Michael Jordan danas slavi 53. rođendan, a mi smo se prisjetili njegovih najboljih poteza u karijeri

Jordan je s Bullsima osvojio 6 NBA naslova, a ima i 2 olimpijska zlata

FOTO: Flickr

Michael Jordan, najbolji košarkaš svih vremena, danas slavi 53. rođendan. Kao igrač obiježio je cijelu košarkašku eru, s Chicago Bullsima osvojio šest naslova NBA prvaka, a danas uživa u zasluženoj mirovini kao suvlasnik Charlotte Hornetsa.

https://www.youtube.com/watch?v=jHOzvqqyxow

Dva olimpijska zlata

S reprezentacijom SAD-a dva puta je bio olimpijski prvak. Mnogima će prvo pasti na pamet nedodirljivi Dream Team iz Barcelone 1992. godine, ali Jordan je bio član selekcije SAD-a koja se vječnom slavom olimpijskih pobjednika okitila i na Igrama 1984. godine u Los Angelesu. Jordan je tad tek izašao sa sveučilišta i spremao se za svoju “rookie” sezonu s Bullsima.

Među čestitarima su, dakako i njegovi Tar Heelsi, sveučilišna momčad North Caroline, s kojom je Jordan, pod vodstvom legendarnog trenera Deana Smitha, bio NCAA prvak 1982. godine. U finalu protiv Georgetowna i kasnije poznatog centra NY Knicksa Patricka Ewinga, Jordan je zabio pobjednički koš u finalu.

https://www.youtube.com/watch?v=hTX5rD0lNeY

Dvije godine igrao bejzbol

Jordan je, ne zaboravimo, dvije sezone pauzirao od NBA košarke i postao, na sreću nakratko, bejzbolaš. Odluku je donio u listopadu 1993. godine, nakon što mu je u pljačkaškom napadu ubijen otac. Budući najbolji košarkaš svih vremena, odlučio je, nakon osvojena tri naslova s Chichago Bullsima, zaigrati za Birmingham Baronse.

Kad se odlučio vratiti, ponovio je s Bullsima trostruku krunu (1996. – 1998.), a sebe ustoličio na mjesto najboljeg košarkaša svih vremena. Oponenata toj tezi gotovo da i nema, gotovo svi se slažu oko Jordanovog značaja za svijet košarke i sporta.

Karijeru zaključio u Washington Wizardsima

Karijeru je zaključio 2003. godine, dvije posljednje sezone nastupao je za Washington Wizardse.

https://www.youtube.com/watch?v=Y0GHHGEGR44