Odlična čokoladna krema gotova za 10 minuta
Recept za jednostavan i brzi desert
Čokoladna krema može se kombinirati sa svim vrstama biskvita ili poslužiti kao desert u čaši. I to je dovoljan razlog da napravite čokoladnu kremu za samo 10 minuta.
Sastojci:
- 30 dkg tamne čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera
Kako se radi čokoladna krema:
Čokoladu natrgajte na manje komade. Vrhnje za šlag i šećer stavite kuhati. Kuhajte na laganoj vatri do vrenja. Prelijte vrhnje i šećer preko čokolade i miješajte dok krema ne postane glatka i sjajna.
Čokoladna krema može se koristiti za pripremu deserta u čaši, kao glazura ili krema za kolače/torte. Ako se čokoladna krema koristi za glazuru upotrijebite je odmah. Koristite li je kao kremu za kolače ili torte tada se mora ohladiti.
Omjer čokolade i vrhnja
Čokoladna krema poznata i kao ganache vrlo je jednostavna za pripremu. Za uspjeh je važan dobar omjer čokolade i vrhnje. Koji je najbolji omjer čokolade i vrhnja? Omjer 1:1 najbolji je omjer. To znači da na 30 dkg čokolade ide 300 ml vrhnja za šlag. U ganache možete dodati i šećer prema želji.
Koja čokolada je najbolja za ganache?
Ganache se radi od tamne, mliječne ili bijele čokolade. Ako koristite tamnu čokoladu preporuka je ona s najmanje 60% kakaa uz dodatak malo šećera. Za ganache od mliječne ili bijele čokolade ne treba dodatni šećer jer je kremastiji i slađi.