Nogometnu subotu obilježio je i vrlo emotivan oproštaj ove dvojice velikana

Xavi i Jurgen Klopp oprostili su se od Barcelone i Borussije Dortmund

TOPSHOTS
Barcelona's midfielder Xavi Hernandez (bottom) holds the Spanish League trophy after winning the Spanish league football match FC Barcelona vs RC Deportivo La Coruna at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 23, 2015.    AFP PHOTO /
FOTO: AFP/AFP

Ovosezonski završetak nogometnih prvenstava Njemačke i Španjolske pamtit će se i po oproštaju dvojice velikana i ljubimaca navijača u svojim klubovinma, veznjaka Barcelone Xavija Hernándeza (35), te karizmatičnog trenera Borussije Dortmund Jurgena Kloppa (47).

Barcelona, koja je u prošlom kolu osigurala naslov prvaka, kod kuće je remizirala protiv Deportiva iz La Corune, bilo je 2-2. No, vrhunac utakmice bio je u 86. minuti kada je izašao iz igre Xavi uz ovacije ispunjenog Camp Noa.

“Učinili ste me najsretnijim čovjekom na svijetu. Ne možete ni zamisliti koliko sam ponosan što sam igrao za Barcu, jer to je najbolji klub na svijetu. Na kraju puta želim ga završiti osvajanjem Kup kralja i Lige prvaka”, rekao je Xavi.

U klub je došao kao 11-godišnjak, a 17 sezona bio je član prve postave Barce, za koju je odigrao 765 utakmica, što je klupski rekord, te je osvojio čak 23 trofeja. Karijeru će nastaviti u katarskom klubu Al Sadd.

Nikad više nećemo imati igrača kao što je bio Xavi, rekao je trener Barcelone Luis Enrique i dodao: “Ne postoji zamjena za Xavija, jer posebne igrače nije moguće zamijeniti. On je nogometni genije i najbolji veznjak u povijesti nogometa”.

U posljednjem kolu Bundeslige Borussia Dortmund je na domaćem terenu pobijedila Werder sa 3-2, te je završila na 7. mjestu i osigurala Europsku ligu, a 80.000 navijača na Westfalen stadionu priredili su veličanstvenu koreografiju za oproštaj treneru Jurgenu Kloppu. On je klub izvukao s ruba bankrota i doveo ga do dva naslova prvaka Njemačke i finala Lige prvaka.

“Sljedeći tjedan se rastajemo, no pred nama je još jedan veliki zadatak, finale Kupa. I volio bih ga proslaviti s vama u središtu grada. U sedam godina koje sam proveo ovdje uživao sam u svakoj sekundi i ogromna je čast voditi ovaj klub. Veliko vam hvala i vidjet ćemo se opet, to je sigurno”, rekao je Jurgen Klopp za kojeg se interesiraju Liverpool ili Real Madrid.