Luke Modrića neće biti 6 tjedana, a Telegram je analizirao što hrvatski veznjak zaista znači za Real Madrid

Do početka godine Real je imao niz od 22 pobjede, a onda se dogodio pad

Real Madrid’s Croatian midfielder Luka Modric (L) vies with Malaga’s midfielder Juanmi Jiménez during the Spanish league football match Real Madrid CF vs Malaga FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 18, 2015. AFP PHOTO/
FOTO: AFP/AFP

Luka Modrić izbivat će s travnjaka najmanje šest tjedana nakon što je tijekom subotnje utakmice s Malagom zadobio ozljedu drugog stupnja kolateralnog ligamenta desnog koljena. Povodom toga prisjetite se Telegramove analize u kojoj je pojašnjeno zašto je hrvatski reprezentativac ključan igrač Reala.

Hrvatski reprezentativac vukao je sve konce igre Rala na početku sezone, a s Tonijem Kroosom činio je savršen tandem. Međutim, na utakmici protiv Italije 16. studenog, Modrić se ozlijedio zbog čega četiri mjeseca nije igrao. Real je neko vrijeme i bez njega držao ritam, ali je početkom 2015. uslijedio pad.

Ubrzo se vidjelo koliko prvacima Europe nedostaje Modrić pa su navijači sve češće počeli zazivati njegovo ime, dok je trener Carlo Ancelotti redovito odgovarao na novinarske upite kada će se vratiti u sastav. Četiri mjeseca nakon ozljede Modrić je zablistao u pobjedi Reala protiv Levantea te je vratio osmjehe na lice navijača, suigrača i trenera koji su ga očajno trebali jer se bližila završnica sezone, a rezultati su bili sve slabiji.

Loši rezultati Reala

Kraljevski klub je do početka godine imao niz od 22 pobjede, a onda su u sljedećih 16 utakmica slavili su samo osam puta. Krivac za niz slabih rezultata ubrzo je identificiran. Naime, nakon ozljede Luke Modrića, njemački reprezentativac Toni Kroos preuzeo je sve konce igre u svoje ruke.

modrić, Ronaldo, Benzema

Real je postao ovisan o njemu zbog čega je odigrao najviše utakmica te je prikupio najviše minuta na travnjaku od svih igrača. Međutim, to nije moglo predugo trajati. Kroos i Modrićeva zamjena, Isco, s vremenom su ‘pregorjeli’ pa su počeli trpjeti rezultati.

Modrićeva statistika u prvih 11 kola španjolskog prvenstva
10 odigranih utakmica
1 pogodak
15 stvorenih šansi
91% preciznih dodavanja
50% dobivenih duela

 

 

 

 

 

Ključan povratak Luke Modrića

Upravo zbog toga je Ancelotti više puta progovorio zašto je Modrićev povratak ključan i na koji način on pridonosi igri.

– Ritam utakmice je bio previše spor – rekao je talijanski strateg sredinom siječnja kada je Real slavio protiv Getafea identificirajući što Modrić donosi njegovoj momčadi. Ovaj problem je vremenom postao sve izraženiji što je rezultiralo lošijim rezultatima Kraljevskog kluba.

heatmap_modric (1)

U prvih 11 kola španjolskog prvenstva, Real je s Modrićem u momčadi imao prosjek od 3,8 golova po utakmici, dok je u 15 utakmica bez njega broj golova pao na 2,2 po utakmici. Uz to je broj asistencija pao s prosječno 3,4 na 2,1 po utakmici.

No, ono u čemu su Madridžani ‘napredovali’ bez Luke Modrića jeposjedlopte koji im je skočio s 54% na 55%, ali uz smanjenje broja pasova s prosječno 563,6 po utakmici na 516.

Samim time se nameće zaključak da Real unatoč tome što više drži loptu u nogama manje napravi s njom. Igrači više driblaju ili duže drže loptu u nogama umjesto da ona brzo kruži po terenu.

Real Madrid u prvenstvu prije i poslije Modrićeve ozljede
Ukupna statistika Prvih 11 kola s Modrićem 15 utakmica bez Modrića
Postignuti pogoci 42 33
Primljeni pogoci 11 13
Stvorene šanse 162 197
Posjed lopte 54% 55%
Postotak točnih dodavanja (prosječno po utakmici) 87 % (563,3) 86% (516)

Bez Modrića je igra sporija

Bez Modrića u sastavu Real se sporije otvara zbog čega trpi njihov napad. S obzirom na to da je prosjek postignutihgolova u značajnom padu jasno je da Realov napadački trojac, Ronaldo, Benzema i Bale, manje učinkoviti i teže pronalaze put do suparničke mreže, a i napadi češće završavaju isforsiranim udarcima.

S Modrićem Madridžani lakše pronalazi rupe u suparničkoj obrani, dok su njihovi napadi proizvod brže i dinamičnije transformacija iz faze obrane u fazu napada za koju je ključan upravo hrvatski veznjak.

Ono što je Ancelottijevoj momčadi nedostajalo su brzina i preciznost njegovih dodavanja, a upravo zbog toga su španjolski mediji naglasili kako ‘Real Madrid možda jest jesenski prvak, ali njihov nogomet je u zimskom snu’.

Povratak nakon četiri mjeseca pauze

Modrić je odmah po povratku u početni sastav pokazao koliko je nedostajao Realu. Utakmicu s Levanteom završio je s 95% preciznih dodavanja, a njegov doprinos obrani je također bio fantastičan. Hrvatski veznjak je oduzeo pet lopti.

https://www.youtube.com/watch?v=raWN4R-sxe8

– S njim smo učinkovitiji i bolje kontroliramo loptu – pojasnio je Ancelotti.

Ovo se potvrdilo i na utakmici s Barcelonom nakon koje su svi analitičari bili složni da je izvanredni Luka Modrić bio glavni razlog što je Real dominirao prvih sat vremena utakmice. Čim je on stao, stao je i Real, bili su složni svi nogometni stručnjaci. Time je još jednom potvrđena njegova ogromna važnost.

U presudnoj utakmici za naslov španjolskog prvaka Modrić je diktirao ritam igre, a i inicirao je napad u kojem je Real Madrid postigao izjednačujući pogodak.

https://www.youtube.com/watch?v=xCPc4QohYpI

Iako je Kraljevski klub poražen od Barcelone, Ancelottija je usrećio Modrićev nastup jer je Real Madrid s njim u sastavu mogao mirnije krenuti u obranu naslova europskog prvaka. Prva prepreka u tome im je Atletico, s kojim su prošloga tjedna odigrali 0:0. U toj utakmici Modrić, Kroos i James su u potpunosti dominirali veznim redom, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će izgledati Realov vezni red u uzvratu koji je na rasporedu u srijedu.