspješnost u napadačkim duelima.

Josip Knežević, Osijek (305)

Između ostalog, čak pet puta pucao na gol (triput unutar okvira), imao pet driblinga (od sedam pokušanih), zabio gol.

Junior Fernandes, Dinamo (304)

Njegov treći izbor u Momčad kola. Ostvario jednu asistenciju, tri ključna dodavanja (najviše od svih protekli vikend), 5/7 uspješnih driblinga, pet udaraca na gol (2 unutar okvira), šest presječenih dodavanja.

Florentin Matei, Rijeka (290)

S 13 dobivenih duela bio je peti u ligi, a prvi po dobivenim napadačkim duelima (10/20). Uz Nikolu Vlašića imao i najviše uspješnih driblinga (šest, od 11 pokušanih) te dva ključna dodavanja. Naravno, zabio i odličan gol izravno iz slobodnjaka.