Košarkaši Villanove su po drugi put u povijesti postali sveučilišni NCAA prvaci SAD-a

Pobjedu nad North Carolinom Villanova je izborila u posljednjoj sekundi

HOUSTON, TEXAS - APRIL 04: Kris Jenkins #2 of the Villanova Wildcats shoots the game-winning three pointer to defeat the North Carolina Tar Heels 77-74 in the 2016 NCAA Men's Final Four National Championship game at NRG Stadium on April 4, 2016 in Houston, Texas.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Košarkaši Villanove novi su sveučilišni NCAA prvaci SAD-a. Jedan od najgledanijih sportskih događaja u Americi, imao je “filmski” završetak, Kris Jenkins pogodio je tricu u posljednjoj sekundi za pobjedu Wildcatsa protiv North Caroline za 77:74. Završnica nije bila za one slabijeg srca, jer je Marcus Paige zabio tricu za izjednačenje UNC-a samo 4.7 sekundi prije kraja. No, umjesto produžetka, igrači Villanove su nakon 1985. proslavili su drugi NCAA naslov u povijesti sveučilišta s istekom 40. minute.

“Znali smo da ćemo pokušati tu kombinaciju na kraju utakmice jer smo je vježbali za vrijeme cijelog turnira”, kazao je Ryan Arcidiacono. “Htio sam pucati ali sam čuo kako neko viče iza mene. To je bio Kris. Dao sam mu loptu i bio je siguran”:

Jordan gledao utakmicu

Na tribinama u Houstonu, bio je i Michael Jordan. Najslavniji košarkaš North Caroline, gledao je kako njegovo sveučilište gubi u zadnjoj sekundi. Još davne 1982. Jordan je posljednjim šutom na utakmici donio NCAA naslov Tar Heelsima u finalu protiv Georgetowna za koje je tada igrao Patrick Ewing.

North Carolina ima ukupno pet naslova prvaka, posljednji su osvojili 2009. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=hTX5rD0lNeY

Jenkinsa posvojila obitelj igrača North Caroline

Dodatnu dramu finalnom dvoboju daje i činjenica da je Villanovinog junaka Krisa Jenkinsa, kad je imao deset godina, posvojila obitelj Natea Britta, igrača North Caroline. Sinoć su se Britt i Jenkins, koji su igrali košarku zajedno sve do sveučilišta, našli na suprotnim stranama…

U redovima Villanove najučinkovitiji je bio Phil Booth sa 20 pogodaka, Ryan Arcidiacono je dodao 16 a junak utakmice Jenkins 14. Kod North Caroline najbolji bili Marcus Paige s 21 i Joel Berry II 20 poena. .