Razgovarali smo s Dinamovom legendom, kaže da će Pjaca imati puno veću karijeru od Ante Ćorića

Zlatko Škorić smatra se najboljim Dinamovim vratarom u povijesti

12.07.2015., stadion u Maksimiru, Zagreb - Derbi utakmica izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk u prvom kolu MAXtv Prve lige. Marko Pjaca. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

Nakon trilera u uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka protiv Moldea u kojoj je hrvatski prvak vodio 3-0 pa na kraju spašavao 3-3 i prolazak u doigravanje najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, sve su aktualnija pitanja o potencijalu momčadi hrvatskog prvaka u nadolazećoj sezoni. O tome smo porazgovarali sa Zlatkom Škorićem, nogometašem momčadi modrih koja je 1967. osvojila Kup velesajamskih gradova i osobom koja se smatra najboljim Dinamovim vratarom u povijesti.

Dinamo rizično prolazi

Škorić je na početku rekao koji je glavni problem zagrebačkog tima. “Dinamo je momčad bez kontinuiteta. Bez obzira što smo na početku novog ciklusa, tek je jesenski dio prvenstva i odigrano je malo utakmica. Ali mislim da se sve to trebalo bolje pripremiti, a ne da se ovako rizično prolazi i sva sreća da je tako završilo. To stvara jednu nervozu i među navijačima, i među upravom, i među igračima. Svi su nervozni jer se događaju stvari koje nisu normalne. Dinamo je bio u situaciji da vodi u gostima 3-0 pa je došao na 3-3 i borio se za prolazak. Katastrofa je dati tri gola u gostima pa izgubiti utakmicu”, poručio je Škorić.

Dinamo ove sezone loše igra na domaćem terenu u Europi, a legenda zagrebačkog kluba naglašava: “Dinamo već dugo igra s malim brojem publike i na to su se već trebali naviknuti jer je to naša realnost u ovom trenutku. Cijeli klub mora razmišljati o tome što napraviti da se igrače motivira na prazan stadion”.

Zlatko Škorić
Zlatko Škorić PIXSELL

`Nema tempiranja forme`

Na pitanje koja je Dinamova najveća boljka i što treba promijeniti ako želi proći u Ligu prvaka Škorić odgovara: “Treba razgranati sve činjenice koje postoje. Kao prvo, treba vidjeti konstrukciju momčadi. Pitanje je bi li mi utakmicu dobili da nisu igrala tri domaća dečka koji su bili strijelci. Niti jedan stranac nije ništa napravio”.

U uzvratu protiv Moldea Dinamo je pokazao dva lica. Jedno je momčad koja je uspjela na gostovanju postići tri gola u šest minuta i doći do vodstva 3-0, a drugo ekipe koja je prosula prednost i na kraju s igračem više spašavala prolaz. “To što je Dinamo postigao tri gola u šest minuta bila je sretna okolnost. Radilo se o kiksevima njihove obrane, ali isto tako i dobrim reakcijama naših igrača koji su to realizirali. Što se tiče situacije s igračem više, ona mene osobno zabrinjava jer je to još jedna utakmica u kojoj Dinamo nema realizaciju. Nemaju rješenje s igračem više”, komentirao je legendarni vratar.

Često se kaže da je Dinamo možda pogriješio što je formu tempirao za kraj kolovoza i početak rujna, a Škorić o tome kaže: “Nema tempiranja forme, forma se mora tempirati od prve do zadnje utakmice. U natjecanju poput Lige prvaka nedopustivo je da se nađemo u zabrinjavajućem stanju. A mi smo često u zabrinjavajućem stanju”.

Dinamo nema vođu

Zatim je detaljnije analizirao sadašnju Dinamovu ekipu. “Mi smo momčad bez kontinuiteta. Počevši od vratara, koji brani sjajno, a prima čudne golove. Pa do igrača kojeg nigdje nema tri utakmice pa je najbolji”, rekao je Škorić osvrnuvši se na Eduarda i Pinta. “Onda je tu Ćorić, koji bljesne pa ga nema nigdje. Soudani, koji igra kao da se igra, i ne prilagođava se igri s dva dodira. On mora imati carinska tri-četiri dodira pa izgubi loptu i ne isprati svog igrača do kraja. Tu onda dolazi do jednog nepovjerenja jedan prema drugome. Ako je dogovor da se igra jedno, a pojedinci igraju drugo, onda to više nije kolektiv”, jasno poručuje.

