Moramo se malo pohvaliti. Telesportov glavni urednik piše za The Guardian o Zoranu Mamiću

Je li Dinamov trener nogometni mastermind ili kriminalac, ili oboje, pita Aleksandar Holiga

Dinamo danas u prvoj utakmici osmine finala Europa lige gostuje u Londonu kod Tottenham Hotspura, jedne od najboljih engleskih momčadi koju vodi legendarni Jose Mourinho. Tim povodom su engleski mediji posvetili malo pozornosti i hrvatskom prvaku, a za ugledni The Guardian susret je najavio Telesportov glavni urednik Aleksandar Holiga.

I dok se domaći mediji uglavnom vole pretvarati da taj aspekt priče naprosto ne postoji i da je sve u Maksimiru divno i krasno, The Guardian je prostor posvetio prvenstveno Dinamovu treneru Zoranu Mamiću, pitajući radi li se o nogometnom mastermindu ili običnom kriminalcu, ili možda i jednom i drugom istovremeno…

Dinamo je neporažen u osam utakmica Europa lige i mogao bi imati šanse i protiv Tottenhama, piše u članku. “Nije to loš razvoj događaja za Zorana Mamića, koji je lako mogao ovo vrijeme provoditi iza rešetaka umjesto na Dinamovoj klupi. Ili možda u bijegu od pravde, poput njegova brata Zdravka, dugi niz godina najmoćnije figure u hrvatskom nogometu, koji se sklonio u Bosnu i Hercegovinu.”

Za mlađeg gospodina Mamića piše da je napravio “jako dobar posao u Dinamu i to je bilo dovoljno da ušutka neke od kritičara. Međutim, njegova bizarna pozicija i pravni problemi ostaju razlozi za brigu. Mamić čeka pravomoćnu sudsku presudu nakon koje bi mogao biti prisiljen otići iz klub prije kraja sezone, ili čak prije nego što završi Dinamova europska kampanja.”

Zoran Mamić je, podsjećamo, nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog financijskih malverzacija prilikom transfera Dinamovih igrača. Po hrvatskim zakonima, za svaku presudu od pet godina ili više obvezno je služenje zatvorske kazne i prije njene pravomoćnosti. Dok čeka da Vrhovni sud donese konačnu odluku, Mamić, međutim, insistira na tome da je nevin.

Kompletan članak možete pročitati ovdje.

Holiga je povremeni The Guardianov suradnik, a portal Telesport, dio Telegram media grupe, član The Guardian Experts’ Network, mreže europskih medija oformljene za predstojeće Europsko nogometno prvenstvo. Tako ćete na Telesportu moći čitati tekstove ne samo redovitih autora i kolumnista, nego i one koje će pisati novinari The Guardiana te renomiranih medija iz drugih europskih zemalja čije reprezentacije sudjeluju na turniru.