Umro Cico Kranjčar

Preminuo je u KB Merkur

17.10.1990., Zagreb, Hrvatska - Zlatko Cico Kranjcar, napadac nogometne reprezentacije Hrvatske uoci prve sluzbene i prijateljske utakmice Hrvatske protiv reprezentacije SAD-a u kaficu Charlie, prije odlaska na Trg bana Josipa Jelacica gdje su pogledati novo postavljen spomenik bana Jelacica. 
Photo: Sinisa Hancic/PIXSELL
FOTO: Sinisa Hancic/PIXSELL

Umro je hrvatski nogometaš i nogometni trener, Zlatko Cico Kranjčar. Preminuo je u bolnici Merkur nakon kratke i teške bolesti. Prema prvim informacija, Kranjčar je prije desetak dana primljen u zadarsku bolnicu, a potom je prebačen u Zagreb.

Dinamova legenda otišla je u 65. godini života. Na maksimirskom stadionu gledao je svoju prvu nogometnu utakmicu, a za zagrebački klub počeo je igrati s 10 godina. U prvu postavu ulazi 1974., protiv Hajduka i tamo ostaje sve do 1983. godine. U tih 10 godina za Dinamo je odigrao nekoliko stotina utakmica i dao 98 golova. Od 1984. igra za bečki Rapid, a igračku karijeru je završio u Sankt Pöltenu.

Kapetan pa izbornik

U istupima je uvijek naglašavao privrženost obitelji; supruzi Elviri, kćeri Lani i sinu Niki. Nakon što je Cico završio aktivno igrati nogomet, obitelj Kranjčar se 1992. godine vratila u Hrvatsku i tada je upisao Višu trenersku školu. Uskoro je prihvatio poziv sisačkog kluba Segesta i postao njihov trener.

Dvije godine kasnije, 1994., postaje trener u Dinamu iz kojeg je 1996. smijenjen, a već 1998. se ponovno vraća na tu poziciju. U sezoni 2001. i 2002. bio je trener Zagreba s kojim je osvojio prvo mjesto u HNL-u. Upravo nakon tog angažmana dolazi na mjesto trenera hrvatske nogometne reprezentacije, 2004. godine, gdje ostaje dvije godine i reprezentaciju vodi na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj.

U lipnju 2016. godine opet postaje trener Dinama, ali već u rujnu iste godine podnosi ostavku. Godine 2017. vraća se ponovno trenirati iranski klub Sepahan i tada je proglašen najboljim trenerom u Iranu. Za svoja iznimna postignuća i doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj dobio je državnu nagradu Franjo Bučar.

‘Lako je izgorjeti’

Kranjčar je prije dvije godine dao intervju za Telesport. Novinar Ivan Mlinarić tada ga je pitao koliko ga je kroz sve ove godine pojeo trenerski posao. Cico mu je tada, pomalo iznenađen pitanjem, odgovorio:

“Lagano je izgorjeti. Psihološki te dere, kako ne. Dere te kad gubiš, ali i kad pobjeđuješ. Nije baš lagano držati na okupu 30 različitih karaktera. Držati tenzije prema njima, ali i prema medijima”, rekao je, razmišljajući o svojem gotovo 30-godišnjem iskustvu. Zatim je dodao: “Utakmica je ustvari najlakša”.

Posljednjih nekoliko godina gotovo da je nestao iz medija; povukao se i uživao u mirovini.