Čoko desert

Odlična čokoladna krema gotova za 10 minuta

Recept za jednostavan i brzi desert

čokoladna krema
FOTO: Unsplash.com

Čokoladna krema može se kombinirati sa svim vrstama biskvita ili poslužiti kao desert u čaši. I to je dovoljan razlog da napravite čokoladnu kremu za samo 10 minuta.

Sastojci:

  • 30 dkg tamne čokolade
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera

Kako se radi čokoladna krema:

Čokoladu natrgajte na manje komade. Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati. Kuhajte na laganoj vatri do vrenja. Prelijte vrhnje i šećer preko čokolade i miješajte dok krema ne postane glatka i sjajna.

Čokoladna krema može se koristiti za pripremu deserta u čaši, kao glazura ili krema za kolače/torte. Ako se čokoladna krema koristi za glazuru upotrijebite je odmah. Koristite li je kao kremu za kolače ili torte tada se mora ohladiti.

Omjer čokolade i vrhnja

Čokoladna krema poznata i kao ganache vrlo je jednostavna za pripremu. Za uspjeh je važan dobar omjer čokolade i vrhnje. Koji je najbolji omjer čokolade i vrhnja? Omjer 1:1 najbolji je omjer. To znači da na 30 dkg čokolade ide 300 ml vrhnja za šlag. U ganache možete dodati i šećer prema želji.

Koja čokolada je najbolja za ganache?

Ganache se radi od tamne, mliječne ili bijele čokolade. Ako koristite tamnu čokoladu preporuka je ona s najmanje 60% kakaa uz dodatak malo šećera. Za ganache od mliječne ili bijele čokolade ne treba dodatni šećer jer je kremastiji i slađi.