Maccabi vjeruje hrvatskim trenerima, zato je nakon Nevena Spahije doveo Žana Tabaka

Maccabi će Fuenlabradi platiti odštetu za hrvatskog stručnjaka koji će imati prilike raditi s najvećim hrvatskim talentom Draganom Benderom

FOTO: Screenshot

Žan Tabak novi je trener košarkaša Maccabija. Splitski stručnjak dogovorio je suradnju s izraelskim klubov do 2017. godine. Maccabi je prošlog tjedna otpustio Guya Goodesa i uz odštetudoveo Tabaka koji je ove sezone vodio španjolsku Fuenlabradu.

Sportski direktor Maccabija je Nikola Vujčić, koji je sigurno imao veliki utjecaj u Tabakovom izboru. Novi trener u Maccabiju moći će brusiti talent Dragana Bendera.

Karijeru započeo kao pomoćnik u Realu

Tabak je drugi hrvatski trener na klupi Maccabija, u sezoni 2006/07 “ponos Izraela” vodio je Neven Spahija. Tabak je trenersku karijeru započeo 2006. godine kao asistent u Real Madridu. Vodio je još Sevillu, Gironu, poljski Sopot, Tau Ceramicu, posljednje dvije sezone ponovno bio pomoćnik u Realu, da bi od ljeta vodio Fuenlabradu.

U ljeto 2014. bio je uz Slavena Rimca pomoćni trener tadašnjem hrvatskom izborniku Jasminu Repeši na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj.

Kao igrač, ostvario je respektabilnu karijeru, bio je europski prvak sa splitskom Jugoplastikom, a u NBA ligi, gdje je igrao i za Toronto, Boston i Indianu, osvojio je NBA prsten s momčadi Houston Rocketsa.

Četiri hrvatska trenera u Euroligi

Tabak će tako biti ove sezone četvrti hrvatski trener u Euroligi. Veljko Mršić vodi Cedevitu, Jasmin Repeša Tau Ceramicu, a Velimir Perasović Kutxu Laboral.