Prosinečki kaže kako bi na mjestu izbornika hrvatskih nogometaša na Euru mislio o utakmici s Turskom

'Naša javnost često zna podcjenjivati suparnike ili ih ne shvaćati ozbiljno'

FOTO: Saša Ćetković

Izbornik nogometne reprezentacije Azerbajdžana Robert Prosinečki i bivši hrvatski reprezentativac, nekoliko je dana zbog posla navratio u Zagreb, ali ne kako bi proširio svoje nogometno znanje, nego kako bi dao zeleno svjetlo za novi sport u Hrvatskoj – padel.

Kombinacija tenisa i squasha (prvi put zaigrana 1969.) jedan je od najbrže rastućih sportova na svijetu. Igrajući za španjolske klubove od 1991. do 1997. godine (Real Madrid, Oviedo, Barcelona i Sevilla), Prosinečki se nagledao i naigrao padela i ne čudi što je s Jankom Jankovićem, suigračem iz Ovieda (sezona 1994./1995.), odlučio ovaj sport dovesti u Hrvatsku.

Teška skupina za Hrvatsku na Euru

Ipak nogomet je sport od kojeg živi, a za Telegram je iznio svoje mišljenje o skorašnjem Europskom prvenstvu koje je hrvatska reprezentacija izborila igranjem u skupini u kojoj je bio i Azerbajdžan. Na Euru u Francuskoj, selekcija Ante Čačića igrat će u skupini s Turskom, Češkom i Španjolskom.

Kako vam se čini skupina u kojoj je Hrvatska?

“Imamo tešku skupinu, uvijek se kaže kako hrvatska reprezentacija može mnogo napraviti, kako imamo odlične igrače, ali treba biti realan. Neće biti jednostavno postići nešto što će zadovoljiti navijače. Naša javnost često zna podcjenjivati suparnike ili ih ne shvaćati dovoljno ozbiljno. Kako Azerbajdžan u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji očekuju i utakmice protiv Češke, znam da su oni vrlo dobra momčad. Imaju nekoliko dobrih igrača, ali su jaki kao momčad.”

U Hrvatskoj mnogi treniraju za ništa. Imaš tri dobra kluba, a ostali rade za “kiflu”. Imamo veliki broj dobrih trenera koji su završili trenersku akademiju, ali nemaju se gdje pokazati i dokazati. Imaš nekoliko klubova u kojima možeš normalno raditi i to je premalo da bi treneri mogli pokazati što znaju

Prije Češke Hrvatska će igrati u Parizu protiv Turske. Bili ste trener u Turskoj, pratite i njihovu reprezentaciju. Koliko su oni jaki?

“Turaka od 2008. nema na velikim natjecanjima, a sada su se plasirali kao najbolja treća momčad. Većina igrača igra u domaćoj ligi, ali kapetan Arda Turan iz Barcelone je pokretač svega. Entuzijazam im je velik, na tribinama će ih biti sigurno više nego naših navijača, a ta prva utakmica je najvažnija. Pobjedom bi Hrvatska bila blizu ulaska u drugi krug što je uspjelo samo mojoj generaciji 1996. i onoj 2008. koja je u četvrtfinalu izgubila baš od Turske.”

‘Vidjeli smo i kikseve u bliskoj prošlosti’

Španjolska je posljednja utakmica skupine. Što od njih očekujete na ovogodišnjem prvenstvu?

“Španjolska je jedna od najboljih momčadi na svijetu. Imali su oscilacija i počelo se pričati da više nisu jaki, ali oni imaju igrače koji igraju u najboljim svjetskim klubovima. I nije toliko važno što igraju u njima, nego što su nositelji igre u tim klubovima. Oni nisu jedan kotačić, nego najvažniji kotačići u tim klubovima. Španjolce uvijek moraš računati kao jedne od glavnih favorita.

Imamo tešku skupinu, uvijek se kaže kako hrvatska reprezentacija može mnogo napraviti, kako imamo odlične igrače, ali treba biti realan. Neće biti jednostavno postići nešto što će zadovoljiti navijače. Naša javnost često zna podcjenjivati suparnike ili ih ne shvaćati dovoljno ozbiljno

I neki hrvatski nogometaši su važni u velikim klubovima. Koliko može Čačićeva selekcija?

“Ponavljam, ključ je otvaranje prvenstva. Ova generacija može mnogo napraviti, imamo dobre igrače koji bi mogli dostići uspjeh moje generacije. Ne kažem da mi nemamo vrhunske igrače. Rakitić, Modrić i Mandžukić su važni, Kalinić zabija, Kovačić je počeo igrati i treba to složiti u jednu dobru cjelinu. No, čitam u hrvatskim medijima da imamo problem s lijevim bokom, da neće biti Pivarića, da je Pranjić slab, da je Srna na desnoj strani star, da Ćorluka igra samo kada mu se da, da Lovren radi najveće kikseve u Europi. Kada to pročitam, onda se čudim kako se piše i da možemo nešto napraviti na Euru. Mislim da imamo reprezentaciju koja može napraviti veliku stvar, ali vidjeli smo i kikseve u bliskoj prošlosti na utakmicama za koje smo mislili da možemo nešto pozitivno napraviti. Da sam na Čačićevu mjestu usredotočio bih se na prvu utakmicu s Turskom, jer će to usmjeriti hrvatsku priču na prvenstvu u Francuskoj.”

Hrvatskih trenera nema previše na radu u inozemstvu, barem ne u velikim klubovima. Kako vam izgleda trenutačna situacija Slavena Bilića u West Hamu?

“Trebamo biti ponosni na njih, na sve trenere koji su trenutačno vani. A oni koji bi jednog dana htjeli otići u svijet i trenirati klubove i reprezentacije trebaju zapaliti svijeću i moliti da ovi rade što dulje i bolje u inozemstvu, jer će to značiti da ima mjesta i za druge iz Hrvatske. Slaven Bilić radi odličan posao u Engleskoj, West Ham je na poziciji gdje dugo nije bio. Dobro rade i drugi koji nisu u tako velikim ligama, kao što su Branko Ivanković i Igor Štimac u Iranu, te ostali naši treneri. Koliko znam, u Hrvatskoj mnogi treniraju za ništa. Imaš tri dobra kluba, a ostali rade za “kiflu”. Imamo veliki broj dobrih trenera koji su završili trenersku akademiju, ali nemaju se gdje pokazati i dokazati. Imaš nekoliko klubova u kojima možeš normalno raditi i to je premalo da bi treneri mogli pokazati što znaju.”


Intervju je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 27. veljače