Sedam razloga zbog kojih su Englezi krahirali u ovogodišnjoj Ligi prvaka

FOTO: NIGEL RODDIS/AFP

Nakon godina uspješnosti u europskim kupovima, engleske momčadi su doživjele potpuni kolaps u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Niti jedna momčad se nije plasirala u među osam najboljih što je težak udarac za engleski nogomet.

Unatoč tome što je Premier liga možda i najkompetitivnije nacionalno natjecanje, a klubovi koji u njoj nastupaju redovito ruše sve rekorde rastrošnosti prilikom prijelaznih rokova, to im ipak nije pomoglo da se dokažu u Europi.

Iako se ove godine ponajviše očekivalo od Mourinhovog stroja, njegov se Chelsea niti s igračem više nije mogao nostiti s PSG-om. Iako je puno razloga lošim nastupima premierligaša u Ligi prvaka ove sezone, mi vam donosimo neke od njih.

https://www.youtube.com/watch?v=Eu2ScisAigY

 

1. Ne znaju držati loptu

Engleske momčadi ne znaju kako držati loptu u svom posjedu posjedu što se na kontinetnu smatra zločinom. To je primarni razlog zbog kojeg su sve engleske momčadi ispale iz Lige prvaka prije četvrfinala.

2. Teška prilagodba

Nakon utakmica u Premier ligi momčadi se teško prilagođavaju taktici koju zahtijava igranje u Europi.

3. Oslanjanje na kontre

Iako su neke momčadi (Mourinhov Inter i Di Matteov Chelsea) osvajale Ligu prvaka oslanjajući se na kontre, riječ je o iznimkama.

4. Kasne s promjenama

Barcelonine pobjede protiv Manchester Uniteda 2009. i 2011. godine bile su jasna poruka da se mora mijenjati pristup u engleskom nogometu.

5. Barcelonina filozofija

Tajna uspješnosti katalonskog diva je jednostavna – po svaku cijenu nastoje zadržati loptu u posjedu, a kada je izgube sve rade kako bi je ponovno osvojile.

6. Arsenal kao primjer

Arsenal je jedina engleska momčad u ovogodišnjoj Ligi prvaka koja je među pet momčadi s najvišim posjedom lopte.

7. Što raditi

Kako bi ponovno bile uspješne, engleske momčadi moraju evoluirati tj. bazirati igru na posjedu i prepoznati svoju priliku u najvećim utakmicama.