Slavni Turčin napao Hrvate zbog snimke koju je objavio Dalić: 'Kakva sramota, ja sam uz Bosnu i Hercegovinu'

Osudio je pjevanje Thomsponova hita 'Lijepa li si' u kojem se spominje Herceg Bosna

FOTO: AFP/Twitter

Hrvatska nogometna reprezentacija nerijetko uspjehe na velikim natjecanjima slavi uz stihove pjesme ‘Lijepa li si’ Marka Perkovića Thompsona. Tako je bilo i nakon dramatične pobjede Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru.

Snimku slavlja iz stožera hrvatske reprezentacije objavio je izbornik Zlatko Dalić, a na njoj igrači na sav glas pjevaju i stih “Herceg-Bosno, srce ponosno”. Inače, radi se o upravnoj jedinici u sklopu Republike Bosne i Hercegovine koja je bila pod nadzorom tamošnjih Hrvata.

Feštanje uz Thompsonovu uspješnicu žestoko je na Twitteru kritizirao Hakan Sukur, bivši turski nogometaš. Podijelio je snimku slavlja i uz nju napisao: “Uz Bosnu i Hercegovinu sam. Ovo je neprihvatljivo. Kakva sramota za Hrvatsku.” Sukur je zapravo reagirao na objavu stranice BiH Football koja je napisala: “Herceg-Bosna, termin koji se koristi u pjesmi, Bošnjacima simbolizira koncentracijske logore, silovanja, mučenja, ropski rad, progon, ubojstva”, označivši HNS.

 

Presude na Haškom sudu

Podsjetimo, Haški sud je šestoricu nekadašnjih lidera tzv. Herceg – Bosne pravomoćno osudio na dugogodišnje zatvorske kazne zbog zločina počinjenih od 1992. do 1994. godine u osam bosansko – hercegovačkih općina i 5 zatočeničkih centara.

Svi su osuđeni u okviru kaznenih djela zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teških povreda Ženevskih konvencija za ubojstva, namjerno lišavanje života, progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju, protupravno zatočenje civila, prisilni rad, nečovječna djela, nečovječno postupanje, protupravno i bezobzirno uništavanje imovine širokih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili namjerno nanošenje štete ustanovama namijenjenim vjeri ili obrazovanju, protupravne napade na civile i protupravno teroriziranje civila.