Arijan Ademi
Arijan Ademi PIXSELL/PIXSELL

Škorić je, kako je već navedeno, bio član Dinamove generacije koja je 1967. godine osvojila Kup velesajamskih gradova. Bila je to momčad koja je znala igrati u Europi, a to je karakteristika koju Dinamo već dugo nema. “Mi smo svaki tjedan doma i u gostima igrali prijateljsku utakmicu s jakim protivnicima koja je služila da se naviknemo na to kako igraju bolji od nas i da naučimo kako proživljavati poraz, a kako pobjedu. To je dio sazrijevanja. Nažalost, sada Dinamo to ne igra. Utakmica je važnija od treninga, bez obzira tko je protivnik. Stvar je u pristupu koji mora biti jednak neovisno o tome igra li se protiv snažne europske momčadi ili niželigaša. Protiv slabijih momčadi se treba pokazati svoja sila, a protiv jačih treba pokazati da si spreman s takvima odigrati. Mi nemamo vođu igre i vođu momčadi. Možemo spomenuti Ademija, koji je vođa igre, ali nije vođa momčadi. On je kapetan, ali Dinamo često mijenja kapetana pa tu nema kontinuiteta. Ne događa se kad gledate utakmicu, a Dinamu ne ide, da Ademi vikne: ‘Idemo!’ i da se to čuje”, izjavio je.

Mladi se moraju dokazati

U uzvratu protiv Moldea sve pogotke su postigli hrvatski igrači, Pjaca, Rog i Ademi, koji igra za Makedoniju, ali je nogometno odrastao u Lijepoj Našoj. “Određeni broj stranaca je u redu, pogotovo ako su oni dobri i iskusni jer mlađi igrači sazrijevaju uz dobre igrače i lakše im je igrati s dobrima nego sa slabima uz sebe. Najvažnije je uigrati 12 ili 13 igrača koji se međusobno poznaju žmirečki, a ne da se događa situacija da naši dečki znaju odigrati iz prve, a onda lopta dođe do Goncala ili Soudanija, koji s njom odugovlači pa je izgubi”, rekao je Škorić, koji smatra da pri slaganju momčadi stranci imaju prednost jer su iskusniji.

“Što se tiče nepovjerenja prema mladima, dajte im da igraju preko tjedna prijateljske utakmice da se čim prije uigraju i da steknu samopouzdanje”.

Ante Ćorić
Ante Ćorić PIXSELL/PIXSELL

Puno se priča i o tome što često ne igra Ante Ćorić, 18-godišnjak koji se smatra jednim od najtalentiranijih hrvatskih nogometaša, a često ga nema ni na klupi. “Ne bih ulazio u taj problem, ali mi se čini da se radi o karakteru. Zašto se to ne događa Pjaci? Jer je karakterno jači, samopouzdaniji i vrlo je opasan igrač. Želim obojici da naprave velike karijere, ali mi se čini da će Pjaca napraviti puno veći posao nego Ćorić”, smatra Škorić.

Machado nije dostojan Dinamovog dresa

I dalje je aktualna tema portugalskog nogometaša u modrom dresu Paula Machada, koji je navijačima pokazao srednji prst dok je napuštao travnjak. “Što se tiče Machadova postupka, moram spomenuti opću situaciju u Hrvatskoj. Novac je izmijenio sve. Da Machada danas istjerate iz kluba, morali biste mu isplatiti ugovor. Mora se kalkulirati, a da se sada ponudi netko tko će ponuditi uloženo u njega, mislim da bi ga Dinamo isti čas prodao. Ali on taj transfer treba zaslužiti igrama. On zbog tog užasnoga kiksa nije više dostojan Dinamova dresa. Međutim, novac tu prevladava. Mora se voditi računa da se ne izgubi igrač i da se na tom poslu financijski ne izgubi”.

Antonio Ježina
Antonio Ježina PIXSELL/PIXSELL

Za kraj je Dinamova vratarska legenda prokomentirala sadašnjeg čuvara mreže modrih, Portugalca Eduarda. “Ježina je postao njegova prava konkurencija. Eduardo u Dinamu ima status neprikosnovenoga, što nije dobro jer mora osjećati konkurenciju da bi bio što bolji na svakoj utakmici. Nije Eduardo toliko superiorniji u odnosu na Ježinu, koji bi trebao dobiti priliku”, završio je.


Objavljeno 8. kolovoza 2015. u tiskanom Telegramu